Κρίση στις σχέσεις Άγκυρας – Βατικανού

Διπλωματική ρήξη επέφερε η πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου να τονίζει ότι «η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».


Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων, ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων 100 χρόνια πριν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησε η είδηση της ανάκλησης του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό για διαβουλεύσεις.

«Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε ο ποντίφικας» δήλωσε ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλο.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε «αβάσιμη» και «μακράν της ιστορικής πραγματικότητας» τη χρήση του όρου γενοκτονία.

«Πολιτικά εκρηκτική δήλωση»

Ως μια πολιτικά εκρηκτική δήλωση “που σίγουρα θα αναστατώσει την Τουρκία” χαρακτηρίζει από την πλευρά της, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου ότι η σφαγή των Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.


Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο ο Πάπας τίμησε τα 100χρονα της σφαγής των Αρμενίων και σημείωσε τη δήλωση του Ποντίφικα ότι «είναι καθήκον του να τιμήσει τη μνήμη των αθώων ανδρών, γυναικών, παιδιών, κληρικών και Επισκόπων που δολοφονήθηκαν παράλογα από τους Οθωμανούς Τούρκους».

Ιστορικοί και μελετητές υπολογίζουν τον αριθμό των Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σε 1,5 εκατομμύρια, προστίθεται.

Η Αρμενική Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι η τουρκική πρεσβεία στο Βατικανό ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, αφού έμαθαν πως ο Πάπας θα χρησιμοποιούσε τη λέξη «Γενοκτονία» και σημειώνει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είναι ο πρώτος Πάπας που αποκάλεσε τις σφαγές των Αρμενίων γενοκτονία.


Ο Πάπας, αναφέρεται, δήλωσε πως οι σφαγές των Αρμενίων ήταν η πρώτη «μαζική και πρωτοφανής» γενοκτονία, την οποία ακολούθησαν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και ο Σταλινισμός, όπως επίσης οι Γενοκτονίες της Καμποτίας, της Ρουάντας, του Μπουρούντι και της Βοσνίας.

Μεταξύ άλλων, καταλήγει η ανακοίνωση, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως «Φαίνεται ότι η ανθρώπινη κοινωνία αρνείται να μάθει από τα λάθη του νόμου του τρόμου, με τη βοήθεια των λίγων και την απόλυτη σιγή και άλλων»

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.