Κρίσιμες ώρες για το ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βερολίνου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Aναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και έτσι θα παραμείνει, είναι όμως επίσης και μια Συμμαχία των «ανοιχτών θυρών». Απευθυνόμενη στη Φινλανδία και τη Σουηδία, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τις καλωσόρισε θερμά, σημειώνοντας με έμφαση ότι εφόσον αιτηθούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αυτή θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα.

Η Γερμανία θα επικύρωνε «πολύ πολύ γρήγορα» την ένταξη των δύο χωρών, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συνομιλίες με «όλα τα δημοκρατικά κόμματα» για το θέμα. Αλλά και πολλές άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σε μια ταχεία διαδικασία επικύρωσης, παρατήρησε η Γερμανίδα Υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία «αβεβαιότητα» μετά την υποβολή αίτησης ένταξης εκ μέρους των δύο χωρών.

Εξάλλου, στην έναρξη της σημερινής Άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και εκπροσωπώντας τον Γ.Γ. Stoltenberg, ο οποίος δεν παρευρίσκεται στη σύνοδο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Μίρτσεα Γκεόνα επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Δύσης στον αγώνα της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων, λέγοντας ότι «χάρη στο θάρρος του ουκρανικού στρατού και στη βοήθειά μας, η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Μίρτσεα Γκεόνα παρατήρησε ότι αποδυναμώνεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ενώ, αναφερόμενος στην πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Σύμμαχοι θα «εξετάσουν εποικοδομητικά και θετικά» τις ενδεχόμενες αιτήσεις ένταξης των δύο χωρών. Ως προς τις «ανησυχίες» της Τουρκίας, δήλωσε ότι συζητήθηκαν «σε φιλικό κλίμα», προσθέτοντας ότι «η πολιτική των ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ είναι «ιερή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.