Κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε οι εξελίξεις στο Κυπριακό

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Μόνη οδός η ομοσπονδία, χωρίς λύση βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο»

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πιο κρίσιμες από ποτέ, τόνισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η ομοσπονδία. Προειδοποίησε επίσης ότι «χωρίς λύση βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο», αφού αν παρ’ ελπίδα τα πράγματα μείνουν όπως έχουν, το επόμενο βήμα θα είναι η διχοτόμηση.

Ο Α. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε στην παγκύπρια εκδρομή της ΕΔΟΝ στα Πλατάνια, τόνισε ότι δεν αξίζει στη νέα γενιά να της παραδώσουμε μία Κύπρο μοιρασμένη και μια κοινωνία που υποφέρει από βαθιά ανισότητα, ανεργία, φτωχοποίηση και αδιέξοδα. «Θέλουμε να παραδώσουμε στη νέα γενιά την Κύπρο που της αξίζει. Κύπρο επανενωμένη και ευημερούσα. Κύπρο που θα είναι φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο», τόνισε.


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι η επανενωμένη Κύπρος δεν έχει ανάγκη από εγγυήσεις είτε ξένων κρατών είτε του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι οι επεμβάσεις στο εσωτερικό των κρατών μόνο δεινά και εξαρτήσεις προκαλούν.

Υπέδειξε ακόμη ότι η μόνη οδός για την επανένωση του τόπου είναι μια λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση, υπογράμμισε, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, αφού πρώτα συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τίποτε δεν μένει στάσιμο

Ο Α. Κυπριανού υπέδειξε ότι τίποτε δεν μένει στάσιμο, αφού η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξαφανίζεται σιγά – σιγά κάτω από το βάρος του εποικισμού και του ασφυκτικού κλοιού που έχει στήσει γύρω της η Άγκυρα, ενώ την ίδια ώρα οι γενιές αλλάζουν και ο χρόνος διαβρώνει τις μνήμες και δημιουργεί τετελεσμένα. Επεσήμανε επίσης ότι όσο περνούν τα χρόνια άλλοι συνειδητά και άλλοι ασυνείδητα συμφιλιώνονται με την κατοχή, συμβιβάζονται με την παρούσα κατάσταση. «Πρέπει όμως να είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι τίποτε δεν μένει στάσιμο. Αν παρ’ ελπίδα τα πράγματα μείνουν όπως έχουν, το επόμενο βήμα θα είναι η διχοτόμηση του τόπου μας. Διχοτόμηση θα σημαίνει σύνορα με την Τουρκία στην ίδια μας την πατρίδα. Σημαίνει συμβίωση με τουρκικά στρατεύματα, σημαίνει ασταμάτητος εποικισμός της Κύπρου. Σημαίνει με άλλα λόγια ότι ο λαός μας θα έχει ημερομηνία λήξης όπως τον ξέρουμε», τόνισε ο Α. Κυπριανού.


Επίσης, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δήθεν το ΑΚΕΛ τον καλεί να κάνει υποχωρήσεις, ο Α. Κυπριανού υπέδειξε ότι «όλα αυτά ο Αναστασιάδης τα επικαλείται από αμηχανία». Υπέδειξε εξάλλου ότι «δεν θα βρει πουθενά γραμμένη ή ειπωμένη έστω μισή λέξη (από πλευράς του ΑΚΕΛ) που να υπονοεί ότι πρέπει να κάνουμε πίσω από τις αρχές μας».
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθει αμηχανία κάθε φορά που υποδεικνύουμε ότι συνειδητά ή ασυνείδητα οδηγεί την Κύπρο στην καταστροφή. Ότι εκούσια ή ακούσια θα επιτρέψει να γραφτεί στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης», τόνισε ο Α. Κυπριανού.

«Χαϊδεύουν το τέρας που μεγαλώνει»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολιάστε επίσης τη στάση των Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αλλά και άλλων πλευρών, οι οποίοι έστρωσαν το δρόμο στον νεοφασισμό καλλιεργώντας το μίσος ενάντια στον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Όπως υπέδειξε, «τώρα το τέρας μεγαλώνει», αλλά και πάλι «αντί να το απομονώσουν, αντί να του κλείσουν το δρόμο, το χαϊδεύουν». Ο Α. Κυπριανού υπενθύμισε εξάλλου ότι το ΕΛΑΜ έγειρε την πλάστιγγα για την επανεκλογή του Αναστασιάδη, ενώ ψήφισε επίσης υπέρ της διάλυσης του Συνεργατισμού, φορτώνοντας τις επόμενες γενιές με χρέος δισεκατομμυρίων. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πατώντας πάνω στην αδράνεια του Αναστασιάδη στο Κυπριακό, φλομώνουν τη νεολαία με εθνικιστικές ρητορείες».

«Αυτή η χώρα είναι δική μας και θα την υπερασπιστούμε»


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «όσα λόγια και να πούμε, όσες ομιλίες και να γραφτούν, όσα επιχειρήματα κι αν προβάλουμε, όλα καταλήγουν στο δίλημμα που έβαλε μπροστά μας το 1974 ο Οζγκιέρ Οζγκιούρ: «Θα μείνουμε απαθείς να παρακολουθούμε την πατρίδα μας να αλλάζει χέρια ή θα πούμε αυτή η χώρα είναι δική μας και θα την υπερασπιστούμε»;»
«Ως ΑΚΕΛ θα την υπερασπιστούμε», τόνισε ο Α. Κυπριανού στέλνοντας ξανά το μήνυμα ότι «δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Ούτε με λύση που κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ως ομοσπονδία αλλά θα έχει άλλο περιεχόμενο. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο θα είναι προδοσία.

Η μόνη λύση για την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας είναι η ομοσπονδία».

Επεσήμανε επίσης ότι «η Κύπρος δεν θα γίνει καλύτερη από μόνη της. Η Ευρώπη δεν θα γίνει καλύτερη από μόνη της. Πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό!»Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι «η νέα γενιά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορεί και πρέπει να σηκώσει το βάρος της Κύπρου του μέλλοντος. Μπορεί να κτίσει την Κύπρο του αύριο. Μπορεί να κλείσει μια για πάντα το συρματόπλεγμα μέσα στα μουσεία. Να νικήσει το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, τους διαχρονικούς εχθρούς της πατρίδας μας. Να δικαιώσει το αιμάτινο ποτάμι που χύθηκε από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, προκειμένου να ζήσουμε ειρηνικά σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης».

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.