Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία και τρέχουν να… συνεννοηθούν

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» και για ακόμα μια φορά τρέχουν μετά τις εξελίξεις να συντονιστούν για τον τρόπο λειτουργίας

Φωτογραφία: Κάτια Χριστοδούλου-ΚΥΠΕ
Έλα στο Google News

Κρίσιμη και πάρα πολύ δύσκολη χαρακτήρισε αυτή την περίοδο για τα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμππος Χαριλάου.

Πρόσθεσε ότι με απόφαση του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ χθες το απόγευμα εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγοράς υπηρεσιών από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίοι επιθυμούν.

Είπε ότι αποφασίστηκε επίσης η πρόσληψη άλλων 20 νοσηλευτών για να καλυφθούν οι αφυπηρετήσεις του ερχόμενου χρόνου. Πρόσθεσε ότι θα γίνει και αγορά υπηρεσιών από νοσηλευτές οι οποίοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Ο κύριος Χαριλάου απέρριψε με έντονο τρόπο τις επικρίσεις που δέχεται συνεχώς ο ΟΚΥΠΥ τονίζοντας εμφαντικά ότι όλοι γνωρίζουν για το επιχειρησιακό πλάνο και κάλεσε εκείνους που κάνουν κριτική να καλέσουν τα μέλη τους να ανταποκρίνονται θετικά όταν καλούνται να δουλέψουν σε θαλάμους ΚΟΒΙΤ.

Επέκρινε προσωπικούς και ιδιωτικούς γιατρούς οι οποίοι λόγω καλοκαιρινών διακοπών δεν ανταποκρίνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός ασθενών στα ΤΑΕΠ.

Στα όρια τους οι γιατροί

Οι αριθμοί δεν μιλούν υπέρ μας και είναι φανερό ότι με 264 ασθενείς τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Την επόμενη φορά που ο ΟΚΥΠΥ θα πιέζει τους γιατρούς να ανοίξουν θαλάμους ή να καλούνται γιατροί να καλύψουν θαλάμους με ΚΟΒΙΤ, τότε θα υπάρξει αντίδραση.

Χαρακτήρισε δικαιολογίες τα όσα ανέφερε ο κύριος Χαριλάου, διαψεύδοντας ότι οι γιατροί γνωρίζουν το επιχειρησιακό πλάνο.

Τόνισε την ανάγκη σωστής διαχείρισης των αυξανόμενων κρουσμάτων με ΚΟΒΙΤ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι ασθενείς με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όλα αυτά, είπε, έπρεπε από τα προηγούμενα κύματα κορωνοϊού να προβλεφθούν. Σημείωσε ότι κανένας δεν αρνείται να δουλέψει από τους γιατρούς αλλά θα πρέπει να υπάρξει και σεβασμός προς αυτούς. Δεν γίνεται, είπε, να καλείς καρδιολόγο να αφήσει τους ασθενείς του για να εργαστεί στη μονάδα ΚΟΒΙΤ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι λόγω κακών χειρισμών με το θέμα των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Λάρνακας κάθε ασθενείς στοίχιζε στο σύστημα γύρω στα χίλια ευρώ.

Αναμένουν διευκρινήσεις οι νοσηλευτές

Σε αναμονή διευκρινήσεων της πρότασης του ΟΚΥΠΥ για το πρόγραμμα αγοράς υπηρεσιών από νοσηλευτικό προσωπικό είναι οι νοσηλευτές, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, χαρακτηρίζοντας άκρως επικίνδυνο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να μειώνεται προσωπικό από κάποιες κλινικές και να παρέχεται επίδομα υπερωρίας για τις κλινικές ΚΟΒΙΤ.

Αυτό είπε αποτελεί σχήμα οξύμωρο και πρόσθεσε ότι ο προβληματισμός τέθηκε ήδη στο υπουργείο υγείας κατά τη χθεσινή σύσκεψη και αναμένουν απαντήσεις.

Ο κύριος Προδρόμου τόνισε ότι με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα δημόσια νοσοκομεία θα καταρρεύσουν και ζήτησε τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα για να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση κλινών στα δημόσια νοσοκομεία και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς με ΚΟΒΙΤ. Πρέπει τόνισε, να αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιποι ασθενείς και απηύθυνε σχέσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω στο σύστημα υγείας.

Δεν έγινε τίποτα για να προλάβουν τα χειρότερα

Για πολύ δύσκολη περίοδο για το σύστημα υγείας έκαμε λόγο μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος των προσωπικών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης τονίζοντας ότι όλα έδειχναν ότι θα χειροτέρευε η κατάσταση και τίποτα δεν έγινε.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν οι προσωπικοί γιατροί τα εξιλαστήρια θύματα αυτής της κατάστασης και να τίθενται στο στόχαστρο. Επιβεβαίωσε ότι με βάση τη σύμβαση οι προσωπικοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να βρουν αντικαταστάτη εάν θα λείψουν από την εργασία τους, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα εάν πρέπει να διαχειριστεί ο γιατρός κρούσματα κορωνοϊού τα οποία είναι στο σπίτι.

Επέρριψε την ευθύνη στον ΟΑΥ ο οποίος δεν φρόντισε να διευθετήσει τη λειτουργία του συστήματος υγείας για τις ώρες που δεν εργάζονται οι προσωπικοί γιατροί.

Υπάρχει αυξημένη ροή προς τα νοσοκομεία και αυτό ήτανε προβλεπτό αλλά δεν έγινε τίποτα για να μην βρεθούμε σε κατάσταση να μένουν ασθενείς στο σπίτι με ΚΟΒΙΤ ενώ θα πρέπει να νοσηλευτούν.

Καλύτερη συνεργασία με τους προσωπικούς γιατρούς

Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία με τους προσωπικούς γιατρούς για να αποφεύγονται οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων με κορωνοϊό στα τμήματα βραχείας νοσηλείας των δημόσιων νοσοκομείων, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο συντονιστής ΚΟΒΙΤ στα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ Χρίστος Κυπρής.

Ανέφερε ότι τα πολλά κρούσματα για το καλοκαίρι δεν μπορούσε να είχαν προβλεφθεί και να έμεναν άδειες 300 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να πάρουν ασθενείς ΜΗ ΚΟΒΙΤ, όπως και πλάνο για αύξηση των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αναφέρθηκε σε σοβαρό περιστατικό αναπνευστικής ανεπάρκειας 16χρονου ο οποίος νοσηλεύεται με ΚΟΒΙΤ στο νοσοκομείο Λεμεσού και τόνισε ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που χρίζουν νοσηλείας δεν είναι εμβολιασμένα.

Άδικες οι επικρίσεις του ΟΚΥπΥ

Υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά τον συντονισμό της πανδημίας την κάνει το υπουργείο υγείας και ο ΟΑΥ ανταποκρίνεται εκεί που καλείται, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Επιβεβαίωσε ότι με βάση τη σύμβαση ένας προσωπικός γιατρός εάν θα λείψει από την εργασία του για περισσότερο από δυο μέρες θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη. Χαρακτήρισε, ωστόσο, άδικες τις επικρίσεις του ΟΚΥΠΥ ότι οι προσωπικοί γιατροί φεύγουν χωρίς να ορίσουν αντικαταστάτη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο για τον Ιούλιο από τους περίπου 750 προσωπικούς γιατρούς έγιναν 397 δηλωμένες αντικαταστάσεις. Οπότε, τόνισε, είναι εντελώς λάθος να πυροβολούνται κάποιοι που αν δεν ήταν εκεί θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα υγείας. Τόνισε ότι είναι χρέος του ΟΚΥΠΥ να διαμορφώσει το πλάνο του για αντιμετώπιση της κατάστασης και εκεί που μπορεί ο ΟΑΥ συνεισφέρει.

Όσον αφορά την ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, εξήγησε ότι δεν μπορεί να αναγκάσει κανένας τους ιδιώτες να το πράξουν. Ταυτόχρονα, εξήγησε μόνο δυο από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πληρούν τα κριτήρια και να ενταχθούν στο σύστημα υγείας καθώς έχουν πολύ λίγα κρεβάτια για να εξυπηρετήσουν ασθενείς. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει συζητήσεις για το θέμα των ΤΑΕΠ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο να μην τηρήσει τα πρωτόκολλα του υπουργείου υγείας, αλλά εξαρτάται και από τα περιστατικά που κάθε νοσηλευτήριο μπορεί να εξυπηρετήσει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.