Κρίσιμη ψηφοφορία στα κατεχόμενα για το μέλλον της πατρίδας μας

  • Συσπείρωση των δυνάμεων της επανένωσης γύρω από τον Ακιντζί
  • Το ιστορικό CTP σύσσωμο στο πλευρό του Ακιντζί

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Ως εξαιρετικά αμφίρροπη και ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή «εκλογική» μάχη του β’ γύρου των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς οι δύο «υποψήφιοι» υιοθετούν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές, οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου.


Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο Μουσταφά Ακιντζί, που αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις της επαναπροσέγγισης και της λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και ενδεχόμενη επανεκλογή του ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Στον αντίποδα, ο εκλεκτός της Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης των δύο κρατών και εμμέσως πλην σαφώς ζητάει την ολοκληρωτική τουρκοποίηση του βορείου κομματιού της Κύπρου. Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο ο Τατάρ πήρε το 32,35%, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%.

O ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατέρχεται στις «εκλογές» ως ανεξάρτητος, διεκδικώντας μία δεύτερη «θητεία», πέραν της υποστήριξης των μικρών κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων που είχε στον πρώτο γύρο, την «υποψηφιότητά» του στηρίζει και το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CTP), του οποίου ο «υποψήφιος», Τουφάν Ερχιουρμάν, έλαβε 21,67% στον α’ γύρο. Τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν Ακιντζί είναι τα εξής: Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG), Αριστερή Κίνηση (SolHareket) και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP). Στηρίζεται επίσης και από τη συνδικαλιστική τουρκοκυπριακή πλατφόρμα.

Στον αντίποδα, ο δεξιός και διχοτομιστής «υποψήφιος» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και εκλεκτός της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, έχει την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του κόμματος «Αναγέννηση» (κόμμα των εποίκων), τα οποία έλαβαν 4,20% και 5,36% αντίστοιχα στον πρώτο γύρο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο μέχρι πρόσφατα διατελέσαντας πρόεδρος του DP και υποψήφιος στον πρώτο γύρο Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από κόμμα του, καθώς διαφώνησε με την υποστήριξη Τατάρ, ζητώντας ψήφο κατά συνείδηση.


Το Λαϊκό Κόμμα (HP), το οποίο υποστήριξε τον ανεξάρτητο «υποψήφιο» Κουντρέτ Οζερσάι στον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας 5,74%, αποφάσισε να μην παράσχει καμία καθοδήγηση στους υποστηρικτές του για τον δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 18:00, ενώ τα αποτέλεσμα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 20:00.

Ν. Κιζίλγιουρεκ: Εάν «εκλεγεί» ο Τατάρ, ανοίγει το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

«Οι σημερινές ‘‘εκλογές’’ μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘‘εκλογές’’ ορόσημο για το κυπριακό ζήτημα, καθώς έχουμε ενώπιόν μας δύο ‘‘υποψηφίους’’ με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο Κυπριακό. Παράλληλα, η τουρκική παρέμβαση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ζητώντας επίμονα την αλλαγή του υπάρχοντος στάτους κβο», ανέφερε στη «Χ» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.


Τόνισε ότι ο Ερσίν Τατάρ τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στην ομοσπονδιακή λύση, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του να διεκδικήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους ή τη λύση δύο κρατών σε ενδεχόμενη «εκλογή» του.

«Στην κοσμοαντίληψη του Τατάρ, η τ/κ κοινότητα είναι ένα κομμάτι της Τουρκίας, ως εκ τούτου σε περίπτωση ‘‘εκλογής’’ του, η τ/κ κοινότητα θα ενσωματωθεί ακόμη περισσότερο στην Τουρκία. Επίσης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο ότι θα επιχειρήσει να προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία».

Αναλύοντας την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι τοποθετήσεις του γύρω από τη λύση του κυπριακού ζητήματος, γίνονται χωρίς περιστροφές, καθιστώντας τον ως μία αξιόπιστη δύναμη για την επίλυση του Κυπριακού.

«Δηλώνει ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ΔΔΟ, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εντός του πλαισίου Γκουτέρες. Παράλληλα, τονίζει ότι το μέλλον των Τουρκοκυπρίων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από μία επανενωμένη Κύπρο, θεωρώντας το στάτους κβο ως μία απειλή για την ύπαρξη της τ/κ κοινότητας. Ενδεχόμενη ‘‘επανεκλογή’’ του Μ. Ακιντζί, ίσως να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου».


Προβαίνοντας σε εκτίμηση για το αποτέλεσμα των σημερινών «εκλογών», ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι εάν οι «ψηφοφόροι» και οπαδοί του CTP συσπειρωθούν γύρω από την «υποψηφιότητα» του Ακιντζί, τότε θα υπερκεράσει τον Τατάρ. Πρόσθεσε δε, ότι το CTP ανέλαβε την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Ο Ν. Κιζίλγιουρεκ ευχήθηκε όπως η ε/κ πολιτική ηγεσία αντιληφθεί την ιστορική ευθύνη που έχει και προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μη χαθεί διά παντός η μισή μας πατρίδα.

 

Φ. Τορός: Το πολιτικό όραμα του Ακιντζί για Κυπριακό συνάδει με εκείνο του CTP

«Σε περίπτωση ‘‘επανεκλογής’’ του Ακιντζί, θεωρώ ότι θα παραμείνει εποικοδομητικός στην επανένωση της Κύπρου και σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019», ανέφερε ο «βουλευτής» και υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του CTP, Φικρί Τορός.


Τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο ένας ηγέτης για να οδηγηθούμε σε μία επανενωμένη Κύπρο, αλλά πρέπει και οι δύο ηγέτες να σταθούν συνεπείς με τις συμφωνημένες αρχές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο και πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συνομιλίες δεν θα εκτροχιαστούν ξανά.

Δήλωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει μια ορθή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των σημερινών «εκλογών», καθώς θεωρεί ότι θα είναι μία μάχη στήθος με στήθος.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι οι ‘‘ψηφοφόροι’’ θα κάνουν μια λογική επιλογή μεταξύ των δύο ‘‘υποψηφίων’’ για το μέλλον της Κύπρου και όποιο αποτέλεσμα και να προκύψει θα γίνει σεβαστό από το CTP».

Ερωτηθείς για του λόγους τους οποίους το CTP στηρίζει τον Ακιντζί, ο Φικρί Τορός επεσήμανε ότι με τυχόν «εκλογή» του Τατάρ θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για λύση δύο κρατών.


«Από την ίδρυσή του το CTP έχει ως όραμά του μία ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Αυτό το γεγονός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των πολιτικών μας πεποιθήσεων που σχετίζονται με την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πολιτικό όραμα και η δέσμευση του Ακιντζί για μία ομοσπονδιακή Κύπρο, συνάδουν με εκείνο του CTP. Ως εκ τούτου, έχουμε λάβει την απόφαση να τον υποστηρίξουμε στον δεύτερο γύρο. Ελπίζουμε ότι η υποστήριξή μας θα ενισχύσει την πιθανότητα ‘‘επανεκλογής’’ του και ότι θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την κοινότητά μας, προσανατολισμένη στην επίλυση του Κυπριακού».

Επεσήμανε ότι το CTP θεωρεί τις προθέσεις του Τατάρ ως μη ρεαλιστικές, καθώς οι πολιτικές του παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και είναι επιζήμιες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αναλύοντας την «προεκλογική» εκστρατεία του CTP, ο Φικρί Τορός τόνισε ότι η πολιτική του κόμματος και του «υποψηφίου» του ενισχύθηκε.

«Στην ‘‘προεκλογική’’ εκστρατεία ο Ερχιουρμάν κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα για μια άτυπη διάσκεψη των πέντε συμβαλλόμενων μερών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε, επίσης, την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο να προκαλέσει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, καθώς και στη διεύρυνση των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία θα συμβάλει στη σύγκλιση με την ε/κ πλευρά».


 

Εσάτ Βάρογλου: Μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο με «επανεκλογή» Ακιντζί

«Σε περίπτωση ‘‘επανεκλογής’’ του Ακιντζί, ολόκληρος ο κόσμος θα καταλάβει ότι η βούληση της τ/κ κοινότητας είναι η επανενωμένη Κύπρος, έχοντας ως βάση μία λύση που θα βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα. Στον αντίποδα, με ‘‘εκλογή’’ Τατάρ, η διχοτόμηση θα μονιμοποιηθεί», ανέφερε o πρώην «βουλευτής» του TDP και συνεργάτης του Ακιντζί, Εσάτ Βάρογλου.

Ερωτηθείς πώς κρίνει τη στήριξη του CTP προς την υποψηφιότητα του Ακιντζί, ο Εσάτ Βάρογλου απάντησε ότι είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, διότι το κόμμα αυτό υποστηρίζει από τον καιρό της ίδρυσής του την ομοσπονδιακή λύση και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.