Κριτική στην ανεπαρκή προσφυγική πολιτική της ΕΕ

Την απουσία σαφούς πολιτικής αντιμετώπισης του κύματος προσφύγων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ που βρέθηκε απροετοίμαστη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία στη συνέχεια της συζήτησης το δεδομένων που δημιουργούνται με την αναγκαστική μετακίνηση προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην υπόλοιπη ΕΕ, θα τύχει ενημέρωσης από την Κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς σε επίπεδο υποδοχής των μεταναστών και σε ό,τι αφορά την πολιτική κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε δήλωση μετά την πρώτη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος του σώματος Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό, τα κράτη και τα άτομα.

Πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική κρίση συνδυασμένη με την οικονομική κρίση, τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις κλιματικές αλλαγές δημιούργησε 60 εκ. πρόσφυγες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 20 εκ κατέφυγαν σε άλλες χώρες, 18 εκ. εντός των ιδίων των χωρών τους και 22 εκ. είναι άτομα που αναζητούν άσυλο σε άλλες χώρες.

Η μετανάστευση από χώρες της Αφρικής, Συρία, Αφγανιστάν προς την Ευρώπη με τα δεδομένα ως έχουν δείχνει ότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει σε σαφή πολιτική αντιμετώπισης αυτών των διεθνών εκτάκτων προβλημάτων, συνέχισε προσθέτοντας ότι η υπάρχουσα πολιτική αφορά ομαλότερες συνθήκες.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι 150 άτομα το μήνα έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, σημειώνοντας ότι η κρίση είναι σοβαρή για όλη την Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής με αίτημα το θέμα να συζητηθεί και από την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Αναφέροντας ότι κατά την πρώτη συνεδρία ακούστηκαν οι θέσεις του Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Εκπροσώπου της Υπάτη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ερυθρού Σταυρού και των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Ο χειμώνας έρχεται και οι διάφορες χώρες δεν έχουν αποφασίσει κοινή πολιτική, συνέχισε προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 40% μέχρι 50% των εισφορών των κρατών προς την Υπάτη Αρμοστεία δεν παραχωρήθηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δράσει για συνολική λύση της κρίσης.

Η ΕΕ ενέκρινε βοήθεια 1,8 δις ευρώ για ανάπτυξη στην Αφρική και 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα, στις χώρες που θα αποφασίσουν να δεχτούν πρόσφυγες, συνέχισε αναφέροντας πως η Κομισιόν δηλώνει ότι η ΕΕ είναι ο πρώτος οργανισμός που έλαβε μέτρα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου διατυπώνοντας τη θέση ότι η συζήτηση αφορούσε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ ως ένωση αλληλέγγυων κρατών.

Διευκρίνισε ότι μιλούμε για προσφυγική κρίση και όχι μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας ότι πρέπει οι άνθρωποι που προσπαθούν να σωθούν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες και όχι ως μετανάστες.

Προσθέτοντας πως ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είπε πως η Ευρώπη μπορούσε να είχε διαγνώσει την κρίση, αφού από το 2014 υπολογίζεται ότι περί τα 42.000 κάθε μέρα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Η κ. Κυριακίδου σημείωσε επίσης ότι η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εάν οι πρόσφυγες τύχουν σωστής μεταχείρισης στο κοντινότερο κράτος της χώρας τους θα μείνουν εκεί καθώς φεύγουν από τη χώρα τους με πρόθεση να επιστρέψουν.

Σημείωσε πως θα πρέπει να ελεγχθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους συνοικισμούς.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά επαναλαμβάνοντας ότι κατά τη συνεδρία ξεκαθαρίστηκε ότι αυτός ο πληθυσμός που φεύγει από τη Συρία είναι πρόσφυγες, είπε ότι από τη Συρία ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στα 4 εκ. ενώ άλλα 7 εκ. είναι πρόσφυγες εντός της Συρίας. Πρόσθεσε ότι μετά τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη δημιουργήθηκαν 2 εκ. πρόσφυγες, υπάρχουν άλλα 2 εκ, από το Ιράκ, 3,5 από το Αφγανιστάν και 1,5 εκ από την Ουκρανία που μετακινήθηκαν προς τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

Η κ. Κουκουμά είπε πως αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να χάσουν ώστε να διακινδυνεύουν τη ζωή τους δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε τα σωστά μέτρα.

Ο ρόλος της ΕΕ και των ΗΠΑ στη δημιουργία του προβλήματος είναι καθοριστικός, ανέφερε προσθέτοντας ότι έπρεπε να γνωρίζουμε ότι οι βομβαρδισμοί θα οδηγούσαν τον κόσμο στην προσφυγιά.

Κατά την κ. Κουκουμά το ISIS είναι ένα τέρας που η Δύση τάιζε με διάφορους τρόπους, χωρίς να υπολογίζει ότι θα οδηγούσε στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Είπε επίσης ότι τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρώπη για δημιουργία φρουρίου με ηλεκτροφόρους φράκτες, τείχη και δαπάνες εκατομμυρίων για έλεγχο των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων δεν θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που δεν έχουν να χάσουν τίποτε εκτός από τη ζωή τους.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα της Σύμβασης του Δουβλίνου, ως είχε ζητήσει η Κύπρος , χωρίς να καταφέρει πολλά πράγματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα που επηρεάστηκαν και άλλες χώρες άρχισαν να γίνονται κάποιες σκέψεις για χαλάρωση της Σύμβασης του Δουβλίνου.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η επιχειρήση που αποφασίστηκε για καταστολή των διακινητών δεν θα αποδώσει και καταλήγοντας είπε ότι η Κύπρος ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στο τελευταίο περιστατικό διάσωσης των 115 ναυαγών.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βρίσκονται 4 εκ. πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων από την Ευρώπη δεν ικανοποιεί.
Θεωρούμε ότι οι σκηνές εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι πέραν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ευρώπη των λαών και θα πρέπει τάχιστα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πάρουν αποφάσεις και να εφαρμόσουν πρακτικά μέτρα ώστε οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε χώρες της Ευρώπης να έχουν αξιοπρεπή και ανθρώπινη μεταχείριση.

“Αυτό που συμβαίνει δεν είναι μετανάστευση αλλά άνθρωποι που φεύγουν από τις χώρες τους για να σωθούν”, συνέχισε παρατηρώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προετοιμαστεί για την εφαρμογή της μετεγκατάστασης. Πρόσθεσε ότι το Κέντρο υποδοχής στην Κοφίνου είναι στα όρια του και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι χώροι.

Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι ως χώρα το 1974 είχαμε 200.000 πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy