Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι «Φίλοι του Ακάμα»

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) διοργάνωσε χθες Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022, εκδήλωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, για την προστασία της Χερσονήσου Ακάμα, με σύνθημα «Κάτω τα Χέρια από τον Ακάμα!» («Hands Off Akamas!»). Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, οργανωμένων συνόλων και πολιτικών κομμάτων.

«Μόνο η Περιβαλλοντική Αρχή έχει λόγο για τους όρους που η ίδια έθεσε»

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις και η παραμένουσα αβεβαιότητα για την τύχη του Τοπικού Σχεδίου (Κοινοτήτων) Ακάμα, μέσα σε συνθήκες προεκλογικών παρενεργειών και σκοπιμοτήτων που κινδυνεύουν να διαγράψουν αναμφισβήτητες νομικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύουν προβλήματα ανεπάρκειας της περιβαλλοντικής πολιτικής και του απαιτούμενου συντονισμού, αναφέρει η οργάνωση Φίλοι του Ακάμα.


Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η οργάνωση σημειώνει ακόμη ότι οι διαφαινόμενες προθέσεις του Υπουργού Εσωτερικών για εξουδετέρωση ακόμη και των δεσμευτικών (αλλά ανεπαρκών) όρων της Περιβαλλοντικής Γνωμοδότησης επιβεβαιώνουν την αδυναμία αντίληψης του πώς η καλώς νοούμενη ανάπτυξη της Χερσονήσου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητάς της και την ενίσχυση των κοινοτήτων της.

«Εν πάση περιπτώσει, μόνο η Περιβαλλοντική Αρχή μπορεί να εξετάσει και να αξιολογήσει αν οι όροι, που η ίδια έθεσε, έχουν ουσιαστικά τηρηθεί», προσθέτει.

Η οργάνωση καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, πέρα και ανεξάρτητα από την παρούσα προεκλογική συγκυρία, όπως επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και συνεργαστούν, με στόχο την αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας της Χερσονήσου σε ένα πραγματικό Εθνικό Πάρκο -μέσα και πέραν των στενών ορίων του Κρατικού Δάσους- αφενός αίροντας όλα τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στη θετική αυτή εξέλιξη, όπως π.χ. το κυνήγι και τις παρανομίες και αφετέρου δημιουργώντας κατάλληλες αειφόρες υποδομές και οικολογικές πρακτικές διαχείρισης, τόσο του Πάρκου, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.