Κρούσματα και Όμικρον 2 οδηγούν σε ανεπαίσθητες μόνο χαλαρώσεις

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


 

Στον πάγο μπήκαν οι σκέψεις για γενναίες χαλαρώσεις μετά την αύξηση κρουσμάτων αλλά και την εμφάνιση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντός της κοινότητας.

Συγκεκριμένα, όπως λέχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Υπουργού Υγείας εντοπίστηκαν μεμονωμένα κρούσματα της Όμικρον 2, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο νοσηρή από την, ήδη υπερμεταδοτική Όμικρον. Οι ειδικοί θα περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες για να δουν ποια είναι η έκταση της μετάδοσής της, την ώρα που η Όμικρον επικρατεί σε ποσοστό 98%.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα προβλημάτισε και ως εκ τούτου αποφασίστηκε όπως δοθεί κι άλλος χρόνος πριν από γενναίες χαλαρώσεις. Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί η σταθεροποίηση που παρατηρείται στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, όπως και αυτών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με βάση τα πιο πάνω, η πλειοψηφία των ειδικών τοποθετήθηκε κατά οποιωνδήποτε χαλαρώσεων που αφορούν επαναφορά του χορού στα κέντρα διασκέδασης ή αύξηση του ανώτατου ορίου ατόμων σε συναθροίσεις, στο παρόν στάδιο. Δεδομένο είναι πως αυτές οι χαλαρώσεις θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, ενώπιον του Υπουργικού θα τεθεί η πρόταση όπως τα ανεμβολίαστα άτομα κάτω των 18 ετών να μπορούν να εισέρχονται σε χώρους όπου απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση αρνητικού rapid test 72 ωρών. Η συγκεκριμένη χαλάρωση θεωρείται πως δεν θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα.

Ακόμα, μετά από πρόταση της ΣΕΕ, το Υπουργικό θα εξετάσει τη μείωση της χρονικής περιόδου που απαιτείται για λήψη της ενισχυτικής δόσης, από τους πεντέμιση στους πέντε μήνες.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν η αύξηση κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας. Με βάση τα στοιχεία της Ομάδας Ιχνηλάτησης, τα κρούσματα προήλθαν από το προσωπικό, συνεπώς η ΣΕΕ προτείνει όπως το προσωπικό που εργάζεται σε οίκους ευγηρίας και έχει ιστορικό εμβολιασμού να προσκομίζει αρνητικό αποτέλεσμα rapid test διάρκειας 72 ωρών, ενώ για το προσωπικό που δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού, το rapid test θα πρέπει να έχει διάρκεια 24 ωρών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.