Το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε σχέδιο για διάσταση του Συνεργατισμού και ιδιωτικοποίηση του καλού χαρτοφυλακίου από τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή τρεις μήνες πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης, όπως αποκάλυψε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Διονύσης Διονυσίου. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το υπό αναφορά σχέδιο συζητήθηκε και με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Διαβάστε επίσης: Η ΚΤ προειδοποίησε τον ΥΠΟΙΚ από το Νοέμβριο 2017 για τον Συνεργατισμό

Όπως ανέφερε ο Δ. Διονυσίου πριν την κατάρρευση του Συνεργατισμού το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμαζε plan B, το οποίο περιλάμβανε τρεις πυλώνες: Προώθηση του Σχεδίου Εστία, τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, και ένα project με την ονομασία Ίασις. Το project Ίασις, πρόσθεσε, προνοούσε διάσπαση της Τράπεζας με το κακό χαρτοφυλάκιο να παραμένει στο κράτος και το καλό να οδηγείται για ιδιωτικοποίηση.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης – Ελληνικής είναι πολύ παρόμοια με το plan B το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή τρεις μήνες πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου