«Κρυμμένο» χρέος του Κράτους ύψους 8,16 δισ. ευρώ

Το κράτος έχει «κρυμμένο» χρέος ύψους 8,16 δισ. ευρώ το οποίο δεν αναφέρεται στους πίνακες δανεισμού της Δημοσιονομικής Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου, ενώ έχει παραχωρήσει επίσης εγγυήσεις για δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις ύψους 1.98 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2018, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Κράτος οφείλει 8,16 δισ. ευρώ σε Ειδικά Ταμεία. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο έχει να παίρνει 7,26 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα πιο πάνω χρήματα «δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα Δανεισμού της Δημοσιονομικής Έκθεσης 2018 (του Γενικού Λογιστηρίου), ούτε σε άλλο ξεχωριστό Πίνακα». Επίσης το ίδιο ισχύει για ποσό ύψους 229 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλογεί στην Κύπρο από το συνολικό ποσό που έχουν επωμιστεί οι χώρες-πιστωτές της ευρωζώνης και έχει δοθεί ως δάνειο, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Γενική Λογίστρια ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία με επιστολή της ημερομηνίας 19/12/2019 ότι «το θέμα εξετάζεται σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους».

Εν τω μεταξύ το Κράτος έχει παραχωρήσει επίσης εγγυήσεις για δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις, που ανέρχονταν στις 31/12/2018 σε 1.98 δισ. ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρεται, ποσό ύψους 1,9 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, τα οποία αποπληρώνονται απευθείας από την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης έργων υποδομής. Επίσης η κυβέρνηση ανέλαβε την αποπληρωμή όλων των εγγυημένων δανείων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία ανέρχονταν στις 31/12/2018 σε 286,3 εκατ. ευρώ (300,2 εκατ. ευρώ στις 31/12/2017).

Σημειώνεται ότι με βάση τη Δημοσιονομική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου το σύνολο των δανείων εσωτερικού και εξωτερικού, μη συμπεριλαμβανομένων των Γραμματίων Δημοσίου ύψους 251,9 εκατ. ευρώ, ανερχόταν στο τέλος του 2018 σε 20.80 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 18.11 δισ. ευρώ το 2017.

Καθυστερημένα έσοδα 2,66 δισ. ευρώ

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται, τα καθυστερημένα έσοδα κατά την 31/12/2018 ανέρχονταν σε 2.66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2.03 δισ. ευρώ ή το 76% αφορούσαν στο Τμήμα Φορολογίας. Ωστόσο μεγάλο μέρος των πιο πάνω χρημάτων ενδέχεται να μην εισπραχθεί ποτέ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης ανέφερε ότι από τα 8,16 δις, τα 7,26 δις είναι οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόσθεσε ότι είναι διαχρονικό το πρόβλημα και συμβαίνει εκ της γενέσεως των ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων. Επίσης, στην ετήσια έκθεση καταγράφονται και καθυστερημένα έσοδα για το κράτος ύψους 2,66 δις, εκ των οποίων τα 2 δις, είναι καθυστερημένα έσοδα που αφορούν το τμήμα φορολογίας.

Ο Μάριος Πετρίδης είπε ακόμα ότι σε κάποιες των περιπτώσεων, οι ασκούντες δημόσια εξουσία δεν διαχειρίζονται συνετά τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Χθες ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρέδωσε στον πρόεδρο Αναστασιάδη την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy