Κρυψώνες φοροδιαφυγής στις τράπεζες εντόπισε το Τμήμα Φορολογίας

Κρυψώνες φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής φαίνεται ότι εντόπισε το Τμήμα Φορολογίας στις τράπεζες. Μάλιστα, χθες προέβη σε συνολικά δέκα συστάσεις διαμηνύοντας παράλληλα ότι «επιφυλάσσεται στην επιβολή διοικητικού προστίμου σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα δεν ακολουθούν σωστές διαδικασίες υποβολής στοιχείων και δέουσας επιμέλειας όπως ορίζονται στη σχετική νομοθεσία περί CRS/DAC2 (σ.σ.: Αυτόματη Ανταλλαγή Φορολογικών Πληροφοριών)».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα Φορολογίας έχει πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους και ελέγχους γραφείου σε Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα για εξέταση της συμμόρφωσής τους σε σχέση με τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας όπως ορίζονται στη σχετική νομοθεσία περί CRS/DAC2. Αναφέρεται επίσης ότι το Τμήμα έχει «επισύρει την προσοχή των Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων» σε συνολικά δέκα ζητήματα.

Μεταξύ των συστάσεων του Τμήματος Φορολογίας προς τις τράπεζες είναι ότι «οι πληροφορίες που δηλώνονται στις αναφορές CRS πρέπει να ελέγχονται και να επιβεβαιώνονται τόσο για την ορθότητά τους, όσο και στο ότι είναι πραγματικές (όχι πλαστές)». Αναφέρεται επίσης ότι «κατά τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας νέων λογαριασμών το Χρηματοοικονομικό Ίδρυμα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο ή το πάγωμα λογαριασμού μετά τη λήξη 90 ημερών σε περίπτωση που δεν αποκτηθεί έγκυρη αυτοπιστοποίηση». Ακόμη, αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις των κοινών λογαριασμών (join account), «κάθε συνδικαιούχος (πρέπει να) αντιμετωπίζεται ως κάτοχος λογαριασμού για σκοπούς προσδιορισμού στο εάν ο λογαριασμός είναι δηλωτέος λογαριασμός». Αναφέρεται ακόμη ότι «ένας λογαριασμός είναι δηλωτέος λογαριασμός εάν οι δικαιούχοι του λογαριασμού είναι δηλωτέα πρόσωπα ή παθητική ΜΧΟ με ένα ή περισσότερα ελέγχοντα πρόσωπα που είναι δηλωτέα πρόσωπα. Όταν περισσότερο από ένα δηλωτέο πρόσωπο είναι συνδικαιούχος», προστίθεται, «κάθε δηλωτέο πρόσωπο αντιμετωπίζεται ως κάτοχος λογαριασμού και αποδίδεται ολόκληρο το υπόλοιπο ή η αξία του κοινού λογαριασμού, καθώς και το σύνολο των ποσών που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον κοινό λογαριασμό».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy