Ενέργειες για μετακίνηση της Κτηνοτροφικής Πολεμιδιών

Κάποια κινητικότητα φαίνεται ότι άρχισε επιτέλους να γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κτηνοτροφικής περιοχής Πολεμιδιών που ταλανίζει δεκάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται μετέωροι μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργικότητα και το μέλλον της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέσα από σχετική αναφορά του ίδιου του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος επανειλημμένα με επιστολές του και άλλα διαβήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τμήματα του Υπουργείου, είχε θέσει το θέμα ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για επίλυσή του.

Με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται με τη λειτουργία της Κτηνοτροφικής Ζώνης στην περιοχή των Πολεμιδιών, όπως αναφέρει ο κ. Καδής, το Υπουργείο έχει τροχιοδρομήσει τις διαδικασίες τερματισμού της λειτουργίας της, παρέχοντας στους επηρεαζόμενους κτηνοτρόφους τρεις εναλλακτικές επιλογές.

Η πρώτη επιλογή αφορά τη μετακίνηση των υφιστάμενων υποστατικών στην υπό ανάπτυξη Κτηνοτροφική Ζώνη Κάτω Πολεμιδιών – Ύψωνα και όπως αναφέρεται, ήδη τρεις μονάδες οι οποίες διατηρούν και τον μεγαλύτερο αριθμό ζώων, έχουν εξασφαλίσει γη και υπέβαλαν αιτήσεις για ανέγερση νέων υποστατικών στη νέα Κτηνοτροφική. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ύψωνα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, προωθείται η εγγραφή του δρόμου που οδηγεί στη νέα Κτηνοτροφική Ζώνη διαμέσου του πρώην σκυβαλότοπου στο Βατί, με τη συλλογή των συγκαταθέσεων των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και την απαλλοτρίωση του επηρεαζόμενου τμήματος του δρόμου για ορισμένες περιπτώσεις που δεν έχει καταστεί δυνατή η εξασφάλιση συγκατάθεσης. Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, αναφέρεται ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και έχει τροχιοδρομηθεί η έναρξη της εκτέλεσής τους αφού έχουν καταβληθεί οι πιστώσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη μεταφορά ρεύματος και νερού στην περιοχή.

Για όσους κτηνοτρόφους δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στη νέα Κτηνοτροφική Ζώνη, αναφέρεται ότι υπάρχουν άλλες δύο επιλογές που αφορούν την κατεδάφιση των υποστατικών των κτηνοτρόφων και τη μετεγκατάστασή τους σε οικόπεδα άλλων κτηνοτροφικών περιοχών ή την κατεδάφιση των υποστατικών τους χωρίς μετεγκατάσταση και κατά συνέπεια χωρίς επαναδραστηριοποίησή τους. Και για τις τρεις επιλογές, όπως επισημαίνεται, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου έχει ετοιμάσει σχέδια παροχής κινήτρων για τους επηρεαζόμενους τα οποία αφορούν παροχή αποζημιώσεων «για την κατεδάφιση με σκοπό τη μετεγκατάσταση οχληρών κτηνοτροφικών υποστατικών» και «για την κατεδάφιση οχληρών υποστατικών για υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους». Σύντομα, σύμφωνα με τον υπουργό, όλοι οι επηρεαζόμενοι κτηνοτρόφοι θα ενημερωθούν για το ύψος της αποζημίωσης που μπορούν να πάρουν για τη μετακίνηση ή την οριστική κατεδάφιση των υποστατικών τους. Σημειώνεται ότι για όσους επιλέξουν να δημιουργήσουν νέα μονάδα, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε μελλοντική προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση των μηχανημάτων, των κτιρίων και του εξοπλισμού τους μέχρι και 70% των δαπανών τους. Εκφράζεται η εκτίμηση εκ μέρους του Υπουργείου ότι οι ενέργειες που γίνονται θα οδηγήσουν σύντομα στον τερματισμό της λειτουργίας της υφιστάμενης κτηνοτροφικής περιοχής ώστε να απαλλαγούν οι γειτονικές περιοχές από την οχληρία και τα όποια άλλα προβλήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy