Κτίρια – απειλή στην καρδιά της τουριστικής Γερμασόγειας

Κυβέρνηση και Βουλή να δώσουν εξουσία στις τοπικές Αρχές να επέμβουν για τη δημόσια ασφάλεια, τονίζει ο δήμαρχος

Πολυκατοικίες έτοιμες να καταρρεύσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια, υψώνονται σε κεντρικό σημείο της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας, προκαλώντας τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών που διέρχονται καθημερινά από την περιοχή με τα πόδια ή και με αυτοκίνητα, ζητώντας την παρέμβαση της τοπικής ή οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας Αρχής.

Το πρόβλημα αποτελεί ένα βραχνά για το δήμο, ο οποίος, αν και κατανοεί και συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους φόβους που εκφράζονται, ωστόσο δεν έχει ακόμα την εξουσία να κάνει και πολλά πράγματα. «Πρόκειται για μια σειρά προβλημάτων που δημιουργούν αυτά τα κτίρια και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ξεκίνησε επιτέλους συζήτηση για αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία επιβάλλεται να απλουστευθεί και να είναι αποτελεσματική, ώστε να μπορούν οι τοπικές Αρχές να επέμβουν», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς.

Το συγκεκριμένο κτίριο, που αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά συγκροτήματα, συνιστά μια «αμαρτωλή ιστορία της δεκαετίας του ’80, με χρεοκοπημένες εταιρείες και εγκλωβισμένους από τότε αγοραστές διαμερισμάτων», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια ασχολήθηκαν με το θέμα, χωρίς όμως να μπορέσουν να βρουν λύση.

Στην προκείμενη περίπτωση, όπως αναφέρει, υπάρχει εκκαθαριστής, με τον οποίο ο δήμος έκανε ήδη πολλές επαφές, ενώ σε ένα από τα κτιριακά συγκροτήματα που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα υπήρξε συνεργασία με τους αγοραστές και το Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας υπέρβαση εξουσίας, συνέβαλε στην επιδιόρθωσή του. «Την ίδια διάθεση έχουμε και για τα άλλα κτίρια και είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με νομικούς συμβούλους σε μια προσπάθεια να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Στη Γερμασόγεια, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, έχουν καταγραφεί 6 επικίνδυνα κτιριακά συγκροτήματα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν παρουσιάζεται κανένα ενδιαφέρον και καμιά διάθεση συνεργασίας εκ μέρους των ιδιοκτητών, οι οποίοι συνήθως δεν συμφωνούν μεταξύ τους, γεγονός που δεν αφήνει άλλη επιλογή στην τοπική Αρχή από τη λήψη δικαστικών μέτρων.

«Όμως, για να πάμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, η οποία προνοεί ότι πρέπει να εξεύρουμε χώρο διαμονής για τους ενοίκους, να προχωρήσουμε σε επιδιορθώσεις και μετά να διεκδικήσουμε το κόστος της δαπάνης, τότε δεν θα μας φτάσει ο προϋπολογισμός του δήμου…» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τους δημάρχους Λάρνακας και Πάφου είχαν ληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες για να γίνουν αλλαγές στις νομοθεσίες, ώστε «να μπορούν οι δήμοι να σφραγίζουν τα επικίνδυνα κτίρια και να στερούνται από τα όποια εισοδήματά τους οι ιδιοκτήτες, οπότε θα ευαισθητοποιούνται και θα επιδεικνύουν ενδιαφέρον για επιδιόρθωση των περιουσιών τους». Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα αυτά προέρχονται κυρίως από ενοικιάσεις σε αλλοδαπούς, οι οποίοι διαμένουν σε μεγάλους αριθμούς μέσα σε κάθε επικίνδυνο διαμέρισμα, όπως υποδεικνύει ο Κυριάκος Ξυδιάς.

Η κυβέρνηση, όπως τονίζει, θα πρέπει επιτέλους να πάρει μια σοβαρή απόφαση στη Βουλή για να ψηφιστεί κι «αν μας δοθεί η εξουσία ώστε τα κτίρια που κρίνονται επικίνδυνα να τα σφραγίζουμε, πρωτίστως για τη δημόσια ασφάλεια, τότε ως τοπικές Αρχές θα δράσουμε άμεσα».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy