Κατάρρευση ακατοίκητων κτιρίων ή τμημάτων τέτοιων εγκαταλελειμμένων κτιρίων προκλήθηκε σήμερα από τη σεισμική δόνηση 5,1 ρίχτερ στην Αθήνα.

Σοβάδες έπεσαν από ακατοίκητο κτίριο στην οδό Ερμού 88, προκαλώντας ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίσμα, κατέρρευσε μια παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα, έπεσαν σοβάδες από κάποια κτίρια στην οδό Αιόλου, ενώ βέβαια από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματίες ή θύματα.

Λίγη ώρα μετά τον σεισμό, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από δεκάδες εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Ο σεισμός ξαναφέρνει στο προσκήνιο τα δεκάδες παρατημένα και επικίνδυνα για κατάρρευση κτίρια στην Αθήνα, τα οποία αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι σημερινό, καθώς ξεκινάει από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο παρά τους σοβαρούς κινδύνους και τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ακόμη δεν έχει υπάρξει λύση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη σε διάστημα δύο ημερών κατέρρευσαν δύο ακατοίκητα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Α. Τσελέντης, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες παλιά σπίτια κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας.