«Κτυπά» με συγκεκριμένα στοιχεία το OCCRP

Εικόνα από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ


Με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα ενίσχυσε το ρεπορτάζ του προχθές το βράδυ το Διεθνές Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) που τιτλοφορείται «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον Πρόεδρο της Κύπρου με το “Troika Laundromat”».

ΑΚΕΛ: Προσπάθεια φίμωσης από τους Κυβερνώντες για το δημοσίευμα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο στο ρεπορτάζ του, η εταιρεία Batherm Ventures Ltd. εγγράφηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στα τέλη του 2006. Η διασύνδεση της εταιρείας με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαπιστώνεται αφού ο διευθυντής της εταιρείας Batherm είναι ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, Στάθης Λεμής. Προστίθεται ότι ο έτερος διευθύνων σύμβουλος, Θεοφάνης Φιλίππου, εμφανίζεται επίσης στα έγγραφα που αφορούν τη συγκεκριμένη εταιρεία ως εξουσιοδοτημένος να υπογράφει εκ μέρους του κ. Λεμή.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές που διεκπεραίωσε η Batherm πραγματοποιήθηκαν κατ’ εντολή του δικηγορικού γραφείου, ενώ όταν η εταιρεία εκκαθαρίστηκε το 2017, ανώτερος δικηγόρος της εταιρείας, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο ρεπορτάζ, διορίστηκε ως εκκαθαριστής της.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι οι κ. Λεμής και Φιλίππου δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του OCCRP για να σχολιάσουν.

Συμπληρώνεται ότι από τις 23 Αυγούστου 2007 μέχρι τις 17 Ιουνίου 2008, η Batherm μεταβίβασε σε οκτώ δόσεις περισσότερα από 96 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Delco Networks S.A. επίσης εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Delco θεωρείται σημαντική για αναφορά αφού αποτελεί μια από τις 75 εταιρείες που συμμετείχαν στο σκάνδαλο Troika Laundromat και αποτελεί μέρος ενός τεράστιου συστήματος μεταφοράς χρημάτων.

Ε. Μαύρου: Η Κύπρος διασύρεται γιατί ο ΠτΔ δεν δίνει ή δεν έχει να δώσει απαντήσεις για το Troika Laundromat

Τα έγγραφα που διέρρευσαν μαζί με τα αρχεία της Τράπεζας της Λιθουανίας καταδεικνύουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ενδεχόμενο ιδιοκτησίας της Batherm και άλλων εταιρειών κάτω από την ομπρέλα της.

Μια από αυτές, η θυγατρική Matias, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, εγγράφηκε με τη συμβολή του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης με αρχικό μέτοχο και διευθυντή την Imperium Nominees Ltd. που ανήκει ισόποσα στους διευθύνοντες συμβούλους του δικηγορικού γραφείου, Στάθη Λεμή και Θεοφάνη Φιλίππου, καθώς και στις δύο κόρες του Προέδρου Αναστασιάδη, Έλσα και Ινώ.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι καμία από τις κόρες του Προέδρου, όπως ούτε και άλλος εκπρόσωπος της Imperium Nominees Ltd ανταποκρίθηκε σε κάποιο κάλεσμα του Παρατηρητηρίου OCCRP για σχόλιο.

Η τρίτη εταιρεία που συνδέεται με το σκάνδαλο Troika Laundromat είναι η εταιρεία Gotland Industrial Inc., που αγοράστηκε από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alexander Abramov, ο οποίος θεωρείται τελικός δικαιούχος των εταιρειών Batherm και Matias.

Δίνει έγγραφα το OCCRP για την υπόθεση «Troika Laundromat»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα αρχεία της Ukio Bankas της Λιθουανίας επιβεβαιώνεται η εμπλοκή του Abramov και η διασύνδεσή του με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης.

Ο Abramov τη δεδομένη στιγμή ήταν ο πλουσιότερος άντρας στη Ρωσία και πελάτης του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Ενδιαφέρον προκαλεί αναφορά του ρεπορτάζ ότι σύμφωνα με αξιωματούχο που εργαζόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, εξαιτίας της πολιτικής ευαισθησίας του ζητήματος, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο ανέλαβε την αίτηση του πολυεκατομμυριούχου για πολιτογράφηση στην Κύπρο.

Άννα Μισιαούλη