Κτυπά στο κάτω αναπνευστικό σύστημα η παραλλαγή Όμικρον BA5

«Οι χειραψίες, τα φιλιά δίνουν και παίρνουν σε κοινωνικές συνευρέσεις, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται»

 

Αισθητή αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται αυτή την περίοδο στην Κύπρο λόγω της εισχώρησης στην κοινότητα της υποπαραλλαγής Όμικρον ΒΑ5, λέει στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ Πέτρος Καραγιάννης, συστήνοντας στον κόσμο τη λήψη μέτρων προσωπικής προστασίας.

«Γνωρίζαμε ότι εδώ και πέντε εβδομάδες όταν η ομάδα ιχνηλάτησης μάς έδωσε κάποια στοιχεία ότι είχαμε την ΒΑ5 στην Κύπρο, αλλά αντιπροσώπευε λιγότερο του 1% των κρουσμάτων», είπε και πρόσθεσε ότι μέσα σε 3-4 εβδομάδες αυξήθηκε στο 19% πριν δέκα ημέρες, οπότε με τον αριθμό των κρουσμάτων που ακούμε αυτή τη στιγμή, ίσως αυτό να έχει αυξηθεί πέραν του 40%.


Η αυξητική αυτή τάση καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης και σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στην Κύπρο, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτίμησε ότι η ΒΑ5 προκαλεί κάποια πιο σοβαρά συμπτώματα, ίσως να προχωρά και στο κάτω αναπνευστικό σύστημα που αυτό δεν είναι ευχάριστο. Επιπλέον, φαίνεται ότι διαφεύγουν περισσότερο της ανοσίας είτε αυτή έχει προέλθει από φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμούς. «Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι οι εμβολιασμοί αποτρέπουν βαριές νοσηλείες, έστω κι αν κάποιος μολυνθεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι με τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ2, ΒΑ5), οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες και ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αυτό το ποσοστό να ανεβαίνει.

Μέτρα αυτοπροστασίας


Για να περιορίσουμε την εξάπλωση, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι καλό είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και κυρίως τη χρήση της μάσκας. Εκτίμησε ότι «οι εσωτερικοί χώροι θα αποδειχθούν προβληματικοί αν θα εξακολουθήσουν με το ίδιο μοτίβο».

Σε ερώτηση αν θα επανέλθουν οι περιορισμοί, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω εκτός κι αν αυξηθούν οι νοσηλείες σε υπερβολικά υψηλό βαθμό που πάλι δεν νομίζω».

Επεσήμανε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αυτή την περίοδο πρέπει να γίνεται στενή επιτήρηση της κατάστασης και οι θετικοί πρέπει να περιορίζονται ώστε να αποφύγουμε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις και επίσης στις συνευρέσεις να είμαστε προσεκτικοί. «Οι χειραψίες, τα φιλιά δίνουν και παίρνουν σε κοινωνικές συνευρέσεις, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται», επεσήμανε.


Ο Δρ Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε περάσει αυτή την έξαρση. «Εμείς δεν θα ανεβούμε πολύ υψηλά, με λίγη προσοχή από όλους μας θα αποφύγουμε τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Χρειάζεται προσωπική ευθύνη για να περιορίσουμε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

Χατζηπαντέλα: Δεν εφησυχάζει η Κύπρος

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος «λαμβάνει όλα τα μέτρα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το Υπουργείο Υγείας δεν εφησυχάζει. Μελετά τα δεδομένα καθημερινά και αν πρέπει να λάβουμε μέτρα, θα τα λάβουμε».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.