Κυκλική οικονομία. Μια ευκαιρία για το περιβάλλον ή για το κεφάλαιο;

Η έκθεση του Κοινοβουλίου μελετά το Σχέδιο Δράσης για την Νέα Κυκλική Οικονομία, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020. Το σχέδιο δράσης καταθέτει συγκεκριμένες προκλήσεις για τις επερχόμενες πρωτοβουλίες. Ουσιαστικά ζητά την καταγραφή του αποτυπώματος χρήσης υλικών με στόχους μείωσης τους ενώ το ίδιο το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν απλά καταγράφει την παρακολούθηση αυτών των δεικτών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία (CEAP) εγκρίθηκε το 2015 και περιείχε 54 δράσεις. Υπογραμμίζεται ότι η κυκλική οικονομία είναι ουσιαστικής σημασίας για την ατζέντα της αποδοτικότητας των πόρων, όπως αυτή καθορίζεται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Τα συστήματα κυκλικής οικονομίας, διατηρούν την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Με λίγα λόγια κρατούν τους πόρους εντός της οικονομίας όταν ένα προϊόν έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά ξανά και ξανά και ως εκ τούτου, να δημιουργήσει περαιτέρω αξία.

ΤΟ ΑΚΕΛ και η ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (ΕΕΑ/ΒΠΑ), εξ αρχής κατέθεσαν την θέση ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί το περιβάλλον παράλληλα με ένα καλό βιοτικό επίπεδο είναι η βιώσιμη κατανάλωση. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες θα καταναλώνουν αυτά που χρειάζονται και όχι τα πάντα επειδή μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτό φυσικά απαιτεί αλλαγή μιας ολόκληρης νοοτροπίας και κουλτούρας.

Η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία απαιτεί αλλαγές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από το σχεδιασμό του προϊόντος μέχρι νέους τρόπους μετατροπής αποβλήτων σε πόρους και νέους τρόπους συμπεριφοράς των καταναλωτών. Αυτό συνεπάγεται πλήρη συστημική αλλαγή και καινοτομία, όχι μόνο στον τομέα των τεχνολογιών, αλλά και στην οργάνωση, την κοινωνία, τις μεθόδους χρηματοδότησης και των πολιτικών.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένη έκθεσης ήταν αρκετά «φιλικό» προς την βιομηχανία και γενικότερα στο κεφάλαιο, που είναι και αυτό που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ακόμη εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα και είναι διάχυτη στο κείμενο η αντίληψη ότι η κυκλική οικονομία είναι μια ακόμα επιχειρηματική προοπτική και όχι μια ευκαιρία για βελτίωση του περιβάλλοντος.

Στοιχεία τα οποία επαναλήφθηκαν και στη συζήτηση. Χαρακτηριστικό είναι η τοποθέτηση του εισηγητή της έκθεσης Jan Huitema από την ομάδα του Renew Europe ότι πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης συμφωνίας και η κλιματική ουδετερότητα όχι μόνο μέσα από το περιβάλλον αλλά και με πλεονεκτήματα στην οικονομία ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της. Τοποθετήσεις που επανέλαβαν και ευρωβουλευτές από άλλες Ομάδες.

Παρόλο που το ΑΚΕΛ και η Ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ είναι υπέρμαχη πολιτικών που θα βοηθούν την βελτίωση των συνθήκων στο περιβάλλον και θα προσαρμόζουν τις κοινωνίες μας σε μια αλληλοσύνδεση με αυτό, τηρήθηκε στάση αποχής. O λόγος ήταν η εμμονή στην αγορά και την ανταγωνιστικότητα.

Η έκθεση υπερψηφίστηκε με 574 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 95 αποχές.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.