Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δημιουργούν προβλήματα στο κέντρο της Λεμεσού

Κάτοικοι μπορούν να μπαίνουν στο δρόμο της κατοικίας τους μόνο αν χρησιμοποιήσουν ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης κι αυτό όποτε το επιτρέπει η πληρότητά του

Έντονη αγανάκτηση διακατέχει τους κατοίκους της οδού Γεωργίου Γενναδίου στο κέντρο της Λεμεσού αλλά και όσους, είτε λόγω εργασίας είτε για άλλους λόγους, χρειάζεται να μπουν με αυτοκίνητο στον συγκεκριμένο δρόμο.

Κι αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι η τοπική Αρχή έχει κάνει τέτοιες κυκλοφοριακές διευθετήσεις, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν, όχι τον συγκεκριμένο δημόσιο δρόμο, ο οποίος είναι μονόδρομος, αλλά παρακείμενο χώρο στάθμευσης.

Η καθημερινή ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι επηρεαζόμενοι πολίτες δημιουργεί αναπόφευκτα διαμαρτυρίες, αφού οι κάτοικοι μπορούν μόνο να βγουν από τη συγκεκριμένη οδό, ενώ για την είσοδό τους στο δρόμο τη κατοικίας τους είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν μέσα από το ελεγχόμενο δημοτικό πάρκινγκ της οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους (πρώην ΕΣΕΛ).

«Πώς είναι δυνατόν να μας υποχρεώνει ο δήμος να πηγαίνουμε σπίτι μας όχι από τον δημόσιο δρόμο αλλά μέσω του  πάρκινγκ;» είναι το ερώτημα που θέτουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν εισιτήριο για να ανοίξουν οι μπάρες του συγκεκριμένου πάρκινγκ ώστε να μπορέσουν να μπουν στην οδό Γεώργιου Γενναδίου.

Επιπλέον, επισημαίνουν και το γεγονός ότι «όταν το πάρκινγκ είναι γεμάτο και δεν επιτρέπεται η είσοδος άλλων οχημάτων, δεν σηκώνονται οι μπάρες». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να περάσουν και είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο πρόσβασης των οχημάτων τους στα σπίτια τους.

Η μονοδρόμηση της οδού Γεωργίου Γενναδίου έχει όμως και άλλες αρνητικές παραμέτρους, αφού, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε, υπήρξε περίπτωση που ασθενοφόρο χρειάστηκε να παραλάβει επείγον περιστατικό με ασθενή κάτοικο της οδού Γενναδίου και προκειμένου να μην καθυστερήσει με τις μπάρες του χώρου στάθμευσης, μπήκε από το μονόδρομο, όπου όμως κινείτο κανονικά άλλο όχημα, με αποτέλεσμα να αποτραπεί την τελευταία στιγμή τροχαίο ατύχημα.

Επιπλέον, επισημαίνεται και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη οδό λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, ο οποίος όμως μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο αν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μέσα από δύο ελεγχόμενες μπάρες του δημοτικού πάρκινγκ.

Όπως καταγγέλλουν οι επηρεαζόμενοι, επανειλημμένα έγιναν προσπάθειες να υποδειχθούν στο Δήμο Λεμεσού τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη τροχαία διευθέτηση, αλλά μάταια, αφού «και στις περιπτώσεις που έγινε κατορθωτό να υπάρξει επικοινωνία, η μια υπηρεσία παραπέμπει στην άλλη χωρίς να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα».

Σχετική επιστολή έχει σταλεί τόσο στον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και στην Επίτροπο Διοικήσεως, με την εισήγηση να καταργηθεί η έξοδος από το δημοτικό πάρκινγκ μέσω της Γενναδίου και να γίνεται μέσω της ανατολικής πλευράς προς την οδό Ανεξαρτησίας, η οποία παραμένει διπλής κατεύθυνσης.

Να σημειωθεί όμως ότι για να γίνει αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να απελευθερωθεί τμήμα της ανατολικής πλευράς του δημοτικού χώρου στάθμευσης, το οποίο εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό εργοτάξιο για τις ανάγκες τού υπό κατασκευή ξενοδοχείου στο κτίριο της πρώην ΕΣΕΛ.

Σε σχετικές επιστολές προς όλες τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη «επηρεάζουν εδώ και πολλούς μήνες εμάς τους κατοίκους καθότι έχουν καταλάβει 100 τετραγωνικά μέτρα από το οδόστρωμα της οδού Γεωργίου Γενναδίου (τέρμα του αδιεξόδου), με αποτέλεσμα να έχει καταστεί προβληματική η προσπέλασή μας προς τα καταστήματα και τα σπίτια μας». Όπως επισημαίνουν οι επηρεαζόμενοι, οι εργασίες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να «παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων, να κινδυνεύουν πεζοί και ποδηλάτες και επίσης ως κάτοικοι να μην έχουμε πρόσβαση στην κατοικία μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνεχής ένταση με τους ασυνείδητους οδηγούς που σταθμεύουν παράνομα τα οχήματά τους έξω από το σπίτι μας».

Στις επισημάνσεις αυτές δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση ούτε από τον δήμο ούτε από την Αστυνομία, ενώ από την πλευρά της η Επίτροπος Διοικήσεως, με πρόσφατη απαντητική επιστολή σε παραπονούμενο πολίτη, ενημερώνει ότι το παράπονο εξετάζεται ήδη από αρμόδιο λειτουργό της Υπηρεσίας.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy