Κυκλοφοριακό και Μέσα Μαζικής Κυκλοφορίας

Του
Βαλεντίνου Φακοντή*

Η πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών στη Βουλή είχε στο επίκεντρό της το κυκλοφοριακό πρόβληµα µε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, που βρίσκεται στο τέλος µιας 10ετούς θητείας, θα πρέπει να κάνει απολογισµό:

– Tι έπραξε για να αµβλύνει τα κυκλοφοριακά προβλήµατα, ιδίως στις µεγάλες πόλεις;

– Πώς εξελίσσεται η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ο περιορισµός της χρήσης των ΙΧ;

– Πώς προχωρούν τα έργα για εναλλακτικές επιλογές διακίνησης των πολιτών µέσα στις πόλεις;

Σήµερα οι πολίτες σπαταλούν χρόνο και καύσιµα στις ουρές των εισόδων και εξόδων των πόλεων. Πιο απελπιστικό είναι το πρόβληµα σε ώρες αιχµής, ενώ πλέον παρατηρείται κυκλοφοριακή συµφόρηση και κατά τη διάρκεια της ηµέρας.

Το κυκλοφοριακό παραµένει ένα επίµονο πρόβληµα που επιδεινώνεται χρόνο µε το χρόνο. Αυτό σηµαίνει ότι τα µακροπρόσθεσµα έργα στο οδικό δίκτυο, που συνεπάγονται µια τεράστια επένδυση, δεν αρκούν, γιατί δεν συνοδεύονται και µε άλλες πολιτικές που να δίνουν αθροιστικό θετικό αποτέλεσµα. Όσους δρόµους και να φτιάξουµε, πάλι θα γεµίζουν αυτοκίνητα. Αντίθετα, οι πολιτικές που εφαρµόζονται σε άλλες χώρες µε µεγάλους πληθυσµούς συνδυάζουν την αναβάθµιση του οδικού δικτύου µε τη λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τραµ κ.ο.κ.), καθώς και µε λύσεις διακίνησης εντός των αστικών κέντρων.

Τα τελευταία 10 χρόνια τα περισσότερα από αυτά έµειναν διακηρύξεις. Η κυβέρνηση απέτυχε να αναβαθµίσει ουσιαστικά το δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι Κύπριοι δεν έχουν πεισθεί να ανέβουν στα λεωφορεία και δεν έχουν τη συνεισφορά που θα ανέµενε κανείς για να λιγοστέψουν τα αυτοκίνητα στους δρόµους. Ο Υπουργός Μεταφορών, Γ. Καρούσος, ας µας διαφωτίσει για το τι έπραξε 10 χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη και τι αποτέλεσµα είχε για να αλλάξει την κατάσταση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, γνωρίζω ότι οι πόλεις έχουν σχεδιάσει τα δικά τους ΣΒΑΚ (Σχέδια Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας) που προβλέπουν σειρά από έργα, µέτρα και υποδοµές, για να έχουν οι πολίτες και άλλες επιλογές για τη διακίνησή τους. ∆εν διαπιστώνω σηµαντική πρόοδο για να αλλάξουν τα πράγµατα, γιατί µια µεγάλη πολιτική δεν είναι απλώς υπόθεση δηλώσεων. Τα ΣΒΑΚ µε ελάχιστες εξαιρέσεις βρίσκονται ακόµα στα συρτάρια.

Το κυκλοφοριακό είναι ένα πολύπλοκο πρόβληµα και µε την πολιτική που ακολουθείται µόνο χειροτερεύει. Χρειάζεται µεγάλη προσπάθεια, εποπτεία από µέρους των αρµοδίων υπουργείων, συνεργασία και συντονισµός των πολιτικών που εφαρµόζονται σε σχέση µε την πολεοδοµία, την τοπική ανάπτυξη κ.ο.κ. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασµός και αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, γιατί µόνο έτσι µπορούµε να αντιµετωπίσουµε µε επιτυχία το κυκλοφοριακό.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy