Κυκλώνουν το προεδρικό οι μπετονιέρες

Μέχρι και χθες γίνονταν συσκέψεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν μαζί με το Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα.

Χθες επίσης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου, το οποίο υιοθέτησε την έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος για τις αλλαγές στις πρόνοιες που είχαν προταθεί. Αύριο επίσης το θέμα του Ακάμα και του Τοπικού Σχεδίου συζητείται στη Βουλή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα εισηγηθούν από κοινού οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και ο Υπουργός Οικονομικών. Πέρα από τους συντελεστές δόμησης που αυξάνονται περιμετρικά και εντός των κοινοτήτων, τα αντισταθμιστικά θα αφορούν κυρίως τους ιδιοκτήτες γης που είχαν τεμάχια σε οικιστικές – τουριστικές ζώνες πριν να επιβληθούν οι λευκές ζώνες.

Η γνωμάτευση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος κατατέθηκε μόλις χθες το πρωί στο Πολεοδομικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Εσωτερικών και σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ» περιλαμβάνει πολλές τροποποιήσεις χωρίς όμως ουσιαστικά να αλλάζει η βασική φιλοσοφία των προηγούμενων εκθέσεων. Με τη συμπερίληψη όλων αυτών εκτιμάται ότι ο Ακάμας προστατεύεται επαρκώς. Υπάρχουν όμως σφοδρές αντιδράσεις από τις επηρεαζόμενες κοινότητες, οι οποίες σήμερα θα αποστείλουν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα διαμαρτύρονται διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν προηγήθηκε διαβούλευση και ενημέρωσή τους για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην παραστούν στη σύσκεψη που κλήθηκαν για αύριο Πέμπτη προκειμένου να ενημερωθούν. Επίσης, σήμερα έξω από το προεδρικό θα βρεθούν οι εργαζόμενοι σε εταιρείες σκυροδέματος διαμαρτυρόμενοι διότι στο Τοπικό Σχέδιο δεν περιλαμβάνεται επέκταση των λατομικών ζωνών στην Αντρολίκου. Ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε δηλώσεις του χθες υποστήριξε ότι με τη συμπερίληψη στο Τοπικό Σχέδιο της Περιβαλλοντικής Γνωμάτευσης ο Ακάμας προστατεύεται και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στις κοινότητες να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρονται.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy