Κύμα αστέγων επιφέρει η απραξία της νέας κυβέρνησης

Διοικητής προς κυβέρνηση: «Πάρτε μέτρα για ευάλωτους και διατήρηση κοινωνικής συνοχής»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι εξαντλείται το χρονικό περιθώριο το οποίο έχει ζητήσει για την προώθηση μέτρων προς την κατεύθυνση της προστασίας των δανειοληπτών και ειδικότερα της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των μικρών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα στη Βουλή.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι εκποιήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς και ότι ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος για κύμα αστέγων, ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για να συζητηθούν στη Βουλή οι προτάσεις νόμου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν προστασία των δανειοληπτών απέναντι στις αυθαιρεσίες των τραπεζών.

«Θα ασκήσουμε την πίεσή μας εντός και εκτός Βουλής για να κινηθεί γρήγορα η κυβέρνηση γιατί οι εκποιήσεις συνεχίζονται και είναι πολλές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στ. Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών. Κατήγγειλε μάλιστα ότι «υπάρχουν προτάσεις που είναι στο συρτάρι της κυβέρνησης» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη αποκάλυψη της Κεντρικής Τράπεζας ότι «από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών» για τη δημιουργία μηχανισμού επιβεβαίωσης του χρέους του δανειολήπτη πριν τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού, αλλά δεν προωθήθηκε ποτέ στη Βουλή για ψήφιση. Όπως υπέδειξε ο Στ. Στεφάνου, «υπάρχει αυτή η πρόταση και θα πρέπει η κυβέρνηση να ανοίξει τα συρτάρια της και να τη φέρει στη Βουλή για να συζητήσουμε γιατί επιτέλους σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μια ισορροπία για να μην πέφτουν θύματα οι δανειολήπτες της αυθαιρεσίας και της ισχύος που έχουν οι τράπεζες σε αυτόν τον τομέα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη για έναν ισχυρό και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος να μπορεί να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και την οικονομία και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, υπενθυμίζοντας την πικρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης του 2013, η οποία προκλήθηκε από τις κακές τραπεζικές πρακτικές.

«Σε κάθε έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση του κώδικα»

Μαζική και εκτεταμένη παραβίαση από τις τράπεζες του κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις, παραδέχθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε ερώτηση αν έχει διαπιστώσει μη τήρηση του κώδικα είπε ότι «αυτό το διαπιστώνουμε όπου κάνουμε έλεγχο, δυστυχώς», προσθέτοντας πως «ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι κάποιες παραβάσεις και αν είναι συστημικές σε κάποιο ίδρυμα, τόσο πιο ψηλές είναι οι ποινές που επιβάλλουμε».

Έσπευσε πάντως να αντικρούσει τις καταγγελίες για υπερκέρδη στις εταιρείες εξαγοράς δανείων, σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι γίνονται «με βάση τη δανειακή σύμβαση».

Διοικητής προς κυβέρνηση: «Πάρτε μέτρα για ευάλωτους και διατήρηση κοινωνικής συνοχής»

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για προστασία των ευάλωτων και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, έστειλε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς για την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων και τα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν, ο Διοικητής της ΚΤ επεσήμανε τους περιορισμούς που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και το ευρωσύστημα, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως να είναι πιο εφικτό να παρθούν κάποια κοινωνικά μέτρα υποστήριξης για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας». «Στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους και για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι κάτι που το κάθε κράτος πρέπει να κοιτάξει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας ουσιαστικά το γάντι στην κυβέρνηση. Όσον αφορά τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια είπε ότι «θα δούμε κάποιες κινήσεις».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε ότι παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια, δεν υπήρξε ανάλογη πορεία στα καταθετικά επιτόκια. Σε σχέση με τη διεθνή κρίση, ο Διοικητής διαβεβαίωσε ξανά ότι «η ρευστότητα και τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών είναι πολύ ικανοποιητικά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy