Κύμα αβεβαιότητας και φέτος για τον τουρισμό

 

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Υφυπουργού Τουρισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε την εκπόνηση σχεδιασμού εμβολιασμού και των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό τομέα μέχρι το Μάιο.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε σχετικά με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 και κυρίως του Πλαισίου Δράσης για το 2021.

Όπως ανέφερε, το πλάνο θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες: το marketing και την προβολή, τη βελτίωση των υποδομών και ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού και τη βελτίωση ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου, των ορεινών και των ακριτικών περιοχών.

Ο Σάββας Περδίος επεσήμανε ότι εντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Επίσης ανέφερε ότι θα συνεχίσει το κύμα αβεβαιότητας και το 2021, σημειώνοντας ότι συνεχώς έχουμε ακυρώσεις για όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Όπως είπε, «κανένας εταίρος στο εξωτερικό δεν τολμά να κάνει προγραμματισμό». Ιδιαίτερα για τα κέντρα διασκέδασης, είπε ότι αυτός ο τομέας θα είναι ο τελευταίος που θα ανακάμψει.

Σχετικά με τη συνδεσιμότητα της Κύπρου, ο Σ. Περδίος είπε ότι σε σχέση με το 2019 θα είμαστε σε αρκετά καλύτερη κατάσταση, αφού αυξήθηκαν οι χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Γαλλία που δεν υπήρχε προηγουμένως. Ωστόσο, όπως είπε, θα υστερήσουμε στη συχνότητα των πτήσεων. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση που θα υπάρξει.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, επεσήμανε ως θετικό ότι θα ολοκληρωθεί φέτος η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ότι το κόμμα θα παρακολουθεί πολύ στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

Παράλληλα, εισηγήθηκε «την εκπόνηση σχεδιασμού εμβολιασμού και των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό τομέα μέχρι το Μάιο, κάτι το οποίο θα πρέπει ως Κύπρος να το χρησιμοποιήσουμε για την προσέλκυση τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο». Ωστόσο εξέφρασε απαισιοδοξία αν θα το καταφέρουμε, βλέποντας τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρεί η κυβέρνηση στους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος για τον κοινωνικό τουρισμό και γενικά την παροχή ουσιαστικών κινήτρων για εγχώριο τουρισμό.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.