Σε προκλητική τοποθέτηση προέβη μέσω ανοικτής επιστολής του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αναφορικά με την «παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζει, «απελευθέρωση αλεπούδων μετά δημοσιότητος από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας».

Ο κ. Κυπριανού, γνωστός για τον φωτογραφικό του οίστρο, αλλά για «3 θητείες εκλελεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής», όπως αναφέρει στο βιογραφικό του στη χθεσινή ανοικτή επιστολή του, καλεί το τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει τις «παράνομες, με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράξεις των συγκεκριμένων λειτουργών του Τμήματος Δασών, που αντί να παραδώσουν τα αλεπουδάκια στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα κράτησαν παράνομα, τα απελευθέρωσαν παράνομα χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια υπηρεσία, οδηγώντας τα σε βέβαιο και βασανιστικό θάνατο από ασιτία, αλλά και με κίνδυνο για μετάδοση ασθενειών σε άλλα είδη της πανίδας ή και στους άγριους πληθυσμούς της αλεπούς».

Ταυτόχρονα, καλεί και τον Γενικό Ελεγκτή «να ελέγξει κατά πόσο οι συγκεκριμένοι λειτουργοί τις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειές τους τις έκαναν εν ώρα εργασίας ή στον ελεύθερό τους χρόνο, αφού ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει τους δημόσιους λειτουργούς για να ασχολούνται με τα καθήκοντα που τους αναθέτει το κράτος και όχι για επικοινωνιακού τύπου παράνομες συμπεριφορές».

Ο κυνηγός βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού καλεί και τον αρμόδιο Υπουργό να τοποθετηθεί «αν γνώριζε τις συγκεκριμένες παράνομες πράξεις λειτουργών του Υπουργείου του». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει «εξωφρενικό» και «πρωτοφανές» μια πολιτεία «να εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου του αριθμού και κάποιοι λειτουργοί του κράτους να κάνουν παράνομα ακριβώς το αντίθετο». Επιπρόσθετα, καταφέρεται κατά του Διευθυντή του Τμήματος Δασών επειδή, όπως υποστηρίζει, αναφέρθηκε σε απαγόρευση του κυνηγίου σε περιοχές που υπάρχουν μονοπάτια της φύσης. «Του υπενθυμίζει» ότι παρόμοια πρόταση νόμου του κ. Θεοπέμπτου καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφερόμενος σε «πολλά, πολύ σοβαρά και ακλόνητα επιχειρήματα που ακούστηκαν κατά της συγκεκριμένης πρότασης», τα οποία δεν θέλησε να επαναλάβει.

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει την επιστολή του βουλευτή του ΔΗΣΥ, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις επί του παρόντος.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «προκλητικές και ανυπόστατες» τις αναρτήσεις του Τμήματος Δασών που αφορούσαν την απελευθέρωση δύο αλεπούδων και τις αναφορές στην ίδια ανάρτηση σε μύθους και πραγματικότητες για τις αλεπούδες. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τις αναρτήσεις «άστοχες, ανυπόστατες» και «εκτός επιστημονικής πραγματικότητας» όπως αναφέρουν. Όσον αφορά σε χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Τμήματος Δασών στο ΡΙΚ, τις «θεωρεί επιεικώς άστοχες» και «προκλητικές».

Άννα Μισιαούλη