Κυπριακά Ταχυδρομεία: Παραδόσεις πακέτων με drones σε πιλοτική βάση, λέει ο Καρούσος

Έστω και σε πιλοτική αρχικά βάση, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον κάποιες παραδόσεις πακέτων με τη χρήση drones, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, κατά τη διάρκεια επίδειξης πτήσης drone, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για αξιοποίηση της τεχνολογίας στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, με τον κ.Καρούσο να υποστηρίζει ότι «τα Κυπριακά Ταχυδρομεία αναβαθμίζονται, ιδιαίτερα μετά την απόφαση που λήφθηκε, πριν από μερικούς μήνες, για ακύρωση της απόφασης για αυτονόμηση τους, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης τους»

Προχωρούμε σαν Κυβέρνηση, υποστήριξε, να αναβαθμίσουμε τον Τμήμα αλλά και την υπηρεσία την οποία προσφέρουμε και σημείωσε ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν μέρος αυτής της αναβάθμισης και ένα μέρος της είναι η παράδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων μέσω της τεχνολογίας των drones».

«Είναι κάτι το οποίο διερευνάται σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρούμε ότι είναι το μέλλον στην παράδοση αντικειμένων από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και σήμερα, αφού συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ όπου, με τη συμμετοχή έξι χωρών, γίνεται και μια επίδειξη στο τι υπηρεσία μπορούμε να προσφέρουμε με τη μεταφορά από drones», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε ότι στην Κύπρο, λόγω των μικρών αποστάσεων, «είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία και ν’ αναμένουν οι πολίτες πολλές αλλαγές στο μέλλον και από ό,τι φαίνεται στο μέλλον, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, αντί να προσλαμβάνουν ταχυδρομικούς διανομείς, θα προσλαμβάνουν χειριστές drones».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η χρήση της τεχνολογίας drones, ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτό είναι που εξετάζεται μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία , «να δούμε τις προκλήσεις, ποια είναι τα προβλήματα, πού θα μπορούν να πετούν αυτά τα drones».

Πρόσθεσε ότι μέρος αυτής της διαδικασίας έχει και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει την ευθύνη αδειοδοτήσεων και πτήσεων των drones, και τόνισε ότι πρέπει όλοι να αναμένουν, το επόμενο διάστημα, «ότι σίγουρα θα ξεκινήσουμε κάποιες παραδόσεις εκεί και όπου μπορούμε, έστω και σε πιλοτική βάση, για να το δοκιμάσουμε, καθώς είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα βελτιωθεί η υπηρεσία παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για αρκετούς πολίτες».

Ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ακόμη ότι η χρήση drones θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και εντός της πόλης αλλά κυρίως για απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν μπορεί να παρέχεται καθημερινή ταχυδρομική υπηρεσία, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες της Κροατίας, της πρακτικής των Κυπριακών Ταχυδρομείων για ταχυδρομικά κιβώτια 24ωρου βάσεων.

«Τα Κροατικά Ταχυδρομεία προχωρούν στην εγκατάσταση 300 σταθμών όπως έχουμε και εμείς στην Κύπρο, επομένως έχουμε και εμείς πολλά να δώσουμε, όλες οι χώρες μεταξύ μας», είπε και σημείωσε ότι «η τεχνολογία αποτελεί πλέον το παρόν στα ταχυδρομεία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy