Κυπριακή Ανεξαρτησία: Οι αγώνες συνεχίζονται!

Έλα στο Google News

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Τιμούμε και φέτος τα 61 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Μια μεγάλη κατάκτηση για το σύνολο του κυπριακού λαού που η μετέπειτα διαδρομή της έμελλε όμως να είναι περιπετειώδης, μετ’ εμποδίων και μέσα από συμπληγάδες.

Η ιστορία της Κύπρου υπήρξε ως επί το πλείστον μια σειρά από ξένες επιβουλές και κατοχές. Φοίνικες, Πέρσες, Άραβες, Άγγλοι, Τούρκοι. Η γεωγραφική, γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου αποτέλεσε και αποτελεί δυστυχώς την κακοδαιμονία της.

Οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου σίγουρα δεν ανταποκρίνονταν στα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού μας. Οι πρόνοιές τους δημιουργούσαν σειρά διαιρετικών στοιχείων και φυγόκεντρων τάσεων. Η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας απειλείτο από την πρώτη στιγμή, μάλιστα τις πιο πολλές φορές από τις ίδιες τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτές στην πορεία υπήρξαν και οι οργανωτές εγκληματικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου.

Χωρίς όμως κυπριακά χέρια, κανένα έγκλημα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Το διαίρει και βασίλευε υπήρξε η καταστροφή της πατρίδας μας. Γεγονός ιστορικό και επιβεβαιωμένο είναι ότι οι ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις ΤΜΤ, Βολκάν και της ΕΟΚΑ Β’, συνεπικουρούμενες από τα δυτικά κέντρα, έχουν σκοτώσει με τη δράση τους τα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού μας για ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον.

Αχτίδα φωτός σ’ αυτή την περιπετειώδη διαδρομή ήταν και παραμένει η Κυπριακή Αριστερά, το ΑΚΕΛ. Από την πρώτη στιγμή της Ανεξαρτησίας, παρ’ όλες τις διαφωνίες του, πρόταξε την ανάγκη για ειρήνη και συμφιλίωση. Αγωνίστηκε, θυσίασε παιδιά του στον κοινό αγώνα και την πάλη για μια ενωμένη πατρίδα. Προπάντων δεν δεχόμαστε από κανέναν πιστοποιητικά πατριωτικής ευθύνης. Ιδιαίτερα από τους σημερινούς κυβερνώντες οι οποίοι φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τα τραγικά και επικίνδυνα αδιέξοδα.

Κάθε εκδήλωση επετειακή δεν προσφέρεται απλά και μόνο για τιμές και πανηγυρισμούς, αλλά κυρίως για μας τους Κυπρίους, για μια αποτίμηση-εκτίμηση και αξιολόγηση της ιστορικής μας πορείας και διαδρομής.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια ανοικτή κριτική αξιολόγηση γιατί η αντικειμενικότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ελεύθερη, απεριόριστη και ορθολογική συζήτηση, χωρίς ψευδαισθήσεις, ψευδαπάτες κι άλλες πολιτικές απάτες! Και το ΑΚΕΛ έχει αυτή τη δύναμη. Ίσως ως μοναδική εξαίρεση να κρίνει και να κρίνεται! Μίλησε και συνεχίζει να μιλά τη γλώσσα του λαού, την αλήθεια χωρίς μισόλογα, χωρίς περιορισμούς και υπολογισμούς.

Η ιστορία μας καλεί και πάλι σ’ ένα καινούργιο ραντεβού αγώνων για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας μας! Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται εμείς οι Κύπριοι, ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, να πάρουμε στα χέρια μας, τόσο την ιστορία μας, όσο και τη διαδρομή μας στην πορεία του χρόνου.

Σήμερα το ΑΚΕΛ και η κυπριακή Αριστερά αποτελούν εκ των πραγμάτων τη μοναδική ελπίδα που κρατά ακόμα ζωντανή την ελπίδα λύσης! Το όραμά μας για μια Κύπρο ενωμένη και ομοσπονδιακή δεν επιδέχεται εκπτώσεις! Είμαστε απέναντι και δεν θα σιωπήσουμε σε κάθε φωνή που καλλιεργεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. Είμαστε απέναντι σε κάθε ενωτικές ή διχοτομικές ιαχές.

Μπορούμε με πατριωτικό ρεαλισμό να γκρεμίσουμε τα τείχη του διαχωρισμού, να χτίσουμε μέσα από τα ερείπια που μεσολάβησαν κοντά μισόν αιώνα μετά, το καινούργιο μας σπίτι, την Κύπρο της ειρήνης, της κοινής πατρίδας, όλων των κατοίκων της, τη νέα Κύπρο της ασφάλειας και της σταθερότητας.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.