Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δημιουργούν ενεργειακοί πόροι, λέει ο Γ. Κολοκασίδης

Η ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον Κρόνο 1 της κυπριακής ΑΟΖ σε συνδυασμό με τις προοπτικές που διανοίγονται για εντοπισμό άλλου κοιτάσματος στον Δία δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει σε πιο μακροπρόθεσμο oικονομικό και πολιτικό ορίζοντα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης.

Παρατηρώντας πως αντί να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί μας πόροι για να αλλάξει στάση η Τουρκία κατέληξαν να χρησιμοποιούνται εναντίον μας με απαιτήσεις που διατυπώνονται από την Τουρκία με την ανοχή τρίτων για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων με το ψευδοκράτος, προσθέτει ότι είναι πλέον σαφές ότι η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, χωρίς να υποχρεωθούμε να υποχωρήσουμε σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, απαιτεί πολιτική βούληση και στρατηγικό σχεδιασμό.


Διατυπώνει επίσης την άποψη ότι η Kυβέρνηση πρέπει να γρηγορεί, καθώς δεν είναι τυχαία η δήλωση Τσαβούσογλου ότι η ΕΝΙ προχώρησε με το κοίτασμα μετά από τη συγκατάνευση της Τουρκίας, προσθέτοντας πως η ΕΝΙ έχει μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία και η δήλωση Τσαβούσογλου ενδέχεται να ισχύει, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να επιτρέψει τον εντοπισμό και την ανόρυξη διότι θεωρεί ότι μπορεί να τα υφαρπάσει.

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκασίδη με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, υπάρχει η ευκαιρία να εξασφαλιστεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων παραγόντων για ταχεία εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χωρίς ζημιά στο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Κολοκασίδης διερωτάται αν υπάρχει προς τούτο αποφασιστικότητα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.