Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας: Επαρκώς αποτελεσματικό το εμβόλιο AstraZeneca για άτομα άνω 65

Το εμβόλιο της εταιρείας Astra-Zeneca ChAdOx1 nCoV-19 είναι επαρκώς αποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΕΘ).

Διαβάστε επίσης:

ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών

Η ΚΕΕΘ τονίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των εισαγωγών και θανάτων στις ΜΕΘ λόγω Covid 19 είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού σημειώνοντας ότι και τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Φαρμάκων έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά για αυτό τον σκοπό.

Επισημαίνουν επίσης, ότι η πλειοψηφία ασθενών που καταλήγουν στις ΜΕΘ είναι άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά στο εν λόγω εμβόλιο, αναφέρει η Εταιρεία, η δράση του στην παραγωγή αντισωμάτων και ενεργοποίησης της κυτταρικής ανοσίας είναι εξίσου καλή για άτομα άνω των 70 ετών με τα άτομα 18-55 έτη και γι αυτό βιολογικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι το εμβόλιο αυτό επαρκώς αποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65.

Σημειώνει επίσης, ότι ενώ για κανένα από τα 2 mRNA εμβόλια οι μελέτες δεν περιλάμβαναν αρκετό αριθμό ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, τα άτομα αυτά ορθά αποτελούν ομάδα ύψιστης προτεραιότητας για τον εμβολιασμό διεθνώς αλλά και στην Κύπρο γι αυτό δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το ίδιο σκεπτικό να μην ισχύει για άτομα άνω των 65 ετών.

«Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη και δεδομένου ότι τα άτομα άνω των 65 είναι αυτά που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τον εμβολιασμό, δεν μπορούμε παρά υπεύθυνα να συμφωνήσουμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υποστηρίζουμε την συνέχιση ως έχει αλλά και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας, με κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο που έχουμε στην διάθεση μας», προστίθεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.