Με αφορμή/ Ορίζοντας

Κυπριακή Μουσική Άλλως… πως με σεβασμό και πολυφωνική διάθεση

Με αφορμή την παράσταση Κυπριακή Μουσική Άλλως… πωςένα αλλιώτικο ηχοχρωματικό διάλογο από το Quintus Ensemble και το Κουιντέτο Eγχόρδων ChamberFusion που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 29 Μαΐου στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της κυπριακής δημιουργίας FlashArt2 ο Νεοκλής Νεοφυτίδης που έχει την ενορχηστρωτική επιμέλεια  μιλάει στον Ορίζοντα:

Στην Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική υπάρχουν ιδιαίτερες και εξαιρετικές μελωδίες που συγκινούν

Κυπριακή Μουσική Άλλως… πως. Δηλαδή πώς;  Με σεβασμό προπάντων, αλλά και πολυφωνική διάθεση. Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης έχει ενορχηστρώσει για τα κουιντέτα πνευστών και εγχόρδων άλλοτε με δυτική πολυφωνική τεχνοτροπία, άλλοτε με πολυφωνική ηπειρώτικη, αλλά με σεβασμό στις μελωδίες και τα τραγούδια που επιλέξαμε. Προτείνουμε στο κοινό ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της Κύπρου μέσα από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές μελωδίες αλλά και μελοποιημένη Κυπριακή ποίηση των Λιπέρτη και Πασιαρδή από Κύπριους συνθέτες (Αργυρίδης, Κακογιάννης, Καραγιώργης).

Τι είναι αυτό που κατατάσσει κάποια μουσική στην παραδοσιακή; Υπάρχουν κύπριοι σύνθετες που δημιουργούν σήμερα ακολουθώντας αυτήν τη μουσική;  Εξ ορισμού Παραδοσιακή Μουσική είναι τα τραγούδια και οι μελωδίες που ταξιδεύουν μέσω της προφορικής παράδοσης και οι δημιουργοί είναι άγνωστοι. Υπήρχαν και υπάρχουν συνθέτες ανά το παγκόσμιο που έχουν επηρεαστεί και εμπνευστεί  από την Παραδοσιακή Μουσική της πατρίδας τους. Δεν θα μπορούμε να μην συμβεί και με Κύπριους συνθέτες. Στοιχεία της Κυπριακής Παραδοσιακής Μουσικής δίνουν έμπνευση σε πολλούς σύγχρονους δημιουργούς.

Τι σας συγκινεί στη κυπριακή παραδοσιακή μουσική; Στην Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική υπάρχουν ιδιαίτερες και εξαιρετικές μελωδίες που συγκινούν, για παράδειγμα ποιος δεν έχει συγκινηθεί με το τραγούδι του γάμου; Επίσης, η Κυπριακή διάλεκτος είναι τόσο δυνατή που σε συνάρτηση με τις μελωδίες είναι αδύνατο να μην σε συγκινεί.

Πώς ανταποκρίνεται το κοινό σε αυτό το είδος; Πάντοτε στο άκουσμα Κυπριακής Παραδοσιακής Μουσικής οι αντιδράσεις είναι θετικές, η Κυπριακή Παραδοσιακή μουσική συγκεντρώνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται οποιοδήποτε κοινό, ανεξαρτήτως καταγωγής για να ανταποκριθεί και να γοητευτεί. Το κοινό βιώνει έντονα την ευαισθησία και την δυναμικότητα που εκφράζει το συγκεκριμένο είδος μουσικής

Πώς βιώσατε τις μέρες της πανδημίας και της καραντίνας;

Με υπομονή και προσμονή για καλύτερες μέρες όπως ο περισσότερος κόσμος.

Πώς είναι για σας αυτή η επιστροφή, έστω υπό όρους, σε ζωντανές συναυλίες;

Η επιστροφή σε ζωντανές συναυλίες σηματοδοτεί, την επιστροφή στην επαφή με το κοινό, στην εξωστρέφεια που τόσο μας έλειψε, στις πρόβες με τους συναδέλφους και τόσα άλλα… Προσδοκούμε σε  γεμάτα από ζωή θέατρα και σε πλήρη επανέναρξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στην παράσταση συμμετέχουν:  Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο), Συμεών Σπασόφ (όμποε), Γιώργος Γεωργίου (κλαρίνο),  Ευάγγελος Χριστοδούλου (Φαγκότο) και  Αννίτα Σκουτέλλα (κόρνο).   Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί), Νικόλας Βρυώνη (βιολί), Νικόλας Ευθυμίου (Βιόλα), Δώρος Ζήσιμος (Τσέλο) Νικόλας Τρύφωνος (Κοντραμπάσο).
Επίσης συμμετέχουν στο τραγούδι με παρεμβάσεις ο Τεύκρος Νεοκλέους και η Άννα Αριστείδου και ο Κωνσταντίνος Τερλικκάς που θα δημιουργήσει το ψηφιακό σκηνικό.

Κυπριακή Μουσική Άλλως… πως

Θέατρο Ριάλτο 29 Μαΐου 2021 στις 20:00

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy