Τραγούδι κυπριακής ταβέρνας για τα προβλήματα στην εστίαση λόγω των περιοριστικών μέτρων (βίντεο)

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


H Κυπριακή ταβέρνα  «Το Φουρνιστό» βρίσκεται στην Κοφίνου και πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, επέλεξε με τον δικό της τρόπο να περάσει το μήνυμα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά παράλληλα μέσω του ίδιου μηνύματος δίνουν και μια πιο αισιόδοξη νότα σε όλα όσα θα ακολουθήσουν με την άρση των περιορισμών.

Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής ήταν το μεγάλο έναυσμα για το τραγούδι αυτό, όπως μας εξηγεί η Ναταλένα Χαπέσιη, εκ των ιδιοκτητών της οικογενειακής ταβέρνας.

«Μήνες τώρα η ταβέρνα είναι κλειστή, εκεί που γέμιζε κόσμο και τρέχαμε από το πρωί για προετοιμασίες, εκεί που όλη οικογένεια συναντιοταν έστω τα μεσημέρια τις καθημερινές για να φάμε, εκεί που ερχόντουσαν φίλοι και γνωστοί και ξεχνουσαμε κάθε μαράζι»

«Εκεί πάει και πατέρας μου καθημερινά, ανελλιπώς, ακόμη και τώρα που είναι όλα κλειστά. Πάει να καθίσει λίγο στο τζάκι, να καθαρίσει λίγο και να ετοιμάσει και κανένα φαγητό με την μητέρα μου για το μεσημέρι. Γενικά ο πατέρας μου έχει ταλέντο στην ποίηση, χάρισμα το οποίο το πήρε από τον παππού μου Βασίλη Χαπέσιη»

Μέσα από την συγγραφή τραγουδιών βρίσκει τον τρόπο να επικοινωνήσει τις ανησυχίες του. Όπως έκανε και ο παππούς μας, για διάφορα θέματα και κυρίως για την προσφυγιά, την φτώχεια και την αδικία, προσθέτει.

«Έτσι λοιπόν και ο πατέρας μου όντας προβληματισμενος για την όλη κατάσταση, για την απουσία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά για την ψυχολογίκη κατάσταση όλων μας ανεξαιρέτως επαγγέλματος οδηγήθηκε στην συγγραφή του τραγουδιού αυτού. Πάντοτε όμως όσο τον θυμάμαι ως άνθρωπος πρεσβεύει την ελπίδα και σκέφτεται θετικά για κάθε εμπόδιο που του φέρνει η ζωή. Όπως και τότε, όταν είχαν προσφυγοποιηθει.

Χάνοντας αγαθά και υλικά αλλα και ανθρώπους ξεκίνησαν από το μηδέν για μια νέα ζωή. Αναγκασμένοι από τον εκτόπισμο. Δεν ήταν εύκολο ούτε τότε ούτε τώρα αλλά ούτε και το 2013.»

«Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και τον Γιάννη Στυλιανού και αυτός με τη σειρά  του επηρεασμένος-καλλιτέχνης απο τα περιοριστικά μέτρα. Τον τελευταίο χρόνο στερείται το δικαίωμα του να εργαστεί με ως αποτέλεσμα να έχει και αυτός μηδαμινα εισοδήματα»

Τους στίχους τους έγραψε ο πατέρας της οικογένειας Πανίκκος Χαπέσιης και το τραγουδά ο Γιάννης Στυλιανού ο οποίος είναι στο live τα μεσημέρια της Κυριακής. Η μελωδία είναι από το τραγούδι του Άη Γιωρκού.

Διαβάστε τους στίχους πιο κάτω:
Ήρτα δαμέ στο φουρνιστό, όμως εν μυάλο κρίμα.

Σαν να ππεσεν ατομική, όπως την Χιροσίμα

Εν εσιει πλάσμα του Θεού, τζιούτε αλλού εν να πάσειν.

Αφού απαγορεύεται να κάτσουσειν να φάσειν.

Στούντες δουλειές εκλείσασειν που μήνες τα ταμεία.

Στον κλάδον έκαμεν ζημιάν πολλήν η πανδημία.

Όμως εννα παλέψουμε τζιο χρόνος θα το δείξει

Το φουρνιστόν που ξέρετε πάλε θα ξανανοίξει.

Είμαστεν αισιόδοξοι για να το πούμεν ίσια.

Τζιαι ούλλα μας τα φαγητά ξέρετε εν σπιτίσια.

Τζείνα που μαειρεύκαμεν στο σπίτι τους γονιούς μας

Τζιαι ‘δείξαν μας τα μια χαρά τζιαι’ μειναν μες τον νου μας.

Το φουρνιστό εν εσιει Σσιεφ τούτα ούλλα τα χρόνια,

κάμνουμεντε τους μάειρες, την πλύστρα τα γκαρσόνια.

Είμαστεν οικογένεια, χωρίς να μπαίνουν όροι,

ούλλοι αρκάτες στην δουλειάν, τζιούλλοι πάλε μαστόροι.

Ύστερα πον να’ νοίξουμεν αν θέλετε κοπιάστε,

να φάτε σπιτικόν φαΐν χρόνια να το θυμάστε!!

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.