Κυπριακό: Χρειαζόμαστε όραμα…

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Κυπριακό: Χρειαζόμαστε όραμα…

Το ναυάγιο του Κραν Μοντανά ίσως αποδειχθεί για τη δική μας πλευρά πολύ πιο σκληρό από όσο αρχικά φαινόταν, τότε που πολλοί δεν συνειδητοποίησαν τις αρνητικές παρενέργειες που θα ακολουθούσαν. Δυστυχώς, από τότε ως σήμερα τα πράγματα έχουν επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που τίποτα δεν είναι το ίδιο.

Η Τουρκία προωθεί το δικό της Plan B – Σχέδιο Β που αποτελεί ένα ευρύτερο σχέδιο της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας και δημιουργεί νέα τετελεσμένα για την Κύπρο, που αναλύονται ως εξής:

  1. Η επίθεση που δέχεται επί θαλάσσης η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία έφερε ανατροπές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και έχει καταφέρει να «γκριζάρει» περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Zώνης. Ήδη οι εταιρείες που εμπλέκονται στα σχετικά οικόπεδα δηλώνουν ότι υπό το φως αυτών των εξελίξεων και του πολεμικού περιβάλλοντος δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν το γεωτρητικό τους πρόγραμμα.
  2. Η στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας να προχωρήσει στο άνοιγμα της της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και να επενδύσει μέσα από φιλόδοξους σχεδιασμούς δυσχεραίνει πολύ την κατάσταση και δημιουργεί εκ των πραγμάτων μεγάλες ανατροπές σε έναν επικείμενο διάλογο γιατί η Αμμόχωστος αποτελούσε ανέκαθεν το κύριο μέρος μιας συνολικής συμφωνίας.
  3. Ο εποικισμός συνεχίζεται με ταχύτητα σε σημείο που σταδιακά οι Τουρκοκύπριοι να γίνονται μειοψηφία. Στις τελευταίες εκλογές στα kατεχόμενα η ψευδοκυβέρνηση Ε. Τατάρ παραχώρησε νέες χιλιάδες πολιτογραφήσεων σε έποικους, γεγονός που αλλάζει πλέον τον δημογραφικό χαρακτήρα.
  4. Αν προσθέσουμε και τις νέες πολιτικές τους υποσχέσεις για τα μαρωνίτικα χωριά, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρεμβάλουν στη ζωή των εγκλωβισμένων, τα εμπόδια για το πρόγραμμα της ανεύρεσης αγνοουμένων, την αμφισβήτηση της πράσινης γραμμής, νομίζω δεν υπάρχει νουνεχής άνθρωπος που να μην κατανοεί πλέον ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό λειτουργεί ήδη με ταχύτητα προς τη διχοτόμηση.

 

Υπάρχει ακόμη ένα θέμα που εύκολα κάποιοι το προσπερνούν και αφορά την ανανέωση εντολής της UNFICYP τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2021. Δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συνεπάγεται και τι κινδύνους θα έχει για τη χώρα μας.

Μπροστά σε αυτή την κρισιμότητα των εξελίξεων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι στα κατεχόμενα έχει εκλεγεί ένα διχοτομιστής στο πηδάλιο της τουρκοκυπριακής Κοινότητας, ο Ερσίν Τατάρ, απαιτείται υψηλού βαθμού πατριωτική ευθύνη. Η διχοτόμηση, η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού, ούτε ασφαλώς η διαιώνιση των τετελεσμένων.

Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, σίγουρα δεν δημιουργεί προσδοκίες. Είναι απογοητευτικές οι τοποθετήσεις του κ. Τατάρ για λύση δύο κρατών και επιβεβαιώνει τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα υπάρξουν ανεξαρτήτως αυτών.

Τα μηνύματα της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφή και ξεκάθαρα. Ούτε μισόλογα, ούτε όροι, ούτε προϋποθέσεις. Εξάλλου δεν μας σηκώνει και το κλίμα. Έχουμε ανάγκη από μια νέα ατζέντα για το Κυπριακό που να γεννά μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια που έχουν δημιουργηθεί όραμα και ελπίδα. Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα που θα έχει κεντρομόλο χαρακτήρα και όχι φυγόκεντρο. Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε και πολυτέλεια στη φάση που βρισκόμαστε για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις, που η ίδια η ζωή απέρριψε και έφερε το Κυπριακό στο 12 συν της διχοτόμησης.

Οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τεράστιοι. Χρειάζονται γενναίες και τολμηρές αποφάσεις από ηγέτες που πιστεύουν εκ πεποιθήσεως σ’ ένα κοινό, ειρηνικό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε μια ενωμένη πατρίδα.

*Ε.Γ. ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy