Κυπριακό: Δεν ενδιαφέρει τον Πρόεδρο η λύση, αλλά η «τιμωρία» της Τουρκίας

Να ζητήσουμε να περάσει στη δικαιοδοσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η περιοχή που ανοίγει στο Βαρώσι

Του Μιχάλη Μιχαήλ


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜετά τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ για το Βαρώσι και το άνοιγµα του 3,5% του εδάφους της περίκλειστης πόλης, µε το ταυτόχρονο κάλεσµα προς τους ιδιοκτήτες περιουσιών στη συγκεκριµένη περιοχή να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, ξεκίνησε µία συζήτηση για το τι πρέπει να πράξουν ή να µην πράξουν οι Βαρωσιώτες σε αυτή την περίπτωση.

Το Εθνικό Συµβούλιο µετά τη συνεδρίασή του στις 21/7/2021 εξέδωσε ένα σύντοµο κοινό ανακοινωθέν, σηµειώνοντας µεταξύ άλλων για το συγκεκριµένο θέµα ότι: «Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασµός στο ατοµικό δικαίωµα στην περιουσία είναι δεδοµένος και ουδείς δύναται να εµποδίσει την ενάσκηση του δικαιώµατος αυτού, το Εθνικό Συµβούλιο σηµειώνει ότι στο ενδεχόµενο προσφυγής στη λεγόµενη Επιτροπή εγκυµονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση µε τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Τοποθετήσεις όµως γίνονται πολλές αυτές τις µέρες, από ειδικούς και µη, από ενδιαφερόµενους και µη. Την περασµένη Κυριακή δηµοσιεύσαµε τις απόψεις τού τέως δικαστή Γεώργιου Αρέστη, ο οποίος τόνιζε ότι θα είναι καταστροφική η προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας στην Αµµόχωστο.

Υπάρχουν όµως και άλλες απόψεις για το πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση της όλης κατάστασης. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Νεάπολης και µέλος της ε/κυπριακής οµάδας για το περιουσιακό, Ανδρέας Συµεού και ο σύµβουλος για το Κυπριακό όλων των Προέδρων (µε εξαίρεση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη), Κώστας Αποστολίδης, δίνουν τη δική τους θέση για το τι πρέπει να γίνει µε τις περιουσίες των Βαρωσιωτών.

Σε τελική ανάλυση, όµως, είναι φανερό ότι ο εποικισµός µιας πόλης που εδώ και 47 χρόνια παρέµενε άδεια για να αποδοθεί στους νόµιµους κατοίκους της, στην πραγµατικότητα πλήττει καίρια την όποια προσπάθεια για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Και εδώ είναι που πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή και οι όποιες πρωτοβουλίες της δικής µας πλευράς.

Παρά τα όποια επικοινωνιακά τεχνάσµατα, είναι πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόµος, αν στόχος µας είναι πραγµατικά να αντιστρέψουµε την ολέθρια πορεία που έχουν πάρει τα πράγµατα στο Κυπριακό.

Ανδρέας Συμεού: Η Νομική Υπηρεσία να αναλάβει τις υποθέσεις των περιουσιών

Την ανάγκη παρέµβασης της Νοµικής Υπηρεσίας στο θέµα της διεκδίκησης περιουσιών στα κατεχόµενα και ειδικότερα στο Βαρώσι, τονίζει ο Ανδρέας Συµεού. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», απαιτείται επιπλέον σοβαρή συζήτηση από ανθρώπους που κατέχουν το θέµα των περιουσιών ή έχουν εµπειρίες σε αυτό το πολύ περίπλοκο θέµα που ονοµάζεται περιουσιακό.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας στα κατεχόµενα, ο κ. Συµεού τόνισε ότι αυτή είναι αναγνωρισµένη από το Ε∆Α∆ και δεν υπάρχει κανένα θέµα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες που προσφέρει η Επιτροπή είπε ότι κατά κύριο λόγο ο στόχος είναι η απαλλοτρίωση της περιουσίας, παρ’ όλο που ο «νόµος» βάσει του οποίου ιδρύθηκε η Επιτροπή παρέχει το δικαίωµα στον ιδιοκτήτη να απαιτήσει αποκατάσταση, αποζηµίωση ή ανταλλαγή. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγών, ανέφερε, η Επιτροπή παρέχει αποζηµίωση, δηλ. απαλλοτρίωση της περιουσίας. Αν δοθεί αποζηµίωση για απώλεια χρήσης, ανέφερε, αυτή ενσωµατώνεται στην αποζηµίωση για την απαλλοτρίωση της περιουσίας µε πολύ χαµηλό ποσό. Ο κ. Συµεού τόνισε ότι δεν είναι υποχρεωµένος ο ιδιοκτήτης να αποδεχθεί την όποια απόφαση της Επιτροπής και ότι µπορεί να αποσύρει την αίτησή του, να προσφύγει στο «διοικητικό δικαστήριο» και στη συνέχεια στο Ε∆Α∆.

Κατά την άποψή του, είπε, σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες στη συγκεκριµένη περιοχή του Βαρωσιού η Επιτροπή δεν µπορεί να προβάλει κανένα επιχείρηµα για να µην αποδεχθεί αποκατάσταση της περιουσίας διότι εκείνο που προβλέπει ο «νόµος» είναι ότι αποκατάσταση γίνεται όταν η περιουσία δεν έχει δοθεί σε κάποιον ιδιώτη, δεν διακινδυνεύει η εθνική ασφάλεια, δεν έχει εκχωρηθεί για δηµόσια ωφέλεια και όταν βρίσκεται έξω από στρατιωτικές περιοχές. Όλα αυτά ισχύουν στην περίπτωση της περιοχής του Βαρωσιού που έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική ζώνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, αν η Επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά, τότε υπάρχει η προσφυγή στο Ε∆Α∆ και δεν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι το Ε∆Α∆ θα δικαιώσει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα προσφύγει σε αυτό.

Την ίδια ώρα, ο κ. Συµεού σηµείωσε ότι αυτό δεν σηµαίνει πως θα πρέπει να γίνουν µαζικές προσφυγές στην Επιτροπή διότι θα υπάρχουν µεγάλοι κίνδυνοι, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση των µαζικών προσφυγών στο Ε∆Α∆ που οδήγησαν στη δηµιουργία της Επιτροπής της Τουρκίας στα κατεχόµενα. Αν γίνουν µαζικές προσφυγές, σηµείωσε, υπάρχει ο κίνδυνος να µην υπάρχει συντονισµός µεταξύ των δικηγόρων, να γίνουν κακοί χειρισµοί από δικηγόρους, ενώ κάποιοι να προσφύγουν για απαλλοτρίωση, κάτι που θα είναι καταστροφικό.

Στο σηµείο αυτό ο κ. Συµεού υπογράµµισε ότι οι προσφυγές πρέπει να γίνουν µε τη συνδροµή της Νοµικής Υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να σταµατήσει να νίπτει τας χείρας της µε το επιχείρηµα ότι πρόκειται για ψευδοεπιτροπή και ότι υπάρχει ο κίνδυνος αναγνώρισης. Αυτά δεν ευσταθούν, σηµείωσε και τόνισε ότι η Νοµική Υπηρεσία θα πρέπει να συνδράµει ώστε να γίνουν ισχυρές προσφυγές, οι οποίες να έχουν αποτέλεσµα και να αποτελέσουν προηγούµενο όχι µόνο για τις περιουσίες στο Βαρώσι, αλλά σε ολόκληρα τα κατεχόµενα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συµεού τόνισε ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης δικαιωθεί και πάρει πίσω την περιουσία του, δεν είναι υποχρεωµένος να επιστρέψει στην περιουσία του, αλλά µπορεί να την αξιοποιήσει όπως ο ίδιος θέλει.

Κώστας Αποστολίδης: Η περιοχή που θα ανοίξει στο Βαρώσι να παραδοθεί στα Η.Ε.

∆εν ισχύει ο ισχυρισµός ότι η προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας θα σηµαίνει αναγνώριση της «τδβκ», τόνισε στη «Χαραυγή» ο Κώστας Αποστολίδης. Εκείνο που αναγνωρίζεται, υπέδειξε, είναι οι διαδικασίες που καθόρισε το Ε∆Α∆ αναφορικά µε το θέµα των περιουσιών.

Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα µετά τις εξαγγελίες Ερντογάν και Τατάρ, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταµατήσει να κυνηγά την Τουρκία για να επιβάλει κυρώσεις, τη στιγµή που αυτό δεν µπορεί να γίνει λόγω των συµφερόντων που έχουν ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει να προτείνει να αναλάβει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την περιοχή που αποστρατιωτικοποίησε η Άγκυρα.

Αν γίνει αυτό, συµπλήρωσε, δεν θα µπορούν να γίνουν παρεµβάσεις από την Τουρκία στην περιοχή.

Είπε ακόµη πως η κυβέρνηση πρέπει να εισηγηθεί αυτή την πρόταση και διότι, για να δουλέψει η νέα ρύθµιση, θα πρέπει µε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να υπάρξει συνεργασία και µε την τ/κυπριακή ηγεσία. Υπενθύµισε ότι στην ίδια βάση δούλεψε µε απόλυτη επιτυχία η ∆ικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονοµιά, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αναγνώριση του κατοχικού µορφώµατος. Αν υλοποιηθεί η εισήγησή αυτή, πρόσθεσε, θα ανοίξει ο δρόµος για συνοµιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού.

Επιπλέον, πρόσθεσε, οι Βαρωσιώτες θα µπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους διότι µε αυτό τον τρόπο δεν θα µπορεί η Τουρκία να παρέµβει στις περιουσίες των Ε/κυπριών για να τις αξιοποιήσει και µε αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι καµιά περιουσία δεν θα χαθεί.

Σηµείωσε όµως ότι η συµπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει την αδυναµία της να σκεφτεί τρόπους και να συµπεριφερθεί µε ευελιξία. ∆υστυχώς, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος δείχνει ότι δεν έχει µελετήσει το θέµα σοβαρά, ούτε δείχνει να έχει πρόθεση για συζήτηση µιας τέτοιας πρότασης, αφού δείχνει να µην την ενδιαφέρει η λύση, αλλά η τιµωρία της Τουρκίας. Ο κ. Αποστολίδης είπε ακόµη ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσοι ασχολούνται µε αυτά τα θέµατα και να εκπονήσουν σχετικές µελέτες.

Ο κ. Αποστολίδης συµβούλευσε τους Βαρωσιώτες εφόσον υιοθετηθούν τα µέτρα που ανέφερε, τότε να κάνουν αίτηση για τις περιουσίες τους.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περιουσίες επειδή δεν θα γίνουν τώρα προσφυγές, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόµενο να δώσουν τις περιουσίες σε επιχειρηµατίες, να γίνουν επενδύσεις και µετά θα είναι πολύ δύσκολο να τις πάρουν πίσω ακόµα και µε λύση, όπως έγινε ήδη σε άλλες περιοχές που δεν ελέγχει ο στρατός, όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη στη Βουκολίδα για την οποία ακόµα και όταν λυθεί το Κυπριακό δεν θα δοθούν πίσω οι περιουσίες, αλλά προφανώς θα αποζηµιωθούν οι ιδιοκτήτες ή θα ανταλλαγούν οι περιουσίες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.