Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Κάθε χρόνο, κάθε μεγάλη γιορτή ή επέτειο, κυριαρχούν στις ευχές όλων η δικαίωση της Κύπρου, η λύση και ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας. Οι διακηρύξεις και επαγγελίες όλων, κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας, τονίζουν την ανάγκη για τερματισμό της διαίρεσης και της κατοχής.

Έχουν ήδη παρέλθει 45 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τούρκικης εισβολής. Έκτοτε άλλαξαν πολλά, τίποτα δεν είναι το ίδιο, όπως το χθες και το προχθές! Τα κατεχόμενα ανακήρυξαν κράτος δημιουργώντας ένα παράνομο μόρφωμα, η Τουρκία όλο και περισσότερο ενσωματώνει τα κατεχόμενα με επενδύσεις τεράστιες, όπως η μεταφορά νερού, ηλεκτρισμού και επιδιώκει την πλήρη εξάρτηση του λεγόμενου προϋπολογισμού της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους. Η δημιουργία πανεπιστημίων και οι επενδύσεις μαμούθ σε οικονομικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και πραγματικότητες επί του εδάφους. Παράλληλα, αλλάζει ο δημογραφικός χαρακτήρα των κατεχομένων. Οι Τουρκοκύπριοι ως εθνοτική ύπαρξη σιγά – σιγά εξαφανίζονται, αλλοιώνεται η συνείδησή τους στο πέρασμα τω χρόνων.


Παρακολουθώντας το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και τις τοποθετήσεις του σε στρατόπεδα ή άλλα ευαγή ιδρύματα αυτές τις γιορτινές μέρες, εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι δεν διδαχθήκαμε από τα λάθη και τον κακό μας αυτό.

Το Κυπριακό, η ίδια η ζωή, απέδειξε ότι δεν θα λυθεί ούτε με ευχολόγια ούτε με τη ρητορική των όρων και των προϋποθέσεων που θυμίζουν στην ουσία και στην πράξη περίοδο πρόταξης. Αν προσθέσουμε και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, δίκαια μπορεί να καταλήξει ο καθένας πως το μήνυμα που εκπέμπουν Προεδρικό και Εκκλησία είναι καμία ελπίδα, καμία προσδοκία, ζήτω η στασιμότητα!

Όταν κοντά μισό αιώνα κατοχής δεν συνειδητοποιούμε τα τετελεσμένα της κατοχής, ότι η Τουρκία βολεύεται με το status quο, το οποίο γίνεται καθημερινά de facto διχοτόμηση, ότι κάνουμε δώρα στην Τουρκία, τότε ειλικρινά είναι να αναρωτιέται κανείς αν ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του συνειδητοποιούν εν έτει 2019 την κρισιμότητα των στιγμών!

Η Κύπρος κινδυνεύει οριστικά να οδηγηθεί στη διχοτόμηση και μαζί κινδυνεύουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας. Απουσιάζει παντελώς το όραμα μιας ενωμένης και ειρηνικής Κύπρου, παίζουμε με τη φωτιά, το υποσχόμενο φυσικό αέριο κινδυνεύουμε να κάψει ελπίδες και προσδοκίες στα ενεργειακά της Κύπρου.

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί ποτέ με τη στασιμότητα και την πολιτική απραξία. Κανένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα αποχωρήσει αν δεν αποδείξουμε με αποφασιστικότητα και έργα ότι μόνο με συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ανησυχούμε και αγωνιούμε πλέον για το ενδεχόμενο πολιτικοί κύκλοι της Κύπρου και του εξωτερικού να βολεύονται με την κατοχική πραγματικότητα, που παρελθόντος του χρόνου θα φέρνει την Τουρκία στην Κύπρο ακόμα πιο κοντά! Ούτε καν το ιστορικό ρηθέν «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάνε», δεν μας σώζει! Γιατί ακριβώς δεν θα παραμείνει τίποτε δικό μας με την επιθετική Τουρκία να πατά πλέον και με τα δύο πόδια στην πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδης, και ο ΔΗΣΥ έχουν πλέον ασήκωτες ευθύνες για το μέλλον της Κύπρου. Ή θα εργαστούν για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, για λύση του Κυπριακού, ή η περαιτέρω διαιώνιση της διαίρεσης ενέχει τον κίνδυνο της καταστροφής και της διχοτόμησης με το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε μια νέα προδοσία!

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, των τολμηρών αποφάσεων! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να πάρει την τύχη της Κύπρου στα χέρια του και να εγκαταλείψει συμφέροντα, υπολογισμούς και καιροσκοπισμούς. Δεν συμφέρουν στην Κύπρο άλλοι τυχοδιωκτισμοί! Όλη η πολιτική ηγεσία οφείλει να πράξει το χρέος και το καθήκον της, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά, όταν θα κλαίμε επί ερειπίων!

Το ΑΚΕΛ και η κυπριακή Αριστερά θα διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο! Γιατί μια ζωή στην ιστορική της διαδρομή έθετε πάνω απ’ όλα την Κύπρο και το λαό μας. Ο αγώνας για ένα φωτεινό μέλλον για την Κύπρο είναι η καλύτερη απάντηση στο σκότος των αμαρτιών του παρελθόντος.

* Βουλευτής, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Μας έχεις Like στο Facebook ;