Κυπριακό: Η διχοτόμηση προ των πυλών!

Έλα στο Google News

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Το Κυπριακό έχει εισέλθει ίσως στην πιο κρίσιµη φάση της ιστορίας του. Ποτέ προηγουμένως δεν ήμασταν τόσο κοντά στη διχοτόµηση µε το όραµα της ειρηνικής επανένωσης, της κοινής πατρίδας, να ξεθωριάζει καθηµερινά. ∆υστυχώς, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης και ο ∆ΗΣΥ αποδείχθηκαν στην πορεία του χρόνου κατώτεροι των περιστάσεων. Από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά έχουν µεσολαβήσει τέσσερα χρόνια πολιτικών ερασιτεχνισµών, παλινωδιών και πολλές φορές ανεύθυνων χειρισµών που οδήγησαν το Κυπριακό στα τάρταρα.

Η Τουρκία εκµεταλλεύτηκε αυτό το επικίνδυνο και παρατεταµένο αδιέξοδο και µε επιθετικές πολιτικές οδηγεί καθηµερινά τα πράγµατα σε de facto διχοτόµηση, µε τον κίνδυνο για de jure αναγνώριση των κατεχοµένων να είναι πλέον ορατός. Η επιδίωξη της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη κ. Τατάρ για λύση δύο κρατών, ασφαλώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αξιοποίησαν στο έπακρο τις ευφάνταστες ιδέες του Πτ∆ για χαλαρή ή αποκεντρωµένη Οµοσπονδία, αξιοποίησαν το διαπραγµατευτικό κενό και το παλεύουν καθηµερινά ώστε να µηδενίσουν κάθε ελπίδα για προοπτική επανέναρξης των συνοµιλιών µε στόχο τη λύση του Κυπριακού. Οι διακηρυγµένες θέσεις της Τουρκίας για εποικισµό και άνοιγµα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων αποτελούν στην ουσία ταφόπλακα στην προοπτική λύσης.

Ο Πτ∆ µπροστά σ’ αυτά τα κρίσιµα γεγονότα αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αποδείξει έµπρακτα την πολιτική του βούληση για να επαναφέρουµε το τρένο στις ράγες, µας έχει εκπλήξει και πάλι αρνητικά. Η πρότασή του για επιστροφή στο σύνταγµα του ’60 µόνο πολιτική αυτοκτονία µπορεί να θεωρηθεί. ∆εν κολλά καθόλου στις οριακές στιγµές που περνούµε, ούτε και βοηθά τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνοµιλιών. Επί της ουσίας αυτό το οποίο κατορθώνει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι να εκτροχιάζει το Κυπριακό από τα ίδια τα ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών, κάποια από τα οποία είναι τόσο ισχυρά ώστε να τους χρωστούµε ακόµα και τη συνέχιση ύπαρξης της οντότητάς µας. Αλλάζει ακόµα τη διαπραγµατευτική βάση λύσης του Κυπριακού που είναι συµφωνηµένη και αποτελεί ίσως ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που έχουµε στη φαρέτρα µας.

Αφήνω το γεγονός ότι µε τέτοιους είδους συµπεριφορές έχει καταφέρει να υποβαθµίσει το θεσµό του Εθνικού Συµβουλίου και ασφαλώς τις οµόφωνες αποφάσεις του 1989 για λύση ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας.

Εκ των πραγµάτων, ο Πτ∆ κινδυνεύει να απωλέσει την εµπιστοσύνη τόσο της πολιτικής ηγεσίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ∆ΗΣΥ κινδυνεύουν να καταγραφούν στην ιστορία του Κυπριακού ως οι ηγέτες της διαίρεσης και της διχοτόµησης.

Η κρισιµότητα των στιγµών επιβάλλει άµεση αντίδραση από πλευράς της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πτ∆ και όλης της πολιτικής ηγεσίας. Χρειαζόµαστε τώρα, όχι αύριο, µια εκκωφαντική κίνηση που να ανατρέπει το σηµερινό status quo. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει από τον περασµένο ∆εκέµβριο µια ολοκληρωµένη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Αυτή η πρόταση προβλέπει επιµονή σε επανέναρξη των συνοµιλιών από εκεί που έµειναν στο Κραν Μοντανά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως καταλύτη για την επανέναρξη των συνοµιλιών. Η πρόταση αυτή ασφαλώς και δεν αποτελεί συνταγή, απαντά όµως έµπρακτα στις προκλήσεις και εάν δεν ανταποκριθεί η Τουρκία, τουλάχιστον µπορούµε να την εκθέσουµε καταλογίζοντάς τις ευθύνες για το αδιέξοδο. Ο Ν. Αναστασιάδης οφείλει να ευθυγραµµιστεί µε όλα όσα συµφωνήσαµε µε τη διεθνή κοινότητα και µε τους Τουρκοκυπριους, διαφορετικά η ανύπαρκτη αξιοπιστία του θα µας οδηγήσει σε διεθνή ανυποληψία.

Το Κυπριακό δεν έχει τελειώσει. Το όραµα της επανενωµένης και ειρηνικής Κύπρου πρέπει να παραµείνει ζωντανό. Το σύνθηµα «Μια πατρίδα, Ένας λαός» εξακολουθεί να εµπνέει χιλιάδες Ελληνοκυπρίων και συµπατριωτών µας Τουρκοκυπρίων.

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραµµατέας ΑΚΕΛ Λεµεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.