Κυπριακό, μακριά από νέους πειραματισμούς

Της Σταύρης Καλοψιδιώτου*

 

Ίσως κάποτε η φαινοµενική νηνεµία να αποτελούσε άλλοθι για την προσαρµοστικότητα κάποιων πολιτικών στη στασιµότητα του στάτους κβο. Ποιος όµως σήµερα µπορεί να αµφισβητήσει πειστικά την επισώρευση πολλαπλών κινδύνων που µε άλυτο το Κυπριακό θα επηρεάσουν δραµατικά το µέλλον των ανθρώπων αυτού του νησιού; Ποιος µπορεί να πείσει τους νέους ότι αν το Κυπριακό «τελειώσει» µε την αποδοχή της ντε φάκτο διχοτόµησης αυτή θα είναι µια κατάσταση πραγµάτων µε την οποία θα µπορούµε να ζήσουµε µε ασφάλεια και προοπτική; Ποιος µπορεί να διασφαλίσει ότι αν τα 180 χιλιόµετρα της γραµµής κατάπαυσης του πυρός µετατραπούν σε σκληρό σύνορο µε την Τουρκία θα ζούµε σε συνθήκες οµαλότητας; Σίγουρα όχι εκείνοι οι προεδρικοί υποψήφιοι που διεκδικούν να πείσουν το λαό µε αόριστες συνθηµατικές εξαγγελίες και τάχατες νεοφανείς ιδέες αµφιβόλου αποτελεσµατικότητας, όπως είναι η εµπλοκή του ΝΑΤΟ ή του Συµβουλίου της ΕΕ.

Όταν λέµε ότι το «∆εν Ξεχνώ» δεν πρέπει να µετατραπεί σε µακρινή ανάµνηση, αλλά σε κινητήρια δύναµη για να εξαντλήσουµε κάθε δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, δεν αρκεί να στοχεύουµε στις συναισθηµατικές χορδές των πολιτών ή στις εντυπώσεις ιδεολογικά ανόµοιων ακροατηρίων. Η έµπρακτη προσήλωση στην επίλυση του Κυπριακού έχει πλέον έναν ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισµό, ενώ στον αντίποδα αυτού βρίσκεται η διχοτόµηση. Είναι λοιπόν πρόδηλο ότι προτάσεις νεφελώδεις, µη ουσιαστικές και µη πραγµατοποιήσιµες, που αµφισβητούν την αξιοποίηση του κεκτηµένου των συνοµιλιών από το σηµείο στο οποίο διακόπηκαν δεν υπηρετούν τον απώτερο στόχο. ∆εν µπορούν να ξεκλειδώσουν τη διαπραγµατευτική στασιµότητα, ούτε και να δηµιουργήσουν ορατές προοπτικές συνολικής λύσης.

Αν «συνεχίσουµε αοριστολογώντας, πιστεύοντας ότι κερδίζουµε χρόνο, τότε διαπράττουµε ένα θανάσιµο σφάλµα… οι πολιτικοί είναι για να προβλέπουν, να εκτιµούν σωστά και να παίρνουν τις τολµηρές αποφάσεις». Αυτή η δήλωση ανήκει στον Αναστασιάδη του 2004. Ο οποίος θα µπορούσε να καταγγέλλει τον Αναστασιάδη του σήµερα, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών του, κ. Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο του κυβερνώντος ∆ΗΣΥ, κ. Νεοφύτου. Των οποίων η «διορατικότητα» ενταφιάστηκε από τις τουρκικές µπουλντόζες στο Βαρώσι. Αλλά και να τους επικρίνει (µαζί και τον εαυτό του) γιατί «όποιος δηµιουργεί ψευδαισθήσεις στην Κύπρο, δεν συµπεριφέρεται έντιµα στον κυπριακό λαό». Ψευδαισθήσεις όπως αυτές που σκοπίµως καλλιεργούσαν αναφορικά µε τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία και τις τριµερείς συµµαχίες που θα θωράκιζαν την Κύπρο απέναντι στις έκνοµες ενέργειες της κατοχικής δύναµης.

Από το 2017 και µετά, ουδείς εκ των Χριστοδουλίδη και Νεοφύτου αξιοποίησε το πολιτικό του κεφάλαιο υπέρ της λύσης του Κυπριακού -ο κ. Χριστοδουλίδης µάλιστα οµολόγησε τη σχετική του απροθυµία. Ουδείς εκ των δύο τοποθετήθηκε δηµόσια για το φλερτ Αναστασιάδη µε τη λύση δύο κρατών -αποφεύγουν να το πράξουν ακόµη και σήµερα. Και ουδείς εκ των δύο διαχώρισε τη θέση του από την αλλοπρόσαλλη εισήγηση του Προέδρου για επιστροφή στο ενιαίο κράτος.

Σήµερα, µε αφορµή τη συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες, όψιµα ο Αβέρωφ Νεοφύτου θυµάται τη σηµασία του, σιωπώντας ένοχα το 2018 όταν ο Μουσταφά Ακιντζί εγκαλούσε σχετικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Και ο προεδρικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης σήµερα αναιρεί τον µέχρι χθες Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. ∆ηλώνοντας ως υποψήφιος των ∆ΗΚΟ-Ε∆ΕΚ-∆ΗΠΑ πρόθεση για εξ υπαρχής διαπραγµάτευση του πλαισίου Γκουτέρες αναιρεί δικές του προηγούµενες τοποθετήσεις ότι «υπάρχει από την πρώτη στιγµή η δική µας ξεκάθαρη θέση ότι αποδεχόµαστε το πλαίσιο Γκουτέρες» (04/05/2018) και πώς «εάν επιτευχθεί συµφωνία στα έξι σηµεία του ΓΓ του ΟΗΕ θεωρούµε ότι ναι φθάνουµε έτσι σε ένα σηµείο που δεν θα µπορεί να ανατραπεί το ενδεχόµενο λύσης του Κυπριακού» (26/06/2018).

Το παρόν δεν αποτελεί πλέον άλλοθι για την προσαρµοστικότητα κάποιων πολιτικών στη στασιµότητα του στάτους κβο. Αντίθετα, η ραγδαία αρνητική µεταβολή του ωθεί την κοινωνία στην αναζήτηση ενός Προέδρου που να µπορεί να µετουσιώσει το όραµα σε προοπτική. Που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών έχοντας πλάνο, συγκεκριµένες και ρεαλιστικές προτάσεις, σωστά αντανακλαστικά και τολµά να υπερασπιστεί µε συνέπεια και αξιοπιστία το κεκτηµένο των διαπραγµατεύσεων. Που είναι πρόθυµος να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Και αυτός είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

*Νοµικός – ∆ιεθνολόγος, μέλος Γραφείου Κυπριακού ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy