Κυπριακό και Ν. Χριστοδουλίδης

Του
Άντρου Κυπριανού*

 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης στο προεκλογικό του πρόγραµµα καταγράφει ότι είναι άµεση προτεραιότητα η επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων για λύση στο Κυπριακό. Στη συνέντευξή του στην «Καθηµερινή» δήλωσε ότι θα επιδιώξει βελτίωση του πλαισίου Γκουτιέρες.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χριστοδουλίδη επιδέχεται δύο ερµηνείες. Πρώτο, ότι τα λέει για να ικανοποιήσει τις ηγεσίες των κοµµάτων που τον στηρίζουν και κυρίως του ∆ΗΚΟ και της Ε∆ΕΚ, αλλά και εκείνα τα πρώην στελέχη του ∆ΗΣΥ που υποστηρίζουν σκληρή γραµµή στο Κυπριακό. Είναι γνωστό ότι όλοι αυτοί απορρίπτουν το πλαίσιο Γκουτιέρες, ενώ πλείστοι από αυτούς απορρίπτουν και το συµφωνηµένο πλαίσιο λύσης, δηλαδή την Οµοσπονδία.

Αν αυτή είναι η ερµηνεία και άλλα θα πράξει αν εκλεγεί ο κ. Χριστοδουλίδης, δικαιολογηµένα διερωτάται κάποιος: Είναι αυτό γνώρισµα ενός σύγχρονου πολιτικού που θα φέρει το διαφορετικό, το νέο στην πολιτική του τόπου;


Η δεύτερη και χειρότερη ερµηνεία είναι ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν έχει την ικανότητα να αναλύσει σωστά και αντικειµενικά τα δεδοµένα. Αυτό δεν θα αποτελούσε έκπληξη, γιατί στο παρελθόν ο κ. Χριστοδουλίδης επέδειξε µεγάλη ανεπάρκεια στις εκτιµήσεις του, µε αποτέλεσµα να ζηµιώσει η Κύπρος σε πολύ µεγάλο βαθµό.

Θα σταχυολογήσω µερικά παραδείγµατα για να δείξω του λόγου το αληθές.

Μετά τις τριµερείς συναντήσεις, τις οποίες παρεµπιπτόντως ξεκίνησε ο ∆. Χριστόφιας, ο Ν. Χριστοδουλίδης έλεγε σε πολλούς και δηµοσιοποιήθηκε πρωτοσέλιδα, µε τεράστιους τίτλους, ότι θωρακίσαµε την Κύπρο και η Τουρκία δεν θα µπορέσει να προκαλέσει προβλήµατα στην ΑΟΖ. Αποτέλεσµα ήταν η Τουρκία να κάνει βόλτες και γεωτρήσεις ανενόχλητη στην ΑΟΖ.

Μας έλεγε στο Εθνικό Συµβούλιο ότι έκανε παραστάσεις και η Τουρκία δεν θα έβρισκε γεωτρύπανο. Τελικά η Τουρκία έχει τέσσερα. Η αφελής δικαιολογία του ήταν ότι αυτός έλεγε ότι δεν θα βρει να νοικιάσει, όχι να αγοράσει!!!


Προέβλεπε ότι οι τουρκικές απειλές για την Αµµόχωστο ήταν προεκλογικό πυροτέχνηµα και δεν θα εφαρµόζονταν. Τελικά η περίκλειστη πόλη ανοίγει ολοένα και περισσότερο βαθαίνοντας τη διχοτόµηση.

Έλεγε στο Εθνικό Συµβούλιο, τον Αύγουστο του 2019, ότι θα επεδίωκε και θα πετύχαινε τόσο σκληρές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Τουρκίας, που θα την υποχρέωναν να προσέλθει στις συνοµιλίες από το σηµείο που θέλαµε. Τελικά τριάµισι χρόνια µετά βάλαµε 8 υπαλλήλους της τουρκικής εταιρείας γεωτρήσεων σε µαύρη λίστα.

Το ίδιο «σωστές» είναι οι εκτιµήσεις του και για τις αλλαγές που θα επιφέρει στο πλαίσιο Γκουτιέρες.

Στο Κραν Μοντανά η Τουρκία ήταν έτοιµη να συζητήσει στη βάση του πλαισίου. Και µε ευθύνη των κ.κ. Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ καταθέτει σήµερα την απαράδεχτη αξίωση για λύση δύο κρατών. Θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Χριστοδουλίδης πώς θα βελτιώσει το πλαίσιο Γκουτιέρες και πώς θα πάει σε συνοµιλίες. Πώς θα πείσει την Τουρκία να τα αποδεχτεί όλα αυτά. Από συνθήµατα χορτάσαµε. Το κακό είναι ότι όσοι τα εκφωνούν, µας φέρνουν όλο και πιο κοντά στη διχοτόµηση.


Το σίγουρο είναι ότι αν εκλεγεί ο Ν. Χριστοδουλίδης, θα πάµε µε µαθηµατική ακρίβεια στη διχοτόµηση που θα είναι η αρχή της καταστροφής για την Κύπρο. Όσοι στηρίξουν ή έστω ανεχτούν την εκλογή του θα έχουν τεράστιες ευθύνες.

Μόνο ο Α. Μαυρογιάννης έχει την αξιοπιστία και ολοκληρωµένη πρόταση για το πώς θα ξεφύγουµε από τα επικίνδυνα αδιέξοδα. Ας τον στηρίξουµε για να ελπίζουµε σε καλύτερες µέρες.

* Τέως Γενικός Γραµµατέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.