Κυπριακό Νταχάου… στην Κοφίνου

Εξοντώνουν πρόσφυγες και κατοίκους με την επεξεργασία ζωικών αποβλήτων

Σε κυπριακό Νταχάου εξελίσσεται το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου, αφού τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής κινδυνεύουν εξαιτίας των χημικών που απελευθερώνουν μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων.

Αυτό κατέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Ασύλου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Συγκλονισμό προκαλούν τα όσα ακούστηκαν χθες στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που συζήτησε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη συγκέντρωση ρυπογόνων εργοστασίων στην περιοχή της Κοφίνου.

Δόθηκαν τριάντα νεφελοποιητές στα βρέφη που γεννήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου, ανέφερε η κα Νατάσα Γεωργίου, εκπρόσωπος της Ομάδας Εθελοντών Kofinou We care – Volunteers’ Support.

Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε βρέφος που γεννιέται στο Κέντρο έχει αναπνευστικά προβλήματα, όπως παρατηρήθηκε από την τετραετή δραστηριοποίηση της Ομάδας Εθελοντών στο Κέντρο. Επεσήμανε δε ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΠΑΚ κάποιες από τις χημικές ενώσεις που ελευθερώνονται στον αέρα από την επεξεργασία ζωικών αποβλήτων στις παρακείμενες μονάδες είναι καρκινογόνες ανεξάρτητα από την ποσότητα συγκέντρωσής τους και ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι Ιατρικές Υπηρεσίες και το Κρατικό Χημείο. Υπογράμμισε ότι πλέον η Ομάδα δεν μπορεί να αποστείλει στο Κέντρο εθελοντές, αφού δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η κα Μαριάννα Παφίτη, εκπρόσωπος των εθελοντών που λειτουργούν το Σχολείο της Κυριακής, όπου διδάσκονται μεταξύ άλλων Ελληνικά σε ενήλικες και παιδιά πρόσφυγες διαμένοντες στο Κέντρο, παρουσίασε ένα βίντεο καταρχήν με μαρτυρία πρόσφυγα. Η πρόσφυγας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η οσμή είναι τόσο άσχημη και τόσο δυνατή» που δεν μπορούν να αφήσουν παράθυρο ανοικτό. «Μυρίζει νεκρά ζώα», συμπλήρωσε η πρόσφυγας, «τόσο έντονα που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορώ να βγω από το σπίτι. Το βρέφος μου κάνει εμετό».

Όπως εξήγησε η κα Παφίτη, το βίντεο προέκυψε τυχαία στο πλαίσιο μαθήματος οικολογίας στο Σχολείο της Κυριακής. Οι εθελοντές, σημείωσε, επιβεβαίωσαν ότι όσα ανέφερε στη μαρτυρία της η πρόσφυγας ισχύουν και ότι αυτές οι ανυπόφορες οσμές διαρκούν για δύο τουλάχιστον χρόνια τώρα. Συμπλήρωσε ότι ανάμεσα στις ενέργειες των εθελοντών ήταν η δημιουργία ηλεκτρονικού ψηφίσματος για διακοπή των εργασιών της μονάδας ή έστω ο χειρισμός της κατάστασης, κάτι το οποίο αγνοήθηκε Συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΤΕΠΑΚ ελευθερώνεται σωρεία επικίνδυνων ουσιών, σε σημείο που δεν αφήνεται περιθώριο αμφισβήτησης. Εξού και διακόπηκαν οι εργασίες του Σχολείου της Κυριακής, εξαιτίας της επικινδυνότητας αυτών των ουσιών. «Διακινδυνεύουν παιδιά με ασθένειες νευρολογικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρέας Βαρνάβα, διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής, παρουσίασε φωτογραφίες που λήφθηκαν σε διάφορες περιόδους. Στις φωτογραφίες φαίνονταν τόσο οι καπνοί από την καύση ζωικών αποβλήτων, όσο και αίμα και υγρά απόβλητα/υπολείμματα που φθάνουν από τις μονάδες επεξεργασίας στο Κέντρο Υποδοχής μέσω παρακείμενου ποταμού.

Άννα Μισιαούλη

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο διευθυντής του Κέντρου Ανδρέας Βαρνάβα, είπε ότι όντως τα πράγματα είναι σοβαρά με τις ουσίες των εργοστασίων και τις έντονες οσμές και ότι ο ίδιος ξεκίνησε διαβήματα πριν ενάμιση χρόνο που ανέλαβε καθήκοντα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνταν να προβούν σε οποιαδήποτε μελέτη, με αποτέλεσμα η διεύθυνση του Κέντρου να απευθυνθεί στο ΤΕΠΑΚ.

Στο Κέντρο, πρόσθεσε, υπάρχουν και μικρά παιδιά των οποίων επίσης κινδυνεύει η υγεία τους, όπως κινδυνεύει η υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής.

Από την πλευρά της η Νατάσα Γεωργίου, της Ομάδας Εθελοντών Kofinou We Care, είπε ότι πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Βαρνάβα, αντί απαντήσεων, έπαιρναν διάφορες δικαιολογίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η κα Γεωργίου διερωτήθηκε γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα μέχρι τώρα και σημείωσε πως παρόμοιες εργοστασιακές μονάδες στο εξωτερικό δεν παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα.

Βαρνάβα και Γεωργίου τόνισαν ότι η μελέτη του ΤΕΠΑΚ είναι ξεκάθαρη για τους κινδύνους και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την όποια καθυστέρηση.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy