Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*
Από το ναυάγιο των συνοµιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούνιο του 2017 και εντεύθεν ζούµε το απόλυτο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Βιώνουµε τις σκληρές πραγµατικότητες του κενού των συνοµιλιών, ενώ η Τουρκία αναπτύσσει την επιθετικότητα και την αδιάλλακτη στάση της σ’ όλα τα επίπεδα. […]
Τα γεγονότα και οι πραγµατικότητες είναι πλέον πολύ σκληρές. Έχουµε ήδη περάσει το κατώφλι της διχοτόµησης και επί του παρόντος δεν προδιαγράφονται θετικές εξελίξεις. Αν προσθέσουµε και το διεθνές περιβάλλον µε ανοιχτά µέτωπα και συγκρούσεις, είναι φυσιολογικό ότι η διεθνής κοινότητα στρέφει αλλού το βλέµµα, σε µεγαλύτερες κρίσεις που εγκυµονούν περισσότερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.
Τώρα είναι η ώρα λήψης αποφάσεων, χωρίς χρονοτριβή. Να λογαριαστούµε µε την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι. Κρίνεται πλέον η φυσική επιβίωση της χώρας µας. Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, χρειάζεται να θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το Κυπριακό και να κινήσει γη και ουρανό, να πείσει τη διεθνή διπλωµατία και κυρίως τον ίδιο τον Γενικό Γραµµατέα του ΟΗΕ για την ετοιµότητά του για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων και λύση του Κυπριακού. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να βάλει µπρος ο τροχός. Το αφήγηµα ότι φταίει η Τουρκία είναι δεδοµένο µεν, αλλά όχι αρκετό για άρση του αδιεξόδου. Εµείς τι κάνουµε, εµείς πώς ανατρέπουµε το υφιστάµενο status quo και την de facto διχοτόµηση;
Αναλογικά, όλες οι πολιτικές δυνάµεις χρειάζεται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταθέσουν Όραµα Λύσης. Τα ψέµατα τελειώνουν επικίνδυνα. Τολµηρές αποφάσεις, όσο οδυνηρές και να είναι, για να οικοδοµήσουν από τη χαραµάδα προοπτική λύσης.
Για το σκοπό αυτό µέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία και Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνεργασία µε το Εθνικό Συµβούλιο χρειάζεται να επανεκκινήσουν τη διαδικασία επανέναρξης των συνοµιλιών.
1. Σταθερή στάση για επιστροφή εκεί που µείναµε στο Κραν Μοντανά, επικαλούµενοι το κεκτηµένο και το πλαίσιο Γκουτέρες.
2. Καλή η κινητοποίηση και εµπλοκή της Ε.Ε., αλλά γνωρίζουµε ότι το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο έχει αποφάσεις που προβλέπει συµµετοχή της µόνο µε την επανέναρξη συνοµιλιών. Η Ε.Ε. ούτε µπορεί ούτε είναι στις αρµοδιότητές της να λύσει το Κυπριακό.
3. Επαφές µ’ όλα τα µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικαλούµενοι τα ψηφίσµατα του Οργανισµού και την επικινδυνότητα από τη µη λύση.
4. Επίθεση φιλίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με συγκεκριµένο πρόγραµµα δράσης, επαφών, κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, που να αναδεικνύουν και να ενισχύουν το όραµα για κοινή πατρίδα.
5. Σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών υπάρχει κοινό έδαφος και τεράστιο ενδιαφέρον για ενεργότερη εµπλοκή του λαού. Θέµατα παιδείας, πολιτισµού, αθλητισµού, υγείας, περιβάλλοντος, πολιτιστικής κληρονοµιάς και πολλά άλλα µπορούν να δώσουν µια νέα ώθηση, πίστη και έµπνευση στον λαϊκό παράγοντα για την προοπτική της λύσης.
Στη βάση των πιο πάνω, τόσο ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και οι πολιτικές δυνάµεις χρειάζεται να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δηµιουργίας οργανικών συνθηκών ειρήνης. Η ρητορική µίσους και εθνικισµού µόνο φυγόκεντρες τάσεις δηµιουργούν. Την ίδια ώρα, να αποφεύγονται επικοινωνιακά παιχνίδια επίρριψης ευθυνών και πολιτικές του «ναι µεν αλλά» που δεν βοηθούν στην άρση της στασιµότητας. ∆εν έχουµε την πολυτέλεια να κτίζουµε εικόνα και καριέρες στο Κυπριακό.
Είναι ανάγκη, επίσης, να λαµβάνουµε υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή µας, τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωστρατηγικά, γεωοικονοµικά. Απαιτείται σωστή ανάγνωση, µελέτη και σταθερές θέσεις που να κτίζουν και όχι να χαλούν.
Το ΑΚΕΛ, η κυπριακή Αριστερά, όπως διαχρονικά έχει πρώτη προτεραιότητα τη λύση και ειρηνική επανένωση της πατρίδας µας, το ίδιο και σε µεγαλύτερο βαθµό θα πράξει. Με πατριωτική ευθύνη να κρατήσουµε ζωντανή την ελπίδα, την προοπτική για µια πατρίδα, έναν λαό.
* Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ
