Κυπριακό… ώρα μηδέν

Του
Άντρου Κυπριανού*

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης, µε την εκλογή του στην προεδρία της ∆ηµοκρατίας, διακηρύσσει µε κάθε ευκαιρία ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο. ∆ηλώνει µάλιστα ότι δεν πρόκειται να εµπλακεί σε δηµόσιες αντιπαραθέσεις, για να µην υποσκάψει τις προσπάθειες λύσης.

Οι τοποθετήσεις αυτές είναι σωστές. Είναι όµως αρκετές για να επαναρχίσουν οι διαπραγµατεύσεις; ∆υστυχώς ΟΧΙ!!!

Μετά από το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και το παρατεταµένο αδιέξοδο που ακολούθησε, η κατάσταση έχει περιπλακεί επικίνδυνα. Η Τουρκία κλιµακώνει περαιτέρω την αδιαλλαξία, την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της. Ενώ συµβαίνουν όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει τεράστια ανοχή έναντί της. Σίγουρα τα συµφέροντα διαφόρων χωρών επηρεάζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να παραδεχτούµε όµως ότι επηρεάζει αρνητικά και το γεγονός ότι θεωρούν πως έχει και η πλευρά µας ευθύνες για τη διολίσθηση των τελευταίων χρόνων.

Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πλευράς µας διεθνώς. Επίσης, να πείσουµε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών.

∆ηλώσεις του Προέδρου ότι θα διαπραγµατευτεί τα 6 σηµεία του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ όχι απλά δεν βοηθούν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να δώσουν την ευχέρεια στην Τουρκία να πείσει κάποιους στη διεθνή κοινότητα για τις απαράδεκτές της αξιώσεις.

Ούτε η προσπάθεια απόδοσης πρωταγωνιστικού ρόλου στην Ε.Ε. βοηθά. Η Ε.Ε. συµµετείχε στο ανώτατο επίπεδο το 2017, τόσο στη Σύνοδο της Γενεύης, όσο και στο Κραν Μοντανά. Παρακολουθεί τις συνοµιλίες εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Η ίδια δηλώνει ότι ο ρόλος της είναι βοηθητικός προς τον ΟΗΕ.

Αν ειλικρινώς θέλουµε να λυθεί το Κυπριακό, αν θέλουµε να στριµώξουµε την Τουρκία και να την πείσουµε να εγκαταλείψει απαράδεκτες αξιώσεις, κατά την άποψή µου χρειάζεται να είµαστε αξιόπιστοι και πολύ συγκεκριµένοι. Να πούµε:

1. Είµαστε έτοιµοι να συνεχίσουµε τις συνοµιλίες από το σηµείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν µέχρι σήµερα. Τα 6 σηµεία του πλαισίου θα τύχουν διαπραγµάτευσης για να ολοκληρωθούν.

2. Αν επαναρχίσουν διαπραγµατεύσεις στο σωστό πλαίσιο, να δηλώσουµε την ετοιµότητά µας για κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων στα 6 σηµεία. Προτάσεων που δεν ξεφεύγουν από τις αρχές λύσης, αλλά θα δηµιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης συγκλίσεων.

3. Να πείσουµε ότι αν επαναρχίσουν οι διαπραγµατεύσεις, θα πράξουµε ό,τι είναι δυνατό για να πάµε µέχρι το τέλος αυτή τη φορά, φτάνει να συνεργαστεί και η τουρκική πλευρά στο σωστό πλαίσιο.

4. Να ξεκαθαρίσουµε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώµατα στο Φυσικό Αέριο (ΦΑ). Να δηλώσουµε ότι αν υπάρξει συµφωνία στα 6 σηµεία του πλαισίου Γκουτέρες, είµαστε έτοιµοι να συζητήσουµε τον τρόπο συµµετοχής τους στη λήψη αποφάσεων για το Φ.Α.

5. Να δηλώσουµε ότι αν λυθεί το Κυπριακό µε σωστό τρόπο, είµαστε έτοιµοι να αρχίσουµε συζητήσεις µε την Τουρκία για πιθανή συνεργασία στα θέµατα του Φ.Α. Έτσι θα αποκτήσει κίνητρο για να συµβάλει στη λύση.

Ταπεινή µου άποψη είναι ότι αν παραµείνουµε στα τετριµµένα θα οδηγηθούµε µε µαθηµατική ακρίβεια στη διχοτόµηση. Ας λειτουργήσουµε µια φορά µε τη λογική και όχι το συναίσθηµα και τα συνθήµατα. Μόνο έτσι ίσως επανέλθουµε στο πλαίσιο που καθορίζεται από τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ, τις Συµφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.

*Τέως Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy