Κυπριακό: Οριακές στιγμές, πενιχρές ελπίδες!

Του

Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στις ΗΠΑ, συμπτωματικά μαζί, συνοδεύτηκαν με πενιχρά αποτελέσματα. Αποτιμώντας το ταξίδι, με βάση τις επαφές που πραγματοποίησε ο ΠτΔ, τόσο με τα μέλη της Γραμματείας του Σ. Ασφαλείας, τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες, καθώς και με άλλους παράγοντες, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά, παρά την προσπάθεια των συνεργατών του να τα φτιασιδώσουν. Ακόμα και οι ανταποκρίσεις, η ίδια η ειδησεογραφία, μιλούν για διαιώνιση της στασιμότητας, χωρίς απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, τίποτα σπουδαίο και σημαντικό», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι. Φτώχεια και πολύ πενιχρές ελπίδες!

Στην ουσία ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την περισυλλογή και τον προβληματισμό τους για τι δέον γενέσθαι! Δόθηκε παράταση, ή καλύτερα φιλί ζωής στις διαβουλεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι εξόφθαλμη η απογοήτευση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως επίσης και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπάρχει πλέον διάχυτη διστακτικότητα και επιφύλαξη να ασχοληθούν με το Κυπριακό. Το blame game, το επικοινωνιακό παιγνίδι που ακολούθησε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του δεν πείθουν κανένα. Γιατί ακριβώς από τις ίδιες τις πράξεις και τις ενέργειες κρίνεται η κάθε πλευρά. Η Τουρκία ήταν και παραμένει η ίδια. Ροκανίζει το χρόνο, εδραιώνει τα τετελεσμένα, εφαρμόζει plan B και δεν πληρώνει κανένα τίμημα. Η ε/κή πλευρά που θα έπρεπε να αγωνιά και να άγχεται για την πορεία των εξελίξεων και την επικινδυνότητα της κατάστασης, κατηγορεί την Τουρκία για επιδίωξη λύσης δύο κρατών, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης από το πιο επίσημο και κορυφαίο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν βρήκε τη δύναμη στην ομιλία του να αναφερθεί έστω μια φορά για τη συμφωνημένη γραμμή λύσης του Κυπριακού, τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Σίγουρα δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για επιλογή. Εάν έχετε αποφασίσει να απογαλακτιστείτε από τη στρατηγική λύσης του Κυπριακού, χρειάζεται να μιλήσετε, να το πείτε ξεκάθαρα.

Δεν γνωρίζω και δεν ξέρω σε ποιους χρωστάτε και τι επιδιώκετε με τις πολιτικές σας για το Κυπριακό, αλλά η ανακολουθία αυτή δεν επιτρέπει ούτε μέλλον ούτε καμία αισιοδοξία. Κινδυνεύουν πλέον τα πάντα. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρώντας ότι πρόκειται για δική της, εκτός και αν επιβεβαιωθείτε με όσα προεκλογικά λέγατε, που τα εξηγήσατε ως παρεξήγηση στη συνέχεια.

Σίγουρα με τις πολιτικές αυτές οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν θα προχωρήσουν, ούτε αέριο θα δούμε. Κινδυνεύουν τα όνειρα και οι προσδοκίες του κυπριακού λαού με τις ερασιτεχνικές ενέργειες που αγγίζουν κάποτε και τα όρια του τυχοδιωκτισμού. Ειλικρινά, μπορείτε να εξηγήσετε, κ. ΠτΔ και κύριοι του ΔΗΣΥ, τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει στους δικούς της ενεργειακούς σχεδιασμού στην δική μας ΑΟΖ; Γνωρίζετε ότι καμία χώρα δεν θα κάνει πόλεμο με την Τουρκία, ούτε θα διακινδυνεύσει τα συμφέροντά της; Γνωρίζετε ότι σε αυτούς τους σχεδιασμούς έκλεισε ήδη συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες;

Και ακόμα, τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, δεν πειστεί για επανέναρξη των συνομιλιών; Τι θα γίνει σε περίπτωση αποχώρησης της UNFICYP τον Φεβρουάριο, τι θα γίνει με τη νεκρή ζώνη; Ποιοι κίνδυνοι προδιαγράφονται; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Η αγωνία και οι ανησυχίες του κυπριακού λαού είναι πλέον δικαιολογημένες.

Στη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό δεν επιτρέπονται τυχοδιωκτισμοί και μετέωρες πολιτικές. Απαιτείται υψηλού βαθμού συνέπεια και προσήλωση στη συμφωνημένη γραμμή λύσης του Κυπριακού. Ό,τι δεν έκανε για 15 μηνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, χρειάζεται να τα κάνει όλα χθες! Να καταθέσει με πειστικό τρόπο τη βούληση και τη διάθεσή του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν με το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Με καθαρό λόγο για καθαρές λύσεις. Η λύση του Κυπριακού θα έρθει μέσα από τη ΔΔΟ. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

 

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.