Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου αποτελεί εκ των πραγμάτων ημερομηνία ορόσημο για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο Κυπριακό. Από το ναυάγιο των συνομιλιών του Κραν Μοντανά έχουν μεσολαβήσει πολλά και δυσάρεστα. Οι επιθέσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η επιδίωξη να γκριζάρει μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι μονομερείς παράνομες ενέργειες να προχωρήσει σε άνοιγμα των Βαρωσιών, επιβαρύνουν περαιτέρω το αδιέξοδο.

Είχαμε από τότε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα ακολουθήσουν. Η Τουρκία κάθε φορά που το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο επιδιώκει να βαθύνει την de facto κατάσταση στο Κυπριακό, να επιβάλει νέα τετελεσμένα.


Η κρίση στο Κυπριακό δυστυχώς έγινε κρισιμότερη και με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, έθεσε στο τραπέζι τις νέες του ιδέες περί αποκέντρωσης και χαλαρής ομοσπονδίας, ιδέες τις οποίες δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αναλύσει ποτέ ούτε στο Εθνικό Συμβούλιο ούτε στο λαό του. Στην ουσία, αυτό που πέτυχαν ο ΠΤΔ και οι συνεργάτες του είναι να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη αρνητική εκτροπή από το πλαίσιο λύσης και να ξεφύγει ή να διαφύγει καλύτερα από τη βάση λύσης, που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, κατέθεσε στο Κραν Μοντανά.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στα κατεχόμενα τρέχουν δυστυχώς προς αρνητική κατεύθυνση. Οι δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς, με επικεφαλής τους Τατάρ και Οζερσάι, υιοθετώντας πλήρως το όραμα Ντενκτάς για λύση δύο κρατών, έχουν αρχίσει μια εκστρατεία αποδόμησης του Μουσταφά Ακιντζί από τη μια και από την άλλη μεθοδεύουν και προωθούν διχοτομική λύση. Τώρα γιατί σε αυτή τη συγκυρία και γιατί την ίδια στιγμή να συμβαίνουν όλα αυτά στα κατεχόμενα, το αφήνω στην κρίση των πολιτών. Μήπως λέω, όλα αυτά σχετίζονται με το περιβόητο δείπνο Αναστασιάδη και Οζερσάι;

Σύντομα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και ο κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του. Από τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις και επιδιώξεις πλέον. Θα κριθούν και οι δύο πλευρές από την πολιτική τους βούληση να προχωρήσουν σε συζήτηση επί της ουσίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών ή αν θα υπάρξει για ακόμα μια φορά ένα παιγνίδι επικοινωνιακό περισσότερο τακτικισμού, παρά ουσίας.

Εάν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους δεν κάνουν κατορθωτό να πείσουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις καλές προθέσεις τους, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιχειρήσει μια νέα ατελέσφορη προσπάθεια. Το γεγονός είναι ότι κρίνονται πολλά από αυτή τη συνάντηση. Ευχή όλων είναι οι ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να κατανοήσουν ότι τυχόν κατάρρευση της διαδικασίας, αυτό συνεπάγεται λύση δύο κρατών και οριστική διχοτόμηση.

Αυτή την ώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Μπορούμε όμως να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, συνειδητοποιώντας ότι το μέλλον της Κύπρου πλέον κρίνεται από μια κλωστή, γεγονός το οποίο ευχόμαστε και ελπίζουμε να το κατανοήσουν οι δύο ηγέτες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ως Κύπριοι θα ενεργήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο στη διατήρηση των κατοχικών δεδομένων και στην οριστική διαίρεση.

Επομένως, έχουμε απαιτήσεις όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, προσέλθει στις συνομιλίες έχοντας έναν και μοναδικό στόχο, να σώσει την Κύπρο μας. Έχουμε ραντεβού με την Ιστορία μας!

Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι είναι η μόνη οδός, όπως το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε εδώ και δεκαετίες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής