Κυπριακό-Συνεντεύξεις: Είτε θα μας μείνουν τα σκληρά βέτο του ’60 είτε η διχοτόμηση

Αν δεν είναι ήδη αργά, θα πρέπει οι κυβερνώντες να αλλάξουν ρότα γιατί -ελέω Τουρκίας- πατούμε ήδη στο κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης

Της Νίκης Κουλέρμου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτο τελευταίο ψήφισμα για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τονίζεται και πάλι ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο. Κάτι που το είδαμε στην πράξη με τις εξελίξεις στα Βαρώσια.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: Μετά τις δύο δηλώσεις -μια από το Συμβούλιο Ασφαλείας και μια από την ΕΕ- τι κάνουμε εμείς και τι περιμένουμε από τη διεθνή κοινότητα; Κι ένα δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Αν θέλει πραγματικά ο Πρόεδρος να αρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν, τότε πώς γίνεται ν’ ανοίγει συγκλίσεις (όπως πολιτική ισότητα και μια θετική ψήφος) όταν ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωνε (στην έκθεσή του μετά το Κραν Μοντανά) ότι ήταν σχεδόν κλειστά τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης;

Στα δύο αυτά ερωτήματα ζητήσαμε απαντήσεις από τους βουλευτές Άριστο Δαμιανού του ΑΚΕΛ και Χρύση Παντελίδη του ΔΗΚΟ, καθώς και τον υπεύθυνο Διεύθυνσης Κυπριακού του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπο Σταυρίδη.

Άριστος Δαμιανού: Με τα όσα συντελούνται στα Βαρώσια, ζούμε το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσαν οι κυβερνώντες

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού πιστεύει «ότι οι προσδοκίες μας από τη διεθνή κοινότητα είναι συνάρτηση -πρώτα και κύρια- των δικών μας ενεργειών. Και προφανώς αναφέρομαι στις έμπρακτες και όχι μόνο λεκτικές δράσεις που οφείλει να αναλάβει ο κ. Αναστασιάδης. Πρέπει με έργα και όχι μόνο λόγια να κινηθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αφενός, για αντιμετώπιση των άμεσων νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και αφετέρου, αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, για σπάσιμο του βαθύτατου αδιεξόδου και δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, όπως πολύ ορθά σημειώνει το πρόσφατο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Με τα όσα παράνομα και προκλητικά συντελούνται στα Βαρώσια, ζούμε το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσαν με μεγάλα λόγια τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χριστοδουλίδης αλλά και ο ΔΗΣΥ. Αν δεν είναι ήδη αργά, θα πρέπει οι κυβερνώντες να αλλάξουν ρότα και πολιτική γιατί -ελέω Τουρκίας- πατούμε ήδη στο κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης».

Ο βουλευτής χαρακτηρίζει εύλογο το 2ο ερώτημα και προσθέτει: «Και αν εμείς διερωτόμαστε για τις πραγματικές θέσεις του Προέδρου, σκεφτείτε πώς προσλαμβάνει όλες αυτές τις παλινωδίες, τις ανακολουθίες και αντιφάσεις, η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα ο ΟΗΕ.

Δεν είναι τυχαία η ρητή αναφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας στην 4η παράγραφο του διατακτικού του ψηφίσματός 716 (1991), δηλαδή στον ορισμό της πολιτικής ισότητας, στο πρόσφατο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της UNFICYP.

Δυστυχώς, ο μόνος Πρόεδρος που φλέρταρε με τη λύση δύο κρατών, σήμερα αποπειράται με δημόσιες τοποθετήσεις του να πάει πίσω και από το Σύνταγμα του 1960, μετατρέποντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μειονότητα, προς ικανοποίηση του ντόπιου εθνικιστικού ακροατηρίου.

Διότι μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η θέση του κ. Αναστασιάδη ότι οι Τουρκοκύπριοι στο Υπουργικό της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα έχουν δικαίωμα θετικής ψήφου μόνο στα ζωτικά θέματα που τους αφορούν.

Εγκαταλείπει την προοδευτική σύγκλιση που είχε επιτευχθεί και ξεχνά ότι στο υφιστάμενο Σύνταγμα, το άρθρο 50 καταλαμβάνει μία σελίδα από σκληρά βέτο των Τουρκοκυπρίων. Είτε θα μας μείνουν αυτά είτε η διχοτόμηση, αν ο Πρόεδρος δεν κινηθεί με την αίσθηση του επείγοντος.

Χρύσης Παντελίδης: Ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να πείσει, ούτε εμάς που διαφωνούσαμε ούτε αυτούς που συμφωνούσαν μαζί του

Ο κ. Χρύσης Παντελίδης υποστηρίζει πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε, ακριβώς επειδή θέλουμε να πετύχουμε μια σωστή και λειτουργική λύση, η οποία θα δημιουργεί μια κατάσταση καλύτερη από το στάτους κβο, είναι να αλλάξουμε τη μεγάλη ανισορροπία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία· ανισορροπία διαπραγματευτικής ισχύος αλλά και ανισορροπία προθέσεων.

Σε αυτό άλλωστε αποσκοπεί η εισήγησή μας για δημιουργία πολιτικού, οικονομικού και διπλωματικού κόστους στην Τουρκία και στους εντεταλμένους της στα κατεχόμενα, όπως είναι οι λεγόμενοι αξιωματούχοι της λεγόμενης κυβέρνησης του ψευδοκράτους.

Διαφορετικά, η Τουρκία θα συνεχίζει ανενόχλητη και ακάθεκτη να ενεργεί όπως ενεργεί και, κυρίως, να ανατρέπει ή να παρακωλύει κάθε προσπάθεια λύσης. Από τη διεθνή κοινότητα και, κυρίως, την ευρωπαϊκή περιμένουμε το αυτονόητο: να αντισταθούν σε μια χώρα αντιδημοκρατική, οπισθοδρομική και επιθετική προς όλους τους γείτονές της, μια χώρα η οποία βρίσκεται στον αντίποδα κάθε ευρωπαϊκής και φιλελεύθερης αρχής και αξίας. Όχι μόνο γιατί είμαστε θύματα αυτής της χώρας, αλλά και γιατί αν η Ευρώπη δεν κάνει κάτι στο παρόν, θα θυματοποιηθεί ολόκληρη στο μέλλον».

Στο δεύτερο ερώτημα ο κ. Παντελίδης, αφού διευκρινίζει ότι ο ίδιος (και το κόμμα του) διαφωνούν με την πολιτική Αναστασιάδη, κρίνει ότι αυτή είναι «η πλέον ζημιογόνα γιατί πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του ιδίου και κατ’ επέκταση της πλευράς μας, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ήδη αποδυναμωμένη διαπραγματευτική θέση μας.

Είναι γνωστό ότι εμείς διαφωνούμε με την “επιστροφή εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά” διότι το “εκεί” είναι οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε όλες τις εσωτερικές πτυχές “κλειδωμένες” και οι γνωστές ασάφειες ή ελλιπείς αναφορές στα θέματα στρατού και εγγυήσεων αιωρούμενες.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να πείσει, ούτε εμάς που διαφωνούσαμε ούτε αυτούς που συμφωνούσαν μαζί του, για το ποιες είναι οι προθέσεις του. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία παραμένει: χωρίς αλλαγή της ανισορροπίας ισχύος, ένα νέο Κραν Μοντανά θα οδηγήσει στις χειρότερες εκδοχές όλων όσων συζητήθηκαν εκεί, δηλαδή σε μια κάκιστη συνθηκολόγηση.

Γι’ αυτό και η αλλαγή πολιτικής και η εφαρμογή μιας νέας, διεκδικητικής στρατηγικής είναι επιβεβλημένη».

Χαράλαμπος Σταυρίδης: Να διαλυθεί κάθε αμφιβολία ως προς τη θέληση για λύση με βάση και πλαίσιο που ορίστηκε στο Κραν Μοντανά

Ο κ. Χαράλαμπος Σταυρίδης επισημαίνει πως έχουν δίκαιο τα Ηνωμένα Έθνη όταν λένε ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο, αφού εμείς οι Κύπριοι ζούμε καθημερινά τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης διχοτόμησης και της συνεχούς δημιουργίας νέων τετελεσμένων από την Τουρκία.

«Τα οποία, προσθέτει, φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση Ε/κ και Τ/κ στη χώρα που τους γέννησε.

Το Σ.Α. και η Ε.Ε. έχουν καταδικάσει με ξεκάθαρο και έντονο τρόπο τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Δηλώσεις πολύ θετικές, αφού όπως και τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., αναδεικνύουν το παράνομο των τουρκικών ενεργειών με βάση το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει ωστόσο να κατανοήσουμε ότι παρά την αδιαμφισβήτητή τους αξία, τα ισχυρά και ευρύτερα συμφέροντα που συνδέουν την Τουρκία με τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, καθιστούν απίθανο αυτά να συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Συνεπώς, δεν μπορούν από μόνα τους να την εξαναγκάσουν σε διαλλακτικότερη στάση. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις δικές μας προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις (ΓΓ ΟΗΕ, ΕΕ, μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας, γειτονικά κράτη) και με ξεκάθαρο τρόπο να διαλύσουμε κάθε καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη αμφιβολία ως προς τις ειλικρινείς μας προθέσεις για λύση στη βάση και το πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά».

Στο δεύτερο ερώτημα αναφέρει πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει απαντήσει επανειλημμένα στα ερωτήματα που θέτετε, μέσα από δημόσιες του τοποθετήσεις, μέσα από γραπτές επιστολές προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και κατά τη διάρκεια προσωπικών του συναντήσεων με τον κ. Γκουτέρες και τους ειδικούς του αντιπροσώπους.

Εάν υπάρχει μια πλευρά η οποία αποδέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις το πλαίσιο που έθεσε στο Κραν Μοντανά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αυτή είναι η ε/κ πλευρά. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει συνεχώς να αναλαμβάνονται και επιπρόσθετες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να διαλυθεί κάθε αμφιβολία που τυχόν υπάρχει στον διεθνή παράγοντα, ως προς τις ειλικρινείς προθέσεις της δικής μας πλευράς».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.