Κυπριακός τουρισμός: Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων

Του Κώστα Κώστα*

Ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο πνεύμονα της οικονομίας του τόπου, γι’ αυτό και ως ΑΚΕΛ έχουμε εκπονήσει μία ολοκληρωμένη μελέτη, με σειρά προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας και ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα, αυτές θα αξιοποιηθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μίας πραγματικά καινοτόμου τουριστικής μεταρρύθμισης.

Τα τελευταία σχεδόν 5 χρόνια, ως κόμμα, με κάθε ευκαιρία, προειδοποιούσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι θετικές επιδόσεις σε αφίξεις και έσοδα να προκαλέσουν εφησυχασμό, αλλά πρέπει να μας ωθήσουν στην υλοποίηση του στόχου που είναι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας όπως: η εποχικότητα με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά την περίοδο Οκτώβριος-Απρίλιος, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η προώθηση του αειφόρου – βιώσιμου τουρισμού, πέρα από τον παραδοσιακό μαζικό τουρισμό που προσελκύουμε για το δίπτυχο «ήλιος-θαλασσα», η προσβασιμότητα στο νησί μας και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων μετά το κλείσιμο από την κυβέρνηση των Κυπριακών Αερογραμμών και την κατάρρευση της COBALT, η προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές και όχι μόνο από Βρετανία – Ρωσία κ.ά.

Η πτώχευση της Thomas Cook, η οποία μέχρι πρόσφατα έφερνε στην Κύπρο γύρω στο 6% του τουριστικού ρεύματος (250.000 τουρίστες με έσοδα περίπου 188 εκ. ευρώ), ως ένας από τους βασικούς παίκτες στη βρετανική (13%) και τη σκανδιναβική αγορά, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

 Έντονη ανησυχία κυρίως για τις κρατήσεις του επόμενου καλοκαιριού. Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή οφείλει περίπου 50 εκ. ευρώ σε Κύπριους ξενοδόχους. Να σημειωθεί ότι αναμένονταν μέχρι το τέλος του χρόνου ακόμα 45.000 τουρίστες στην Κύπρο από την εταιρεία αυτή.

Αυτό που χρειάζεται είναι η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και βεβαίως να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται για να καλυφθεί το τεράστιο κενό σε πτήσεις και κρατήσεις. Οι ανησυχίες μας για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού μεγαλώνουν λόγω της αβεβαιότητας και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από το Brexit, αφού η Βρετανία είναι η μεγαλύτερή μας αγορά.

Η κατάρρευση της Thomas Cook αποδεικνύει την ορθότητα της θέσης μας για προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές και όχι μόνο από Βρετανία και Ρωσία. Να σημειωθεί ότι αρκετά ρωσικά τουριστικά πρακτορεία έχουν αγορασθεί από Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι στέλνουν πλέον τους Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Ήδη, φέτος, καταγράφεται μείωση στις αφίξεις περίπου 4% και ακόμα μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό.

Ως ΑΚΕΛ δεν προειδοποιούμε μόνο εδώ και καιρό. Ούτε μένουμε στη κριτική, όταν αυτή απαιτείται. Καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και απόψεις, έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με σύνεση και συναίνεση και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες.

Χρειάζονται όμως να γίνουν πολλά, τα οποία έπρεπε η κυβέρνηση να τα κάνει εδώ και καιρό. Χρειάζονται τομές και αλλαγές, όραμα και αποφασιστικότητα και κυρίως ένας σωστός σχεδιασμός.

Και μιλώντας για σχεδιασμό, θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά και σε βάθος τη νέα Εθνική Στρατηγική όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι με μέτρο, σοβαρότητα και σύνεση θα πρέπει να προχωρήσουμε για να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις θετικές αποδόσεις του τουρισμού μέχρι και το 2018 και να προχωρήσουμε με την υιοθέτηση μεγαλεπήβολων σχεδίων, γιατί είδαμε δυστυχώς φέτος το πόσο μπορούν κάποια γεγονότα να επηρεάσουν αρνητικά τις αφίξεις και κυρίως τα έσοδα μας από τον τουρισμό.

Βουλευτής ΑΚΕΛ, μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy