Κυπριανού: Αναστασιάδης και Κυβέρνηση προσπαθούν να ξεγελάσουν με διαρροές εγγράφων- «Μας θεωρούν βλάκες» (ηχητικό)

Για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» όσον αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες, μίλησε στον Άστρα ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ένα πλαίσιο υπάρχει και είναι αυτό της 30ης Ιουνίου.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όποτε ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση νιώθουν στρυμωγμένοι, επιχειρούν να ξεγελάσουν τον κόσμο διαρρέοντας οι ίδιοι, και αυτό το λέω με πλήρη συνείδηση του τι λέω, σε συγκεκριμένο δημοσιογράφο, τον Μιχάλη Ιγνατίου, έγγραφα που προβάλλονται με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει».

«Άλλο είναι το περιεχόμενο, άλλη είναι η ουσία, διαφορετικά παρουσιάζονται. Επειδή κρίνουν ότι ο κόσμος ξεχνά εύκολα, στόχος τους είναι να επαναφέρουν ζητήματα τα οποία έχουν πολυσυζητηθεί στο παρελθόν, επιχειρώντας να πείσουν για τις δικές τους απόψεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το αν υπάρχουν ένα ή δύο έγγραφα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε για ένα ολόκληρο χρόνο.

Τόνισε μάλιστα ότι τον Απρίλη του 2018 όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε έρθει στην Κύπρο και πίεζε τον Ακιντζί να θέσει στο τραπέζι την απαίτηση για λύση δύο κρατών, ενώ όπως είπε τον ρώτησε τι θα πει σε περίπτωση που το θέσει ο κ. Αναστασιάδης.

«Είχε προηγηθεί η συζήτηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου και ο κ. Τσαβούσογλου γνώριζε ότι ο κ. Αναστασιάδης φλέρταρε με τη λύση δύο κρατών. Τότε ο κ. Ακιντζί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει από την ασφυκτική πίεση της Τουρκίας, είχε προτείνει στον Αναστασιάδη να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου του ΓΓ από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», ανέφερε ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στον Ακιντζί με μια επιστολή, με την οποία τον ρώτησε αν πήρε άδεια από την Τουρκία για να κάνει την πρόταση και αν μιλά για το πλαίσιο της 30ης του Ιούνη ή της 4ης του Ιούλη.

«Συζητήσαμε για αυτή την τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη για ένα ολόκληρο χρόνο. Υποχρεώθηκε και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ να πει δημόσια ότι ένα πλαίσιο υπάρχει, ένα έγγραφο υπάρχει και είναι αυτό της 30ης Ιουνίου, το οποίο αναφέρεται και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

«Δεν υπάρχει άλλο έγγραφο, άλλο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα. Ακούσαμε τότε εκείνο το αμίμητο από τον κ. Δίπλαρο, ότι το έγγραφο είναι προφορικό», πρόσθεσε.

«Η Κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα να δαιμονοποιήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες»

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ΑΚΕΛ υποστήριζε ότι στο πλαίσιο γίνεται ρητή αναφορά στην  αντικατάστασης του με κάτι διαφορετικό.

«Αυτό το διαφορετικό ήταν το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, το οποίο δυστυχώς με ευθύνη της πλευράς μας, από ότι λέχθηκε δημόσια, δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθεί», τόνισε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι για το εδαφικό γίνεται αναφορά ότι θα έπρεπε να συζητηθεί και το θέμα της Μόρφου και να επιστραφεί στους Ε/κ.

Το ΑΚΕΛ, τόνισε ο κ. Κυπριανού, τα έλεγε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η κυβέρνηση το κατηγορούσε και έλεγε ότι δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες.

«Έδωσε το δικαίωμα με την ανοχή και την διαστρέβλωση που έκανε, σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα να δαιμονοποιήσουν το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το έγγραφο περιείχε πολύ σημαντικές πρόνοιες που θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί στο Κραν Μοντανά. Εδώ εστιάζεται η κριτική που ασκεί το ΑΚΕΛ στον Νίκο Αναστασιάδη. Ότι ενώ υπήρχαν αυτές οι σημαντικότατες πρόνοιες, δεν έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν σε βάθος για να γνωρίζουμε μέχρι που ήταν έτοιμη να πάει η Τουρκία».

«Η χθεσινή προσπάθεια είναι το λιγότερο αφελής και πέφτει στο κενό» – Μας θεωρούν βλάκες»

«Η χθεσινή προσπάθεια που ήταν να περάσει το μήνυμα ότι τάχα υπάρχει έγγραφο και ο ΓΓ έκανε άλλα από εκείνα που έλεγε το έγγραφό του, είναι το λιγότερο αφελής, πέφτει στο κενό και απλώς επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε τα τελευταία πέντε χρόνια και τα οποία δαιμονοποιήσαν όλοι οι υπόλοιποι, με την ανοχή, ή αν με ρωτάτε εμένα, την ευλογία του κ. Αναστασιάδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Όσον αφορά τη συνάντηση της 4ης Ιουλίου, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι όπως ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε, ήταν μια άτυπη συνάντηση μεταξύ του κ. Αίντα και τους διαπραγματευτές.

«Έγινε μια προσπάθεια από τον κ. Άιντε να εξηγήσει τι ακριβώς περιελάμβανε το πλαίσιο Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας εκ νέου το χθεσινό δημοσίευμα, ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «ο δημοσιογράφος λέει ότι είχα παραπλανηθεί και πίστεψα την Τουρκία ότι ένα ήταν το έγγραφο. Θα το ξαναπώ. Ένα είναι το έγγραφο, δεν είχα παραπλανηθεί καθόλου από την Τουρκία. Μας θεωρούν αφελείς και βλάκες. Ταυτόχρονα προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους σκοπιμότητες πίσω από εύλογα και βαρύγδουπα συνθήματα».

«Ο Αναστασιάδης είπε σε μέλη του Συμβουλίου Αποδήμων για τα δύο κράτη»

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τον Δεκέμβρη του 2018 είχε μεταβεί για επαφές στην έδρα του ΟΗΕ και είχε στο πλαίσιο αυτό συνάντηση με αντιπροσωπεία του συμβουλίου των αποδήμων Κυπρίων.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δέχθηκε επίθεση από μέλη του Συμβουλίου που τον ρωτούσαν επίμονα γιατί επικρίνει τόσο έντονα τον κύριο Αναστασιάδη ότι υποστηρίζει λύση δύο κρατών.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι στην προσπάθεια του να απαντήσει στα καταιγιστικά αυτά ερωτήματα, παρενέβη ο δημοσιογράφος διαπιστευμένος στα Ηνωμένα Έθνη Αποστόλης Ζουμπανιώτης, λέγοντας τους ότι είναι υποκριτές.

Τους υπενθύμισε μάλιστα ότι στην ίδια αίθουσα, ο κ. Αναστασιάδης τους είπε ότι η καλύτερη επιλογή για λύση στο Κυπριακό είναι τα δυο κράτη.

«Παίρνουμε τις χειρότερες εκθέσεις από ΟΗΕ – Ο Χριστοδουλίδης είχε ξεκινήσει εκστρατεία για κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία και τιμώρησαν οκτώ υπαλλήλους»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που διαφωνεί ότι είμαστε σε πολύ πιο δύσκολη θέση από τότε που ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης να διαχειριστεί το κυπριακό. Έχουμε όλο το δίκαιο του κόσμου με το μέρος μας, έχουμε υποστεί εισβολή και κατοχή και παίρνουμε τις χειρότερες εκθέσεις από τον ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

«Όσον αφορά την ΕΕ ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ξεκινήσει εκστρατεία με τις ευλογίες Αναστασιάδη για να επιβάλουμε κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κυρώσεις σε οκτώ υπαλλήλους της εταιρείας που κάνει έρευνα στην ΑΟΖ μας», πρόσθεσε.

Το ηχητικό με όλα όσα ανέφερε ο κ. Κυπριανού:

Τα νέα πρακτικά επιβεβαιώνουν τα όσα έχει δηλώσει ο ΠτΔ, ισχυρίζεται ο Μάριος Πελεκάνος

Τα νέα πρακτικά που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επιβεβαιώνουν τα όσα επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά τα αληθή γεγονότα, όπως καταγράφηκαν κατά την περίοδο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ισχυρίζεται σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

“Χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με κανέναν, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως τα αφηγήματα, που διοχέτευαν κάποιοι των παραγόντων από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ήταν ψευδή και παραπλανητικά για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 4 Ιουλίου, με απώτερο στόχο από τη μια την απαλλαγή της τουρκικής πλευράς από τις ευθύνες για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και από την άλλη τη δημιουργία ρήγματος στο εσωτερικό μέτωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας”,  υποστήριξε.

Ο κ. Πελεκάνος συμπλήρωσε ότι δεν είναι ώρα για παρελθοντολογία. “Κρίνουμε, όμως, πως τα γεγονότα και η ιστορική αλήθεια διαψεύδουν όσους τα τελευταία πέντε χρόνια αποδέχονταν αφηγήματα που διαψεύδονται από τα ίδια τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών”, ισχυρίστηκε στη δήλωσή του.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy