Κύπριες της Βρετανίας: Αλληλεγγύη προς τις γυναίκες της Τουρκίας

Τη διαμαρτυρία τους κατά της πρόσφατης απόφασης της τουρκικής Κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας καταγράφουν με επιστολές τους προς Βρετανούς πολιτικούς τα γυναικεία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.

Επισημαίνουν ότι η απόφαση λήφθηκε την ώρα που εκατοντάδες γυναίκες στην Τουρκία χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των βίαιων σχέσεων με συντρόφους τους, δημοσιογράφοι φυλακίζονται και η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται.

Οι υπογράφουσες στέλνουν την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες της Τουρκίας και καταλογίζουν στον Πρόεδρο Ερντογάν «αυταρχικές μεθόδους, εχθρότητα έναντι της δημοκρατίας και ασέβεια έναντι της ελευθερίας λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που επηρεάζουν και τις γυναίκες της Κύπρου.

Σημειώνουν πως όσες ζουν στα κατεχόμενα χάνουν σταδιακά τα δικαιώματά τους καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προωθεί την ατζέντα Ερντογάν. Την ίδια ώρα, τονίζουν οι επιστολές, ολόκληρος ο πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές, εισβολές και παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από το τουρκικό καθεστώς.

«Ως υπερήφανες και τυχερές Βρετανοκύπριες γυναίκες εκλιπαρούμε την Κυβέρνησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές στην πιο δυνατή πιθανή καταδίκη των πράξεων του Ερντογάν και να μετέλθει όλα τα κατάλληλα μέσα για να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία», καταλήγουν οι επιστολές, που ζητούν επίσης συζήτηση του θέματος στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι συνυπογράφουσες Μαρί Νίκολσμπι, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη και Ελίσα Έλληνα έχουν απευθύνει τις επιστολές προς την επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας της Βουλής των Κοινοτήτων Κάρολαϊν Νόουκς, την Υφυπουργό Γυναικών και Ισότητας Λιζ Τρας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.