Παράθυρα/ Ορίζοντας

Κύπριοι Χαράκτες | Συναντήσεις με το κοινό

 «Θεάσεις υπό χάραξιν»: Ο περίπατος

 

 Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
 Βάδιζα κατὰ μῆκος τῆς ἀκτῆς
μιὰ βαριὰ συννεφιὰ σκέπαζε τὸν οὐρανὸ
τὰ κύματα γκρίζα κι ἀνατριχιαστικὰ
κύματα γκρίζα σκάζαν στὴν παραλία
μιὰ δύναμη μ᾿ ἔσπρωχνε νὰ κάνω στροφὴ
ν᾿ ἀρχίσω νὰ περπατάω πάνω στὰ κύματα
μαῦρες γάτες περπατοῦσαν πάνω στὰ γκρίζα
κύματα
καὶ ἡ ψυχή μου ἦταν νεκρή.
 
Ὅμως ξαφνικὰ ἕνας ἥλιος ἔσκισε τὰ
σύννεφα.
ἡ θάλασσα ἔγινε πάλι γαλάζια
ζωντάνεψε πάλι ἡ ψυχή μου
 
κι ἐξακολούθησα τὸν περίπατό μου.
Mίλτος Σαχτούρης

K.x. 134284 Rotated

Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Θεάσεις υπό χάραξιν», οι Κύπριοι Χαράκτες διοργανώνουν μια συνάντηση ανοικτή για το κοινό, σε συνέχεια των εργαστηρίων (Μεταξοτυπίας / Silkscreen-Stencil, Artists’ Book και Collagraphy) που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού Μέρες Χαρακτικής 2021.

Με σημείο αναφοράς την ιδέα του «Περίπατου», το πρόγραμμα στοιχειοθετήθηκε στη βάση σύγχρονων εικαστικών και κριτικών προσεγγίσεων πάνω σε διευρυμένες έννοιες του τοπίου, και προτείνει, όπως εξηγούν οι επιμελητές Παναγιώτης Μιχαήλ και Βίκυ Περικλέους «ένα ‘χώρο ρευστοτήτων’, όπου φυσικά, ψηφιακά, νοητικά και πολιτισμικά στοιχεία ανασυγκροτούν εκ νέου σύγχρονες θεάσεις του χώρου αλλά και χωρικές θεάσεις του ίδιου του εαυτού. Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται ζητήματα που αφορούν στο πως ατομικές και συλλογικές μνήμες καθώς και συνθήκες του βιώματος, ανταποκρίνονται στις δια-μορφώσεις του τοπ(ί)ου και των πολλαπλών παραστάσεών του». Οι έννοιες αυτές, ως ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες, έτυχαν επεξεργασίας κατά τη διάρκεια των τριών εργαστηρίων χαρακτικών τεχνικών και πρακτικών.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που διοργανώθηκαν ανάμεσα στους συμμετέχοντες των εργαστηρίων, η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου, στο Ίδρυμα Άρτος, θα έχει τη μορφή συμμετοχικής συζήτησης και θα είναι ανοικτή και στο κοινό. Στόχος, είναι η ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών, ο αναστοχασμός πάνω στις ατομικές και συλλογικές εμπειρίες από την συμμετοχή στα εργαστήρια και η εξέλιξη και διερεύνηση των δυνατοτήτων συγκρότησης ενός ‘κοινού χώρου’ υπό τη μορφή ενός συνεργατικού έργου το οποίο θα εξελιχθεί με αναφορά το artist’s book.

Εστιάζοντας στην καίρια σημασία της συλλογικότητας και της διαδικασίας το συνεργατικό έργο, αντί-προτείνεται σαν ένα συνειρμικό τοπ(ί)ο συνεύρεσης ή/και απόκλισης, ανακαλώντας διαδικασίες ενός συμμετοχικού περιπάτου.

Επιμελητική ομάδα: Παναγιώτης Μιχαήλ, Βίκυ Περικλέους.
Συντονισμός: Χριστίνα Λάμπρου.

Η συνάντηση / συμμετοχική συζήτηση

θα πραγματοποιηθεί

την Τετάρτη 25 Μαΐου, 7:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.

στο Ίδρυμα Άρτος.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: [email protected], 99351153.

K.x.234283 Rotated

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.