Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η δεκαετία του 2020 αποτελεί για τη χώρα μας στοίχημα για μια υγιή ανάπτυξη, για ένα σύγχρονο μοντέλο οικονομίας που θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να κτίζεται μια οικονομία από την οποία απουσιάζει παντελώς ο σχεδιασμός, το πρόγραμμα, το όραμα. Στην ουσία είναι μια οικονομία πόκερ, κοινώς της αρπαχτής, απού προλάβει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του, κι ας είναι αθέμιτος ο πλουτισμός.


Τα ψηλά κτίρια και οι πύργοι, αποτέλεσμα του σχεδίου για τα διαβατήρια, μετατράπηκαν σε «βιομηχανία» και αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια την πηγή εύκολου και προσωρινού κέρδους, κυρίως για μια χούφτα επιχειρηματιών, δικηγόρων και λογιστών. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πλέον είναι τεράστιοι με τεράστιες επιπτώσεις επί της οικονομίας. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, οικονομολόγους και εκτιμητές, μια φούσκα στα ακίνητα είναι πλέον πολύ ορατή!

Παρομοίως το γεγονός ότι η κύρια επένδυσή μας όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η τουριστική βιομηχανία, εγκυμονεί κινδύνους. Εισάγουμε συνάλλαγμα μέσω του τουρισμού και την ίδια ώρα ξοδεύουμε διπλάσια σε συνάλλαγμα εισαγωγής προϊόντων εξοπλισμού και διατροφής για τη συντήρηση του τουρισμού.

Την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι η ύπαιθρός μας που θα μπορούσε να αποτελεί ισχυρό στήριγμα της αγροτικής οικονομίας μαραίνει, φθίνει και εγκαταλείπεται. Η γεωργία και η κτηνοτροφία του τόπου συρρικνώνονται συνεχώς. Η Κύπρος από χώρα γεωργική, χώρα της κτηνοτροφίας αποξενώνεται καθημερινά από τον ίδιο τον φυσικό της χαρακτήρα.

Ζούμε και βιώνουμε την τεχνολογική επανάσταση. Παρακολουθούμε με δέος πολλές φορές την ταχύτητα, τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο! Οι νέες τεχνολογίες έρχονται για να καθορίσουν πλέον τη ζωή, την καθημερινότητα των πολιτών. Οι επενδύσεις στους τομείς της έρευνα και της καινοτομίας θα αναδείξουν τα κράτη-χώρες που θα πρωταγωνιστήσουν! Ο κίνδυνος να βρεθούμε στη γωνιά είναι υπαρκτός!  Να γίνουμε οι παρίες του κόσμου! Η φτωχογειτονιά του πλανήτη που θα ζει τη μιζέρια, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη.

Αντί πομπωδών διακηρύξεων οι κυβερνώντες οφείλουν τώρα, όχι αύριο, να εγκύψουν στα προβλήματα και τις προκλήσεις. Είμαστε ήδη στο παρά ένα! Να αξιοποιήσουμε τους επιστήμονες και τα πανεπιστήμιά μας, όλα τα λαμπρά μυαλά της Κύπρου στον τόπο μας και στο εξωτερικό! Να πιστέψουμε και να διεκδικήσουμε το δικό μας παρόν σ’ αυτό το τεχνολογικό γίγνεσθαι!

Σε συνδυασμό με τον αγώνα μας για λύση του Κυπριακού, την ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας, που αυτό πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερό μας όραμα, παράλληλα και μαζί να διεκδικήσουμε πιο έξυπνη και καλύτερη Κύπρο.

Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε ένα όραμα μακράς πνοής, που θα εμπνεύσει το λαό μας, που θα δώσει μια νέα κουλτούρα, που θα κινητοποιεί όλους σε εθνικό επίπεδο και θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα, θα εγγυάται μέλλον και προοπτική!

Να μην επιτρέψουμε η πατρίδα μας να παραμείνει στο βούρκο των αδιεξόδων, ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

*Βουλευτής, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ