Η Κύπρος αποχαιρετά τον Βάσο Λυσσαρίδη – Δημοσία δαπάνη η κηδεία

Απεβίωσε ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο πολιτικός, ποιητής και ζωγράφος, Βάσος Λυσσαρίδης, σε ηλικία 100 χρόνων (γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920).

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Λευκάρων και μετά για δύο χρόνια στην ανωτέρα σχολή Λευκάρων και συνέχισε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Εξάσκησε γενική ιατρική και διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (1967-1981).

Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001 και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος και μέλος του Eθνικού Συμβουλίου.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του AAPSO από το 1961. Ήταν Γ.Γ. του ICSA (Διεθνής Επιτροπή ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και για την απελευθέρωση του Mandela). Είχε σχέσεις με τα εθνοαπελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής και τους ηγέτες των εθνοαπελευθερωτικών κινημάτων. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Νέτο, Γκαμπράλ, Μοτλάνε, Σαμόρα Μασιέλ, Μαρσελίνο Ντο Σάντος, Κάστρο, Άραφατ και άλλους. Ο Βάσος Λυσσαρίδης ως μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Η κηδεία του αναμένεται να διευθετηθεί από την ΕΔΕΚ τις επόμενες ημέρες.

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Βάσου Λυσσαρίδη ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Δημοσία δαπάνη θα γίνει η κηδεία του πρώην Προέδρου της Βουλής και ιδρυτή και πρώην Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τα μέλη του να τηρήσουν μονόλεπτο σιγή στη μνήμη του Βάσου Λυσσαρίδη.

“Ανακοίνωσε επίσης ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη ενώ εξήρε την ιστορική διαδρομή, συνδρομή του Βάσου Λυσσαρίδη στην Κύπρο και στην πολιτική γενικότερα”, είπε ο κ. Κούσιος.

Πρόσθεσε πως “οι πολιτικοί αρχηγοί με τη σειρά τους εξήραν το έργο και τη διαδρομή του Βάσου Λυσσαρίδη και τη συνδρομή του στους αγώνες του τόπου μας”.

Το ΑΚΕΛ για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την είδηση του θανάτου του Βάσου Λυσσαρίδη.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας που υπερασπίστηκε με αφοσίωση την ιδεολογία και τις αρχές του. Συνδέθηκε με την αντίσταση στον χουντικό και εοκαβήτικο φασισμό αλλά και με τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους λαού του κόσμου.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Βάσου Λυσσαρίδη καθώς και προς τα μέλη και την ηγεσία τoυ Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη και ιδρυτή του κόμματος.

Θλίψη για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, σε σημερινή ανακοίνωση του, εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του Σώματος από το 1985 μέχρι το 1991.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο άνθρωπος που με την πολυδιάστατη προσωπικότητα του ταυτίστηκε με την ιστορία αλλά και την κουλτούρα του τόπου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στο χωριό Λεύκαρα στις 13 Μαΐου του 1920. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξάσκησε τη γενική ιατρική και διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (1967-1981).

Ιδεαλιστής και οραματιστής πήρε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955 -1959) ενώ μέσα από την μετέπειτα έντονη πολιτική του δράση, έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας κατά την οποία σκοτώθηκε ο φίλος του, ποιητής και αγωνιστής Δώρος Λοϊζου. Υπηρέτησε με ζήλο τον κοινοβουλευτισμό, από το 1960 μέχρι το 2006, τόσο από τα έδρανα όσο και από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε Πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001 και μετά επίτιμος πρόεδρος.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ηγετική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας είχε άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και με πολλούς άλλους προοδευτικούς ηγέτες και λαούς αγωνιζόμενους για ελευθερία και αυτοδιάθεση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες o B. Λυσσαρίδης λέει η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος για την Κύπρο

Μια από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της Κύπρου, με ενεργή παρουσία 70 και πλέον ετών, χαρακτηρίζει τον Βάσο Λυσσαρίδη η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο».

Σε ανακοίνωση η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο», εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, καθώς και στην ηγεσία και τα μέλη του Σ.Κ. ΕΔΕΚ.

Αναφέρει ότι «μια από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της Κύπρου, με ενεργή παρουσία 70 και πλέον ετών, ο Βάσος Λυσσαρίδης καθόρισε την ιδεολογική συμπεριφορά και την πολιτική δράση γενεών στον τόπο, με επίκεντρο το κόμμα που ίδρυσε το 1969, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001».

«Φεύγοντας πλήρης ημερών αφήνει πίσω του πλούσιο πολιτικό κληροδότημα αλλά και σειρά ποιητικών συλλογών και ζωγραφικών έργων», καταλήγει η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο».

Ομήρου: Ο Β. Λυσσαρίδης ήταν αγωνιστής για την Κύπρο, τον ελληνισμό και τους καταπιεσμένους λαούς

Αγωνιστή, για την Κύπρο για τον ελληνισμό, και τους όπου γης καταπιεσμένους λαούς και ανθρώπους χαρακτήρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕπρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε, πως του είναι δύσκολο να μιλάει για τον αγωνιστή, τον πολιτικό και τον άνθρωπο Βάσο Λυσσαρίδη. Τον άνθρωπο είπε , “ που μας ενέπνευσε, μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά, και μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία, την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Ο κ. Ομήρου είπε συγκινημένος , πως με τον Βάσο Λυσσαρίδη είχε το προνόμιο να συμπορευτεί για δεκαετίες, σημειώνοντας πως δεν του ήταν δύσκολο να αντιλαμβάνεται συνεχώς και να νιώθει ότι είχε δίπλα του έναν σημαντικό άνθρωπο, χαρισματικό και ευαίσθητο. Βαθιά ριζωμένο στις παραδόσεις και τους ηθικούς κανόνες , όπως είπε, και ταυτόχρονα απόλυτα αντισυμβατικό. Κορυφαίο πολιτικό αλλά όχι ιδιοτελή και υστερόβουλο. Θεσμικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό. Επιγραμματικό και τεκμηριωμένο. Διδακτικό αλλά όχι επιδεικτικό. Ανεχτικό στην αντίθετη άποψη και την κριτική, συμπλήρωσε.

Έναν άνθρωπο, συνέχισε ο κ. Ομήρου, αναφερόμενος στον Βάσο Λυσσαρίδη, “ που δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ, τα μεγάλα του προσόντα, αλλά εξετέθη σε κινδύνους στο όνομα των πεποιθήσεων και των αισθημάτων του”. Τι ήταν τελικά ο Βάσος Λυσσαρίδης; πρόσθεσε .

Πάνω από όλα είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής, ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν ένας αγωνιστής, για την Κύπρο για τον ελληνισμό, και τους όπου γης καταπιεσμένους λαούς και ανθρώπους.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι του είναι επώδυνο και δύσκολο να αποχαιρετά τον άνθρωπο που «μας ενέπνευσε, μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά και μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία και την εθνική δικαιοσύνη».

Όπου υπάρχει αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ο Βάσος Λυσσαρίδης θα είναι συνοδοιπόρος, κατέληξε.

Συγκίνηση για θάνατο Β. Λυσσαρίδη εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος

Την συγκίνησή του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Βουλής και επί σειρά ετών Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστόμος Β’.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται σε ένα καταξιωμένο  πολιτικό και αγωνιστή των δικαίων της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του και να ανταλλάξει πολλές φορές απόψεις, για διάφορα θέματα που αφορούσαν το λαό και την πατρίδα.

«Στις συναντήσεις μας αυτές είχα πάντα τη δυνατότητα να διαπιστώνω τα αγνά και φιλοπάτριδα αισθήματα του και τους υψηλούς ιδεολογικούς και αγωνιστικούς του στόχους», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Εκφράζει, τέλος, την ευχή η μνήμη του να είναι αιώνια και ο Κύριος να τον αναπαύσει σε σκηνές δικαίων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.