Κύπρος/AstraZeneca: Ενδοιασμοί, φοβίες, δεδομένα και συμβουλές επιστημόνων

Το ερώτημα δεν είναι με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστούμε αλλά το αν πρέπει να εμβολιαστούμε, τόνισε στον Άστρα ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νικόλας Διέτης.

Σχολιάζοντας τους ενδοιασμούς και τις φοβίες που υπάρχουν ειδικά για τις παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Διέτης είπε ότι χρειάζεται συνεχής ενημέρωση για το θέμα των εμβολίων και το ρόλο αυτό τον έχουν περισσότερο οι προσωπικοί γιατροί.

Αναφορικά με τις παρενέργειες που ενδεχομένως παρουσιάζει το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο κ. Διέτης είπε ότι ο καθένας θα πρέπει να πάρει την ευθύνη της επιλογής του. Σημείωσε επίσης ότι το ενδεχόμενο να πάθει κάτι κάποιος είναι μικρότερο από την πιθανότητα να προσβληθεί από την ασθένεια.

Ανέφερε επίσης ότι τα δεδομένα αναφορικά με τις παρενέργειες του επίμαχου εμβολίου, αφορούν και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μελέτες για το αν μπορεί κάποιος που εμβολιάστηκε με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, να πάρει την επόμενη δόση από άλλο εμβόλιο.

Λέγοντας ότι θα γίνει αξιολόγηση των εμβολίων και από τους ειδικούς στην Κύπρο, ο Νικόλας Διέτης πρόσθετε ότι το δεδομένο που έχουμε μπροστά μας είναι ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε νέες μεταλλάξεις, αλλά όπως είπε, όσοι εμβολιαστούν είναι θωρακισμένοι απέναντι σε κάθε μετάλλαξη του ιού.

Επανέλαβε με έμφαση ότι ακόμα και όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.