Η Κύπρος του αύριο χωρίς αύριο…

Του Τάσου Περδίου


 

 

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο «Κύπρος του Αύριο», ο Πρόεδρος του Δημοκρατίας θα μπορούσε να διατηρήσει λίγο υψηλότερα το επίπεδο της σοβαρότητας. Για να είμαστε ακριβείς και να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, στα σχεδόν δέκα χρόνια της κυβέρνησης Αναστασιάδη κάποια πράγματα και κάποια έργα έγιναν. Αλλά να παρουσιάζει ο Νίκος Αναστασιάδης την Κύπρο του σήμερα περίπου ως παράδεισο της κοινωνικής πρόνοιας, είναι σαν να παραδίδουν σεμινάριο για το απαραβίαστο της φυλακής στο Άλκατραζ ο Φρανκ Μόρις και οι αδελφοί Άγκλιν.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήδη μια δέσμη μέτρων στήριξης ύψους €350 εκ. έχει υιοθετηθεί προς στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων, των γεωργοκτηνοτρόφων, αλλά και οριζόντιας στήριξης των πολιτών μέσω της κάλυψης της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τον τρέχοντα μήνα αλλά και της μείωσης των φόρων για τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης», μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτός είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος τον περασμένο Ιούλη έστειλε πίσω στη Βουλή τους νόμους για τη μείωση των φόρων στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα και ακολούθως έκανε αναφορά στο Ανώτατο. Μέχρι σήμερα αρνείται να αποσύρει τις αναφορές, κι εκείνος και το κόμμα του. Και δεν έχει ίχνος ντροπής να λέει ότι στήριξε τους πολίτες μειώνοντας τους φόρους για καύσιμα.

Παρακάτω: «Σε σχέση με την καθιέρωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ο Πρόεδρος είπε ότι από τη μεταρρύθμιση αυτή θα επωφεληθούν ουσιαστικά 40 χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με μια σημαντική αύξηση στους μισθούς, ενώ επηρεάζονται θετικά όσον αφορά τη μισθοδοσία τους, σε μικρότερο βαθμό, ακόμη 60 χιλιάδες συμπολίτες μας». Τα 16 ολόκληρα ευρώ περισσότερα που προνοεί ο επιβεβλημένος με διάταγμα Εθνικός Κατώτατος Μισθός, συνιστούν σημαντική αύξηση στους μισθούς, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να νομίζει ότι η βενζίνη κοστίζει ένα σεντ το λίτρο. Δεν εξηγείται αλλιώς.


«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, επειδή ανταποκρίθηκα στις προεκλογικές μου δεσμεύσεις για δημιουργία ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας χωρίς αποκλεισμούς, στηρίζοντας εμπράκτως όσους των συμπολιτών μας έχουν ανάγκη», ήταν η βαρυσήμαντη δήλωση του Προέδρου, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά του δικτύου κοινωνικής προστασίας προς διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και των ίσων ευκαιριών σε όλους τους συμπολίτες μας». Όταν λέει αξιοπρεπή διαβίωση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τι θέλει να πει ο ποιητής; Ίσως να εννοεί κάποια έργα επιδιόρθωσης πεζοδρομίων που όντως έχουν γίνει και στα οποία βλέπεις τον άστεγο να κοιμάται στο καινούργιο πλακόστρωτο και θέλεις να δακρύσεις από συγκίνηση, επειδή ζεις σ’ έναν τόπο όπου το κράτος μεριμνά όχι μόνο για τη στέγη σου, αλλά σου ανακαινίζει δωρεάν μέχρι και τα πατώματα των υπνοδωματίων.

Τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει διεξάγει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο οποίο οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς δανείων μπορούν να σου αρπάξουν το σπίτι κυριολεκτικά μ’ ένα πάτημα του ποντικιού στον υπολογιστή. Για πρώτη φορά στην ιστορία τούτου του τόπου έχουμε άστεγους. Και ο Αναστασιάδης έχει ήσυχη τη συνείδησή του…

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.