Η Κύπρος διεκδίκησε ειδικό σχέδιο δράσης για ανάσχεση ροών από Τουρκία στο ΣυμβούλιοΥΠΕΣ της ΕΕ

epa10327812 European Commission vice-president in charge of 'protecting the European way of life' Margaritis Schinas during a Special European home affairs ministers council on migration situation in Brussels, Belgium, 25 November 2022. Home affairs ministers discuss the current situation along all migratory routes, taking stock of the urgent challenges and joint way forward. In total, 281,000 irregular border crossings were detected at the external borders of the EU by the end of October this year, corresponding to an increase of 77 percent compared with the same period of 2021, Said the council EPA/OLIVIER HOSLET

Την άμεση εκπόνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα για την Κύπρο και την Ελλάδα, με συγκεκριμένα μέτρα για ανάσχεση των ροών από την Τουρκία ζητήθηκε από την Κύπρο στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων που έγινε στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής. Η Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου, εξακολουθεί μεθοδευμένα και συστηματικά να διοχετεύει παράτυπους μετανάστες μέσω της Πράσινης Γραμμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Προστίθεται ότι κατά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Κεντρική Μεσόγειο που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τις νέες οδούς διακίνησης μεταναστών που έχουν εμφανιστεί.

Όπως αναφέρεται, η Κύπρος χαιρέτισε την κατάθεση του Σχεδίου, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για συγκεκριμενοποίηση δράσεων προς την κατεύθυνση τρίτων χωρών με σκοπό τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τις προσπάθειες για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.


Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος εξέφρασε την ανησυχία της «για τη νέα μεθοδολογία που φαίνεται να επιλέγουν οι διακινητές με τη μεταφορά, με εμπορικά σκάφη, παράτυπων μεταναστών κάτι που το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά».

Τοποθετούμενος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε μια σειρά διαβημάτων προς την Τουρκία ζητώντας τη συμμόρφωση της με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 αλλά και χαλάρωση των πιέσεων προς την Κύπρο.

Η συζήτηση για το Σχέδιο Δράσης θα συνεχιστεί στις εργασίες του επικείμενου τακτικού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που είναι προγραμματισμένο για τις 8 Δεκεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.